images/stories/logosait_new.jpg

 

Україна купуватиме газ у Європи вже через рік-два - Міненерго

У Кабміні розповіли, коли Україна зменшить газову залежність від Росії.

Газ неросійського походження з'явиться на ринку України в кінці 2013 року або в 2014, заявив заступник голови департаменту нафтової, газової і нафтопереробної промисловості Міненерго Костянтин Бородін.

"Ми сподіваємося у міністерстві, що питання конкуренції буде принципово вирішене або наприкінці наступного року, коли, як ми сподіваємося, запрацює реверсивне постачання газу з Євросоюзу через Словаччину, або в 2014 р., коли буде завершено будівництво першої черги терміналу з прийому скрапленого газу", - сказав він.

За словами чиновника, після цього на ринку України з'явиться газ неросійського походження і тоді можна буде говорити про реальну конкуренцію серед постачальників газу на український ринок, а не серед тих, хто перепродає російський.

Бородін також додав, що сьогодні конкуренція у вітчизняному газовому секторі існує лише серед добувачів українського газу.

Нагадаємо, необхідність постачати газ із Європи виникла у зв'язку з надмірно високою вартістю російського палива. Як відомо, Росія продає газ "братній" Україні по $ 530 (430 з урахуванням харківської знижки) за тисячу кубів, а в Європі його можна придбати по $ 360-380, повідомляє ТСН.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер