images/stories/logosait_new.jpg

 

Прокуратура захищає суспільну мораль

Стан додержання законодавства про захист суспільної моралі у діяльності правоохоронних та державних органів області та прокурорського нагляду за додержанням захисту прав неповнолітніх обговорювали нещодавно в прокуратурі області під керівництвом першого заступника прокурора області Миколи Люшненка, на засіданні міжвідомчої наради керівників правоохоронних органів, органів державної влади та контролю.
Учасники наради відзначали, що на сьогодні у області органами влади не здійснюється належним чином реалізація державної політики у сфері захисту суспільної моралі та утвердження здорового способу життя. За словами Миколи Люшненка, місцеві органи влади нерідко формально підходять до вирішення таких актуальних для сьогодення проблем. Не всіма органами місцевого самоврядування області встановлено обмеження відвідування неповнолітніми розважальних закладів. Минулоріч третина підрозділів кримінальної міліції у справах дітей області не проводили перевірки із зазначених питань, а проведені рейди здебільшого виявилися безрезультатними. Окрім цього органами освіти не вживаються заходи щодо належного виховання дітей, стверджування у їхній свідомості поваги до особи, принципів моралі та етики. Поширеними залишаються випадки перебування школярів під час занять у комп’ютерних клубах, де вони розважаються, переважно, граючи у комп’ютерні ігри, що пропагують насильство. 
Розповсюдженими залишаються факти порушень серед суб’єктів підприємницької діяльності, які надають комп’ютерні послуги, щодо додержання законодавства про захист суспільної моралі. Лише на виконання приписів прокурорів Збаразького та Підволочиського районів призупинено незаконну діяльність двох комп’ютерних клубів, які здійснювали свою діяльність без дозвільних документів відповідних контролюючих служб. 
Перевіркою додержання вимог ст. 8 Закону України "Про захист суспільної моралі" при реалізації друкованої та відеопродукції на центральному ринку м. Тернополя органами прокуратури виявлено чотири факти розповсюдження та збуту кіно- та відеопродукції, що пропагує культ насильства і жорстокості, а також DVD дисків із записами порнографічного змісту. За результатами перевірки прокурором м. Тернополя винесено 4 постанови про порушення кримінальних справ. Аналогічно кримінальну справу порушено прокуратурою Кременецького району. 
Всього, за наслідками перевірок органами прокуратури області порушено 7 кримінальних справ, внесено 84 документів реагування, ініційовано питання про притягнення до дисциплінарної та адміністративної відповідальності 27 посадових осіб.
Задля усунення недоліків і прорахунків, які допускають в роботі органи виконавчої влади та контролю, правоохоронні органи щодо додержання вимог Закону України “Про захист суспільної моралі”, попередження поширення продукції, яка негативно впливає на формування свідомості молоді, стан злочинності серед неповнолітніх, пропагує культ насильства, жорстокості та сексуальної розпусти, постановою міжвідомчої наради розроблено ряд конкретних заходів щодо організації спільних перевірок на цьому напрямі роботи. 
Старший помічник прокурора області Петро Шуманський

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер