images/stories/logosait_new.jpg

 

З лютого до травня 2011 року тернопільські школярі 6-7 класів беруть участь у конкурсі «Найкращий читач Тернополя – «2011»

Вже близько десяти років Національна бібліотека України для дітей і Громадська організація «Форум видавців» щорічно проводять Всеукраїнський конкурс дитячого читання «Найкращий читач України». Конкурс є відкритим і проводиться як творче змагання дітей і юнацтва в усіх областях України. Він проводиться з метою підвищення рівня особистого розвитку і культурної компетентності дітей через заохочення їх до систематичного читання, сприяння створенню належних умов для рівного доступу до книжок і літератури на різних, у тому числі електронних носіях, незалежно від рівня розвитку дітей, їхніх фізичних та інтелектуальних можливостей, підвищення суспільного значення і ролі дитячих та шкільних бібліотек в процесі соціальної адаптації і набуття культурної компетентності дітей. А одним із основних завдань конкурсу є привернення уваги громадськості, державних і недержавних установ і організацій, засобів масової інформації до проблеми дитячого читання.
Дитячі бібліотеки Тернопільської міської ЦБС ще з 2005 року активно приймають участь у проведенні цього конкурсу, зокрема найкращий читач центральної дитячої бібліотеки міста Гринчук Олег (ЗОШ № 16, 2006р.) та бібліотеки №2 для дітей Врублевський Віталій (ЗОШ№4, 2008р.), виборовши перемогу у обласному турі конкурсу, їздили до Львова на Фестиваль дитячого читання «Книгоманія» .
Активно співпрацюють дитячі бібліотеки міста і з бібліотеками загальноосвітніх навчальних закладів, організовуючи ці щорічні конкурси.
Цього року Організаторами Конкурсу на Всеукраїнському рівні є Громадська організація «Форум видавців» (ініціатор,) Національна бібліотека України для дітей, Українська асоціація працівників бібліотек для дітей, Українська бібліотечна асоціація, Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів. Співорганізаторами конкурсу є: Міністерство культури України.
Генеральний партнер – видавництво «Грані-Т»
В Тернополі конкурс проходив також в рамках міської програми «Читаюча дитина – майбутнє України», основною метою якої є формування нової медіа-бібліотечно-бібліографічно-інформаційної культури наших дітей, зростання в суспільстві престижу читання, збереження і розвиток «нації читачів».
Конкурс проводиться серед читачів - учнів 6-7 класів з лютого до травня 2011року. в чотири етапи.
Перший етап конкурсу «Найкращий читач України - 2011року» проходив з 1-го по 20 лютого 2011р. у бібліотеках для дітей Тернопільської міської централізованої бібліотечної системи та шкільних бібліотеках. У відбірковому етапі взяло участь 127 читачів-дітей віком 12- 13років. Переможці першого етапу конкурсу, а це 14 найкращих читачів бібліотек для дітей м. Тернополя та мікрорайонів міста прийняли участь у ІІ-му етапі конкурсу, який проходив з 20.02. по 10. 03. 2011року.
11березня 2011року переможці І-го етапу конкурсу зібралися в приміщенні Центральної дитячої бібліотеки Тернопільської міської ЦБС для змагання і підведення підсумків II етапу конкурсу «Найкращий читач Тернополя – 2011».
Організаторами цього конкурсу на місцевому рівні стали: управління культури і мистецтв міськради, бібліотеки для дітей Тернопільської міської ЦБС та бібліотеки загальноосвітніх навчальних закладів. Основною вимогою конкурсу на І етапі була розповідь про свого улюбленого літературного героя, улюблену книгу з метою реклами її серед однолітків , ІІ етапу – презентація читацького щоденника, оцінка ерудиції, артистизму та креативності юних любителів книги. Учасники конкурсу, а саме 14 найкращих читачів м. Тернополя – учнів 6-7 класів змагалися також у різноманітних конкурсах, а саме: «Лідер читання - 2011», «Кращий читацький щоденник». Особлива увага конкурсантів була звернута на творчість сучасних українських авторів, які пишуть для дітей: Н.Гуменюк «Зустріч на Босому мосту», Б.Жолдака «Капосні капці», І.Андрусяка «Стефа і її Чакалка», Т.Щербаченко «Пуп Землі, або Як Даринка світ рятувала», М. Герасименко «Політ на черешні», Любка Дереша «Дивні дні Гані Грак», Марії та Сергія Дяченків «Пригоди Маші Михайлової», Г.Пагутяк «Лялечка і Мацько», «Королівство» та письменників рідного краю, хоча улюбленими авторами дітей віком 12 – 13 рр. залишаються А. Костецький та В. Нестайко. Серед запрошених завідуючі дитячими та шкільними бібліотеками міста, вчителі загальноосвітніх шкіл, батьки, представники ЗМІ.
Відкриття конкурсу відбулося у вигляді міні – концерту за участю школярів ЗОШ № 16 та ЗОШ №17.
З вступним словом виступила заступник директора по роботі з дітьми Тернопільської міської ЦБС Швець Н.А. Привітала конкурсантів і головний спеціаліст управління культури і мистецтв Тернопільської міської ради Артемяк Н. І. та методист з бібліотечної роботи інформаційно - методичного центру управління освіти міської ради Назар Л. Г.
Члени журі оцінювали виступи учасників за 12-бальною шкалою і обирали двох переможців - по одному з 6 і 7 класів, які отримали звання «Найкращий читач міста – 2011» .
Юні читачі показали не лише свою ерудицію а й креативність, артистизм та творчий підхід до конкурсу: читали власні вірші, написані на основі прочитаних творів, виступали в образах літературних героїв та представляли віртуальні презентації улюблених творів. Особливо вразила членів журі власна думка та інтерпретація твору Ліни Костенко «Записки українського самашедшого» та Василя Шкляра «Залишенець».
Найкращим читачем міста 2011 року серед учнів 6-х кл. обрано - Шило Тетяну – ТЗОШ №28, 6-Б.
Найкращий читач міста 2011року серед учнів 7-х кл. – Матейко Оксана – ТЗОШ №12, 7-Б
Переможці конкурсу нагороджені почесними грамотами від Тернопільської міської ради, управління культури і мистецтв міської ради, книгами та пам'ятними подарунками від голови міста Сергія Надала, управління культури і мистецтв міської ради. Спонсорами конкурсу виступили: Тернопільська міська рада, управління культури і мистецтв міської ради, бібліотеки для дітей М. Тернополя, видавництва: «Джура», «Діана+», Тернопільський обласний інформаційно–туристичний центр під керівництвом Римар Л. І., поет, літературознавець Щавурський Б.Б..
Другі місця між собою поділили:
Серед учнів 6-х кл –– Мочульська Вікторія - ТСШ №3
Серед учнів 7-х кл –– Рудак Віктор ТЗОШ №17.
Треті місця отримали:
Серед учнів 6-х кл –– Когут Мар'яна – ТЗОШ №15
Серед учнів 7–х кл –– Заболотна Валентина - Українська гімназія ім. Івана Франка.; Шалак Артур - ТСШ №29.
Були визначені переможці і в номінаціях:
«За кращий щоденник» - Палкова Діана – ТСШ №29, 6-кл.;
«За креативність» - Шалак Артур - ТСШ №29, -7 кл.;
«За артистизм» - Минько Мар’яна – ТЗОШ №19, 7 кл.
Призери конкурсу як нагороду отримали книги від управління культури і мистецтв міської ради та видавництва «Джура».
Найкращі читачі міста продовжать змагання в третьому етапі Конкурсу, який проводитиметься обласною бібліотекою для дітей за звання «Найкращий читач України – 2011» та право поїздки до Львова на Фестиваль дитячого читання «Книгоманія», який відбудеться на початку травня 2011 року. За інформацією Тернопільської міськради


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер