images/stories/logosait_new.jpg

 

На Тернопільщині стартувала акція «Пов’яжи рушник на повстанській могилі»

На багатьох могилах воїнів ОУН-УПА в Тернопільській області з’явилися вишиті рушники. У такий спосіб представники громадськості за ініціативи Союзу патріотичних сил «Наша Україна» та кандидата в народні депутати Володимира Гульовського вшановують пам’ять полеглих воїнів напередодні свята Покрови, яке також є Днем українського війська. З нагоди 70-річчя «Наша Україна» й започаткувала акцію «Пов’яжи рушник на повстанській могилі».

В її рамках в селі Верещаки Лановецького району було вшановано пам’ять активного борця за волю України, начальника штабу групи УПА «Волинь-Південь» Івана Климишина «Крука» (1918-1944). В церкві Казанської Ікони Божої Матері відбулася поминальна панахида, а на могилі полеглого упівця пройшов мітинг-реквієм за участі жителів села, учнів сільської школи, хору Братства ОУН-УПА зі Збаража, голови Української всесвітньої координаційної ради Михайла Ратушного, кандидата в народні депутати по 164 виборчому округу Володимира Гульовського, письменниці Ганни Кичук, активістів Лановецького районного виборчого штабу «Наша Україна».

Виступаючі наголошували, що українці здобули свободу, однак на 21 році незалежності знову постали перед загрозою втрати рідної мови, культури, історії.

«Тому не потрібно мовчати, сидіти склавши руки, а кожен день працювати на користь України, розвивати та зберігати нашу національну ідентичність. Іван Климишин загинув за Україну у 26 років, у віці, коли все життя ще попереду. Такі люди є героями, які пожертвували своїм життям на благо батьківщини. Сьогодні нашою зброєю боротьби за утримання незалежності має стати бюлетень, яким 28 жовтня слід дати відсіч ворогам української нації», – сказав під час свого виступу Володимир Гульовський.

Він також запросив усіх присутніх та бажаючих з інших сіл Тернопільщини приїхати 14 жовтня на територію музейного комплексу штабу УПА-Південь, що поблизу села Антонівців Шумського району, де відбудуться урочистості з нагоди відзначення 70-річчя створення Української Повстанської Армії.

Охочі взяти участь у заході можуть звертатися в районні виборчі штаби Союзу політичних сил «Наша Україна» та громадські приймальні кандидата в народні депутати України по 164 виборчому округу Володимира Гульовського.

Також представники «Нашої України» закликають усіх, кому небайдужа пам’ять полеглих борців за волю України, прийти на могили воїнів УПА, впорядкувати їх і на знак пошани до героїв, які поклали своє життя за визволення держави, пов’язати вишитий рушник.


Історична довідка. Іван Климишин народився 1918 року в селі Верещаки на Лановеччині в селянській родині. Початкову освіту здобував в Вишгородоцькій школі, продовжував навчання у Вишневецькому ремісничому училищі. Там таємно вступив в ОУН, брав активну участь в її діяльності. Невдовзі він був заарештований польськими жандармами, засуджений, покарання відбував у Крем’янецькій в’язниці.

У серпні 1942 року керівництво ОУН доручає І.Климишину організовувати бойові відділи в південній частині Волині (Кременеччина- Шумщина-Лановеччина). Тут він став відомим під псевдо «Крук». Окремі боївки згодом були об’єднані в Кременецький курінь, на чолі якого став «Крук». Штаб командира куреня знаходився в с.Антонівці на Шумщині.

З початку 1943 року загін «Крука» постійно воює проти німців. В лютому 1943 року повстанська боївка «Крука» спільно із загоном «Яворенка», знищивши охорону кременецької в’язниці, звільнила всіх в’язнів. Через місяць повстанці повторили свою акцію.

З приходом Червоної армії навесні 1944 року багато загонів УПА були розбиті, серед них і група «Крука». Окремі повстанські загони УПА малими відділами просувалися на захід, туди мав намір іти і «Крук». Однак, за загадкових обставин, пострілом в спину повстанський командир Іван Климишин був підло вбитий в лісі біля с. Лопушне. Тільки через півроку, в жовтні 1944 року тіло «Крука» було перепоховане бійцями сотні «Морозенка» у рідному селі Верещаки.

За матеріалами http://doba.te.ua/ 

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер