images/stories/logosait_new.jpg

 

Хто має право на податковий кредит?

Традиційна «гаряча» телефонна лінія ДПА в Тернопільській області була присвячена деклараційній кампанії, особливістю якої є те, що проводиться вона відповідно до вимог Закону України від 22 травня 2003 р. №889-ІV «Про податок з до¬ходів фізичних осіб». Однак, в умовах дії Податкового кодексу України, її термін продовжено до 1 травня. Громадяни, які мають право на податковий кредит також повинні звернути на це увагу, оскільки в попередні звітні періоди вони подавали декларацію протягом року – то цьогоріч скористатися правом на податковий кредит за підсумками 2010 року можуть подавши декларацію у термін до 1 травня. Цього разу з мешканцями Тернопілля спілкувався начальник відділу оподаткування фізичних осіб ДПА в Тернопільській області Володимиром Гузенковим. Пропонуємо вашій увазі найактуальніші запитання та відповіді на них.
- У минулому році я переобладав власний транспортний засіб на використання ним пального у вигляді стиснутого або скрапленого газу. Чи можу включити такі витрати до податкового кредиту?
- Так. До податкового кредиту за минулий рік Ви маєте право включити суму коштів, сплачених у зв'язку із переобладнанням транспортного засобу з використанням у вигляді стиснутого або скрапленого газу.
- Моя дитина навчається у Тернопільському національному економічному університеті. Крім цього працює. Чи маю я, як мати, право на отримання податкового кредиту у зв’язку з понесеними витратами на навчання дитини?
- Податковий кредит — це сума (вартість) витрат, понесених платником податку, на суму яких дозволяється зменшення суми його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року, в тому числі у зв’язку з компенсацією вартості середньої професійної або вищої форми навчання такого платника податку, іншого члена його сім’ї першого ступеня споріднення (чоловік, дружина, діти). При цьому, встановлено обмеження щодо неперевищення сум нарахованого платником податку податкового кредиту понад суму загального оподатковуваного доходу платника податку, одержаного протягом року як зарплата. Згідно з визначенням «заробітна плата» - це доходи, нараховані (виплачені, надані) внаслідок здійснення платником податку трудової діяльності на території України від працедавця. Тобто в разі якщо студент у звітному році навчався та працював і отримував зарплату, то він за наслідками року є платником податку на доходи фізичних осіб. Відповідно і він (а не мати) має право на звернення за податковим кредитом.
- Чи мають право на отримання податкової соціальної пільги громадяни, які виховують двоє дітей? 
- Згідно зі ст. 169 Податкового кодексу України платник податку, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років, має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги. У 2011 році розмір податкової соціальної пільги становить 470,50 грн. - у розрахунку на кожну таку дитину. Податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує 1320 грн. При цьому граничний розмір доходу, який дає право на отримання податкової соціальної пільги одному з батьків визначається як добуток граничного розміру доходу та відповідної кількості дітей (1320 грн. х відповідну кількість дітей).
- Чи має право підприємець після прийняття Податкового Кодексу здійснювати свою діяльність за фіксованим податком?
- З прийняттям Податкового Кодексу змін щодо фізичних осіб суб’єктів господарської діяльності, які мають право самостійно обрати спосіб оподаткування доходів, одержаних від цієї діяльності, за фіксованим розміром податку (далі - фіксований податок) не внесено. Громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи, мають право самостійно обрати спосіб оподаткування доходів, одержаних від цієї діяльності, за фіксованим розміром податку (далі - фіксований податок) шляхом придбання патенту за таких умов:
- кількість осіб, які перебувають у трудових відносинах з таким громадянином - платником податку, включаючи членів його сім'ї, які беруть участь у підприємницькій діяльності, не перевищує п'яти;
- валовий дохід такого громадянина від самостійного здійснення підприємницької діяльності або з використанням найманої праці за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю придбання патенту, не перевищує семи тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (119 тис.грн.);
- громадянин здійснює підприємницьку діяльність з продажу товарів і надання супутніх такому продажу послуг на ринках. 
Доходи такого громадянина, одержані від здійснення інших видів підприємницької діяльності – оподатковуються у загальному порядку. 

Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян
ДПА в Тернопільській області



Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер