images/stories/logosait_new.jpg

 

Текстильниці втратили пенсії через помилку перекладу з російської на українську

Жінки, які близько трьох десятиліть працювали на шкідливому виробництві, не можуть добитися своїх зароблених пенсій.

Сорок чернігівських текстильниць залишилися без пенсії через неправильний переклад їхньої професії з російської на українську.

Під час адаптації законодавства перемотувальниць хімічних волокон назвали мотальницями. От тільки механічну помилку досі ніхто не визнав.

А жінки, які по 30 років відпрацювали на шкідливому хімічному виробництві, не можуть добитися від держави ані копійки.

Якби вони так перемотували капрон, як чиновники перекладають, ходили б наші дівчата без панчіх, кажуть текстильниці.

Вони відповідали за якість нитки, тому весь робочий день стояли біля автомата. Стояча робота, шкідливий шум та хімікати — все це давало їм право виходити на пенсію у 50 років.

"Ми прийшли на "Хімволокно" молодими дівчатами, по 15 років. Все життя там працювали і все життя нам говорили, що ми мамо право на цю пенсію", - обурена перемотувальниця Олена Козлова.

"Важка робота. 144 робочих місця у кожної. І коло кожного треба уклонитися по 25 раз", - додає інша перемотувальниця Людмила Костенок.

Але з переліку професій, як мають право виходити на пенсію на 5 років раніше, перемотувальниці зникли. Без пояснення причин із радянської редакції постанови у нову перекочували вже мотальниці.

Помилку помітили ще 1992 року, розповідає голова профспілки підприємства. Ще тоді закидали Міністерство соцполітики листами з проханням доповнити список. Але їм відмовили.

"Всі відповіді, які ми отримували від вищих органів влади, від Мінсоцполітики, зводились до того, щоб платити з коштів підприємства. Що і було ухвалено в колективному договорі", - пояснив керівник профспілки ВАТ "Чернігівське хімволокно" Валентин Кушнір.

"Хімволокно" виплачувало пенсію своїм співробітникам самостійно, але його визнали банкрутом. Так перемотувальниці залишилися без жодної копійки для існування, проте з пенсійним посвідченням.

Платити їм гроші із державної скарбниці чиновники не можуть, бо керуються оновленим списком. В управлінні пенсійного фонду припускають, що винних у помилці треба шукати на самому підприємстві.

Так чи інакше, виправити помилку можуть лише у Кабміні, який випускав оновлену постанову. А поки що жінкам нічого не залишається, як повернутися до верстатів і сподіватися, що їхній професії нарешті знайдуть відповідник в українській мові або ж доведеться кілька років без засобів для існування чекати пенсії за віком., пише ТСН.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер