images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Нові правила для шкіл Тернопільщини: у дію вступає Державна служба якості освіти

Субота, 07 липня 2018, 15:48

school-stock Відтепер споконвічні проблеми: збір коштів на ремонт класу, некомпетентність вчителів, «абсурдність» навчального плану та форми викладу матеріалу відійде у минуле, адже на Тернопільщині школи функціонуватимуть по-новому та проходитимуть перевірку Державною службою якості освіти.

Проект «Нова українська школа» уже стартує з цього навчального року, тому керівник Управління освіти та культури ТОДА Ольга Хома провела прес-конференцію на тему нововведень у перших класах.

Вона наголосила на тому, що  керівники навчальних закладів не мають права вимагати кошти на ремонт класу, адже місцева влада забезпечила їх дидактичними матеріалами, комп’ютерним оснащенням, відповідними заробітними платами та косметичним ремонтом класових кімнат. На думку Управління освіти та культури Тернопільської області, теперішній бюджет шкільного закладу є достатнім та не потребує додаткових капіталовкладень від батьків учнів.

Також пані Ольга додала, що в учнів першого класу не буде системи оцінювання та домашнього завдання: « ̎Гризти граніт науки̎ вони будуть у ігровій формі, адже ми дослідили, що саме такий виклад навчальних матеріалів сприяє кращому їх засвоєнню першокласниками», – запевнила керівниця.

Відомо, що у Тернопільській області діють тренера, які пройшли відповідне навчання у Києві та проводять тренінги не лише для учнів, а й для вчителів.

– Окрім цих змін, очікуються і негативні, такі як можливе закриття шкіл, адже освітні заклади, які будуть формуватися та ті, що мають ліцензію на 10 років підлягають перевірці Державною службою якості освіти – це незалежний орган, який не підпорядковується нікому в області. Його представники приїжджатимуть в освітній заклад та тестуватимуть учнів і вчителів. Зважаючи на результати тестувань, ця служба може не відкрити частину навчальних закладів через неналежну їхню підготовку до навчального процесу. Також вони зважатимуть на такі ознаки як участь учнів у олімпіадах та конкурсах. Ми повинні розуміти, що немає сенсу утримувати ті школи, які жодного разу не перемагали у заходах, або у яких навчається 28 учнів. Пам’ятаймо, головне це те, що діти повинні отримувати знання не від репетиторів, а від вчителів свого навчального закладу, – запевнила Ольга Хома.

До слова, в інших класах теж будуть відбуватися зміни, проте майбутній оновлений план навчального процесу для учнів середньої та старшої школи поки у розробці.
Джерело: Тернополяни


 

Тернопільська поліцейська: поблажок у роботі з огляду на стать бути не може

П'ятниця, 06 липня 2018, 10:23

Євгенія Іваськів – ніжна і тендітна жінка, та все ж вже 9 років стоїть на варті спокою тернополян. Ще будучи маленькою дівчинкою, тернополянка мріяла про справедливість і нині робить усе для того, аби ця мрія здійснилася.

Нині уже капітан поліції, заступник начальника відділу служби «102» УОАЗОР ГУНП в Тернопільської області Євгенія Іваськів організовує та контролює роботу операторів служби «102», але так було не завжди. Дівчина пройшла нелегкий шлях, аби допомагати людям та стерегти їхню безпеку і спокій.

Євгенії пощастило, адже рідні підтримали її вибір та стали справжньою опорою, незважаючи на небезпечність професії.

– Мені завжди хотілося виконувати норми закону, вислухати та надати кваліфіковану допомогу людям. Одним словом, служити так, як пише Закон. І  мені дуже подобалася на той час міліцейська форма (прим. – сміється).

Та дівчина зізнається, що хоч і нині одягає форму рідко, в основному лише на офіційні наради, проте носить її із задоволенням.

– Чесно кажучи, форму одягаю залюбки. Форма завжди надає вигляду, жінка у формі привертає до себе увагу, і тоді навіть сама почуваюся інакше, – ділиться думками Євгенія.

Роботу у поліції Євгенія починала з дільничого 9 років тому. Паралельно вона навчалася у Львівському державному університеті внутрішніх справ. Поліцейська каже, що на початках доволі складно.

– Перші виїзди на повідомлення громадян пам’ятаю досі, бо вони відбиваються в пам’яті. Але за цим усім потрібно завжди залишатися людиною, – каже Євгенія Іваськів.

Окрім того, дівчині неабияк допомогло те, що вона займається спортом. Адже, коли жінка обирає професію в силових структурах, то поблажок у роботі з огляду на стать бути просто не може. Євгенія займається волейболом, настільним тенісом, легкою атлетикою і навіть дзюдо та самбо.

– Але попри те, що я намагаюся підтримувати добру фізичну форму, я також люблю вишивати хрестиком на полотні, – розповідає дівчина.

Євгенія часто чує твердження, що правоохоронні органи – це суто чоловіча професія, але вона з цим категорично не погоджується.

– Насправді ця робота і для чоловіків, і для жінок, якщо у вас є професійні знання і відповідні навички. І головне: любити свою роботу, з честю до неї ставитися. Тоді все вийде як у чоловіка, так і в жінки. До того ж праця в поліції робить жінку сильнішою, стійкішою і навіть жорсткішою. Але не слід забувати про своє покликання – нести красу, гармонію, продовжувати людський рід, – зауважує Євгенія Іваськів.

http://dosie102.te.ua

Діана ГОГОЛЬ

Тернопільщина: керівники шкіл, які вимагатимуть гроші з батьків першокласників, будуть покарані

П'ятниця, 06 липня 2018, 10:18

lego.w695На Тернопільщині будуть карати керівників шкіл, які вимагатимуть гроші з батьків першокласників. Таку заяву зробила начальник управління освіти й науки Тернопільської облдержадміністрації Ольга Хома.

— На даний час до нас звертаються батьки, які стверджують, що з них збирають кошти. Їх дитина йде до першого класу із них стягують гроші на якесь незрозуміле обладнання. На сьогодні це абсурд і я відверто кажу, що на звернення батьків подібного роду ми будемо реагувати досить жорстко. Навіть до звільнення керівників навчальних закладів. Тому в першу чергу, прошу повідомити батьків першачків, яких будуть просити здати гроші на шкільне майно. Це не припустимо, — повідомила начальник управління освіти й науки Тернопільської облдержадміністрації Ольга Хома.

Також, як зауважила Ольга Хома, місцеві бюджети повинні виділити гроші на ремонт класів, що б батьки, діти яких йдуть до школи не здавати гроші на ремонт кабінетів.

В минулих роках були випадки, коли батьки повністю обладнали навчальні класи за власний кошт, щоб діти тільки навчалися. Це не припустимо, —  повідомила керівниця.

Джерело: Доба


 

Тернопільська поліцейська пара: ми домовилися, що вдома про роботу говорити не будемо

Четвер, 05 липня 2018, 10:44

4 липня  в Україні відзначали День національної поліції.

Він – Олексій Криворучко – начальник сектору професійного навчання управління кадрового забезпечення Головного управління Національної поліції Тернопільщини, вона Галина Криворучко – інспектор сектору реагування патрульної поліції. Разом вони – чоловік та дружина, які кохають одне одного та виховують свого сина.

Олексій Криворучко працює в поліції вже 20 років, у той час як Галина у правоохоронних органах лише рік.

– Просто в один момент захотіла усе змінити і вирішила піти працювати в поліцію. Хоча, якщо чесно, задумувалася над цим і швидше, але наважилася лише зараз, – розповідає Галина.

Незважаючи на те, що вона ніжна та тендітна жінка, працювати получається іноді краще, аніж у чоловіків.

– Жінки краще знаходять підхід. Коли ми приїжджаємо на повідомлення, то мені, як жінці, часто вдається вирішили конфлікт саме за допомогою слів, – каже Галина.

Попри те, що і Галина, і Олексій працюють у поліції, під час служби вони практично не пересікаються, у той час вдома про роботу теж намагаються не говорити.

– Ми домовилися, що про роботу говорити не будемо, бо робота – це одне, а домівка – зовсім інше. Проте іноді жінка просить поради, стосовно тих чи інших моментів, а іноді радить і мені, адже я працюю з поліцейськими, а вона – з громадянами. Вже деколи вчить мене (прим. – сміється), – розповідає Олексій.

Робота Олексія уже спокійніша. Нині він контролює навчальний процес в ГУНП області та приймає безпосередню участь в навчанні поліцейських. Тренує та підтримує їх здоровий спосіб життя, а також зміцнює їхню фізичну загартованість для збереження трудової активності в повсякденній роботі. У той час Галина працює на лінії, причому не так давно.

– Оскільки працюєш з цивільними і ситуації завжди різні, то ти повинна постійно вчитись чогось нового, у якихсь питаннях потрібно консультуватись, адже досвід роботи ще малий. Але це корисно і потрібно, – розповідає Галина.

Та попри насичені графіки роботи подружжя завжди знаходять час на сина Олексія. Чоловік більше займається фізичною підготовкою, а дружина – навчанням.

– Якщо жінка на роботі, то стараюся прийти швидше, щоб замінити і маму, і тата. А коли дружина вдома, то заміняє нас обох, – каже Олексій.

Син, не зважаючи на те, що батьки працюють у поліції, про цю роботу навіть не думає, а хоче стати футболістом. Зараз Олексій активно займається спортом, грає у футбол, ходить на плавання, виступає на змаганнях за Тернопільську обласну організацію ФСТ «Динамо» України і бігає.

Олексій та Галина розповідають, що робота у поліції не змінила їхніх стосунків.

– У нас взаєморозуміння. Жінка втомлена – я помию посуд чи їсти зготую. В нас немає такого, що хтось лежить і дивиться телевізор, а інший виконує всю роботу по дому, – розповідає Олексій.

http://dosie102.te.ua

Діана Гоголь (Терен)

На Тернопільському ринку покупець розрахувався за молоко сувенірною купюрою

Четвер, 05 липня 2018, 09:43

groshiХотіла заробити кілька гривень продавши домашнє молоко, а натомість втратила ще й власні кошти 65-річна жителька Кременеччини.

На Центральному ринку Тернополя покупець розрахувався із нею купюрою в 500 гривень, з якої вона дала здачу. Вже згодом пенсіонерка помітила, що «груба» купюра – сувенір.

Потерпіла звернулась із відповідною заявою до правоохоронців, які відкрили кримінальне провадження за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу – шахрайство.

Такі випадки на жаль не поодинокі, відтак закликаємо краян бути пильними та ретельно перевіряти купюри, якими з вами розраховуються товар.

http://dosie102.te.ua

 

Сторінка 918 з 1455

«ПочатокПопередня911912913914915916917918919920НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер