images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


У Теребовлі попрощались з загиблим сержантом Віктором Вислоцьким

П'ятниця, 31 травня 2024, 10:15

У Теребовлі попрощались з загиблим сержантом Віктором Вислоцьким
30 травня у Теребовлі провели в останню дорогу воїна ЗСУ, сержанта Віктора Вислоцького.

Попрощатись із полеглим захисником прийшли рідні, друзі, знайомі, представники влади та побратими.

Поховали бійця з усіма військовими почестями на Алеї Героїв, що на центральному кладовищі.

"Пекучим болем для всіх стала ця непоправна втрата. Віктор Вислоцький став ще одним ангелом, який триматиме небо над Україною. Наш обов’язок пам’ятати тих, котрі віддали свої життя заради нашого майбутнього. Вічна пам’ять і вічна слава Герою!", – повідомили на Фейсбук-сторінці Теребовлянської міської ради.

Нагадаємо, життя захисника обірвалося 27 травня внаслідок скиду вибухівки з дрона в районі с. Новоандріївка Пологівського району Запорізької області.

 

«Не питаю військових, коли закінчиться війна. Це було б моїм найдурнішим запитанням», – волонтерка Тетяна Комісарчук

П'ятниця, 31 травня 2024, 10:13

«Не питаю військових, коли закінчиться війна. Це було б моїм найдурнішим запитанням», – волонтерка Тетяна Комісарчук
Новою гостею проєкту «Тернополяни» стала дружина військовослужбовця, волонтерка «Української команди» Тернопільщини, координаторка проєкту «Військова пошта» Тетяна Комісарчук.

Мабуть, уже всі тернополяни знають цю сильну та міцну духом жінку. Поки чоловік Тетяни Артем був на фронті, а згодом отримав важке поранення і вже тривалий перебуває на лікуванні, вона виховує 3-річну доньку та займається волонтерством. Нещодавно Тетяна Комісарчук оголосила збір на протезування для свого чоловіка, який втратив ногу на війні.

Як дізналася про важке поранення чоловіка? Що дає сили волонтерити? Чому стало менше донатів? Відповіді на ці питання Тетяна дала в інтерв’ю «Тернополянам».

– Я добре пам’ятаю день, коли дізналися, що Артема важко поранено. Це було 14 жовтня 2022 року. Я збирала допомогу для його підрозділу, а він мав вийти на зв'язок і сказати, хто її забере. Ввечері мені у двері постукали. Це була жінка з дитиною.  Спершу я подумала, що це якісь збори сусідів, але це було не так. Вона мені сказала: «Ваш чоловік поранений. Він сказав цю адресу. Він у важкому стані, шукайте його»,  пригадала Тетяна Комісарчук.

6X7A9615.jpg

Лікарі не давали Артему шансів на життя, адже поранення було дуже складним, він втратив багато крові.

– Лікарі з Харкова сказали, щоб я більше не дзвонила. Вони роблять все, що можуть. Якщо врятують його, то врятують. Якщо ні – повідомлять мене,  розповіла Тетяна.

Тривалий час військовий перебував на лікуванні у Польщі. Віднедавна – у медзакладі Львова, де йому ампутували ногу. Тетяна оголосила збір на протезування. Артема відправлять до США. Ціна протезування – 3 мільйони гривень.

Попри догляд за чоловіком, Тетяна Комісарчук продовжує волонтерити.

– Час на волонтерство завжди знайдеться, якщо цього хочеш. Коли Артема поранили, знайомі питали мене: «А для чого тобі все це? Ти вже втратила на війні багато. Тобі ще це потрібно?». Мене такі запитання шокували. У нас війна! Чоловік ще на початку казав мені, що це триватиме не менше п’яти років, – наголосила Тетяна.

6X7A9745.jpg

Окрім цього, волонтерка каже, що часто чує багато некоректних запитань, але продовжує працювати на перемогу.

– Війна показала, хто є хто. Я зрозуміла, що з деякими людьми нам не по дорозі. У той же час знайшла нових знайомих та друзів, з якими у нас спільне бачення майбутнього. Не кожен ставиться до війни однаково. І це нормально, бо хтось розчаровується, хто знає більше інформації, а хтось менше. Я не питаю військових, коли закінчиться війна. Це було б найдурнішим запитанням, яке я могла б поставити. Я просто питаю, що їм потрібно! наголосила Тетяна.

Волонтерка каже, зараз суттєво поменшало донатів.

– Я вважаю, що люди не так втомилися, як вичерпали свої фінансові можливості. Я бачу, хто найчастіше донатить. Коли бачу цих людей на вулиці, то дякую! підсумувала Тетяна Комісарчук.

На Донеччині загинув молодий військовий з Тернопільського району Володимир Книшевич

Четвер, 30 травня 2024, 12:45

На Донеччині загинув молодий військовий з Тернопільського району Володимир Книшевич
На фронті загинув 33-річний воїн з села Терпилівка Тернопільського району Володимир Книшевич.

Життя захисника обірвалося 27 травня у Донецькій області. Він служив у гранатометному взводі, у роті вогневої підтримки.

"Небо забирає найкращих... Володимир мужньо воював за рідну Батьківщину з 10 січня 2023 року. Йому – лише 33… А він уже залишиться навіки в строю, поповнивши небесне військо Героїв.

Висловлюємо щирі співчуття згорьованим рідним: матері, молодій дружині, маленькій донечці, братам, усім рідним, близьким, односельчанам та побратимам. Вічна і світла пам'ять", – повідомили на Фейсбук-сторінці Скориківської громади.

 

Зниження рівня води у Дністрі пов'язане з дефіцитом електроенергії, – Укргідроенерго

Четвер, 30 травня 2024, 12:44

Зниження рівня води у Дністрі пов'язане з дефіцитом електроенергії, – Укргідроенерго
Днями у мережі з'явились фото та відео обмілілих ділянок річки Дністер та її приток.

Місцями вода впала наскільки, що водойму можна було пішки перейти по дну з одного берега на інший. Зокрема, така ситуація спостерігалася у деяких селах Хмельницької та Чернівецької областей.

У пресслужбі Укргідроенерго підтвердили, що зниження рівня води у Дністровському водосховищі пов'язане з численними атаками на енергетику та дефіцитом електроенергії в енергосистемі.

"Режим роботи водосховищ Дністровського комплексного гідровузла у період з 24 лютого 2022 року здійснюється з урахуванням необхідності покриття дефіциту електроенергії. З середини квітня 2024 року скидні витрати з Дністровської ГЕС були вимушеним заходом для підтримання стабільної роботи енергосистеми. З 15 травня скиди з Дністровського водосховища відповідають встановленим Міжвідомчою комісією.

В той же час, протягом травня погодні умови з дефіцитом опадів та підвищеною температурою повітря зумовили значне зниження водності Дністра та його приток. Приплив до Дністровського водосховища становить близько 30% від норми", – повідомили у компанії.

В Укргідроенерго додають, що наразі ситуація стабілізувалася, а інтенсивне спрацювання водосховища припинилося.

"Для забезпечення нижче розташованих населених пунктів водою, відповідно до затверджених Правил експлуатації водосховищ Дністровського комплексного гідровузла, Дністровська ГЕС зобов’язана проводити середньодобові витрати не менше ніж 110 м3/с. Враховуючи, що приплив на даний час менший за норму для даного періоду року, спрацювання водосховища може продовжуватися, і очікувано може складати декілька сантиметрів на добу", – наголошують в підприємстві.

Відремонтували аварійний міст поблизу Тернополя

Середа, 29 травня 2024, 09:53

Відремонтували аварійний міст поблизу Тернополя
На мосту поблизу села Плотича нанесли фінішний шар асфальтобетону.

Нагадаємо, у 2023 році Служба відновлення та розвитку інфраструктури розпочала ремонт штучної споруди на трасі Р-39 Броди – Тернопіль на під’їзді до Тернополя.

«Міст через струмок був зведений 1952 року. Через численні дефекти його було потрібно невідкладно відремонтувати. Штучна споруда перебувала у  непрацездатному стані з обмеження руху транспорту по ній10 т, що в умовах постійного транзиту через Тернопільську область гуманітарних та оборонних вантажів значно ускладнювало логістику», - зазначили у Службі.

Минулоріч Кабінет Міністрів України спрямував кошти Європейського інвестиційного банку на капітальний ремонт мосту поблизу села Плотича.

Напередодні підрядна організація Служби відновлення нанесла на відремонтовану споруду та підходи до неї фінішний шар асфальтобетонного покриття. Це дозволило відкрили повноцінний рух транспорту в обидва боки на ділянці траси Р-39. Дорогу привели до нормативних поздовжніх, поперечних ухилів та геометричних параметрів. Це поліпшить оглядовість на ділянці автошляху Р-39, а відтак безпеку руху.

На об’єкті залишилося виконати завершальні роботи. Буде встановлено нові дорожні знаки, нанесено розмітку тощо.

Нагадаємо, що у межах капітального ремонту замість конструкції мосту ми влаштували водопропускну трубу. Це забезпечить збільшення водопропускної здатність штучної споруди, що особливо важливо під час весняного водопілля. Також під час капітального ремонту заасфальтуємо підходи до штучної споруди з 2 боків. Сама ж дорога буде приведена до нормативних поздовжніх, поперечних ухилів та геометричних параметрів. Це поліпшить оглядовість на ділянці автошляху Р-39.

 

Сторінка 1 з 1446

«ПочатокПопередня12345678910НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер