images/stories/logosait_new.jpg

 

Дитина два місяці страждала, бо чиновники не купували ліки

Впродовж двох місяців хвора на важку форму гемофілії дитина-інвалід зазнавала фізичних страждань через те, що для її лікування не було вчасно закуплено жодної ампули “Октанат”. Місцеві чиновники заклали 15 тисяч гривень в бюджеті Шумського району на 2011 рік, але купляти життєво необхідний медпрепарат для хворого неповнолітнього хлопця ніхто не поспішав. Лише за втручанням прокурора району права беззахисної дитини-інваліда поновлено, а винну посадову особу притягнуто до адміністративної відповідальності.
Органи прокуратури області провели перевірки дотримання законодавства про права дітей-інвалідів на захист життя та здоров’я, належний рівень медичного, соціального обслуговування, під час яких виявили порушення Законів України «Про охорону дитинства», «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» та «Про реабілітацію інвалідів в Україні». Зокрема встановлено, що у області впродовж чотирьох років діяла програма ранньої соціальної реабілітації дітей з особливими потребами, але на її реалізацію не виділялося жодної копійки. Відтак діти не забезпечені комплексною медико-соціальною, психологічною, педагогічною та іншими видами реабілітації, що у свою чергу унеможливило їх інтеграцію у суспільство. І це при тому, що на Тернопільщині систематично зростає чисельність дітей з вадами фізичного та розумового розвитку. Для порівняння, якщо у 2005 році на обліку у закладах охорони здоров’я області перебувало 4071 дітей-інвалідів, то станом на 1 січня поточного року – вже 4572. 
Поряд з цим, результати перевірки свідчать, що грубі порушення прав дітей з особливими потребами набули поширення. Зокрема, на території області створено всього 6 районних центрів соціальної реабілітації дітей цієї категорії, у яких упродовж минулого року пройшли реабілітацію лише 142 дітей, тобто 3,1%. Для прикладу, прокурор Зборівського району встановив, що на території району не діє центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів через відсутність фінансування з 2008 року. Як наслідок, 229 дітей-інвалідів не мають можливості отримувати реабілітаційні послуги. Лише на виконання припису прокурора району діяльність центру відновлено. 
Невтішним залишається стан забезпечення закладами охорони здоров’я області належної амбулаторно-поліклінічної допомоги дітям-інвалідам. Зокрема, порушення виявлено в діяльності лікарсько-консультативної комісії Монастириської ЦРЛ, якою не розроблено індивідуальні програми реабілітації стосовно 6 дітей-інвалідів. На виконання припису прокурора району порушення прав дітей усунуто, районного педіатра – голову лікарсько-консультативної комісії притягнуто до дисциплінарної відповідальності. Також численні порушення в частині складання індивідуальних програм реабілітації встановлені перевіркою в Гусятинській ЦКРЛ. Як наслідок, діти-інваліди не забезпечуються психолого-педагогічною, професійною, трудовою, соціально-побутовою та іншими видами реабілітації. Аналогічні порушення законодавства виявлено прокурорами Бучацького, Заліщицького, Теребовлянського, Зборівського, Чортківського, Лановецького, Козівського, Бережанського та Підгаєцького районів. 
Не в повній мірі забезпечується гарантовані права дітей-інвалідів на охорону здоров’я, безоплатну кваліфіковану медичну допомогу та пільгове забезпечення ліками органами та установами охорони здоров’я.  
Перевіркою у Заліщицькій, Козівській, Монастириській та Чортківській районних лікарнях встановлені випадки придбання частини з призначених лікарських засобів за рахунок коштів батьків через недостатнє фінансування закладу. Так, батьки дітей-інвалідів Сергія та Назара, які перебували на лікуванні у Заліщицькій райлікарні, медичні препарати закуповували за власні кошти. А для лікування дитини-інваліда Андрія, який мешкає в Чортківському районі, необхідне систематичне вживання медичного препарату «Сефасолазин». Втім, незважаючи на його замовлення за безкоштовним рецептом ще 6 січня 2011 року, батьки дитини отримали його лише 23 лютого поточного року.  
Окрім цього районними управліннями праці та соціального захисту неналежно виконуються вимоги законодавства в частині забезпечення дітей-інвалідів технічними та іншими засобами реабілітації та виробами медичного призначення. Зокрема, управліннями праці та соціального захисту Заліщицької, Гусятинської та Теребовлянської РДА роботу із зазначеного питання зведено лише до видачі направлень для забезпечення технічними та інших засобами реабілітації. Натомість фахівці управлінь навіть не володіють інформацією про потреби дітей-інвалідів, стверджуючи, що їхні потреби задовольняються за безпосереднім зверненням.
Прокуратурою області за результатами перевірок внесено подання заступнику голови ОДА, у якому запропоновано у місячний строк усунути порушення законів , а також вирішити питання про притягнення до відповідальності винних посадових осіб. 
Ірина Вигонна, помічник прокурора області 


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер