images/stories/logosait_new.jpg

 

Альтернативну пенсійну реформу пропонують профспілки

«Альтернативна пенсійна реформа: концепція, тенденції, цифри» – так називається презентація-обговорення, яка відбулась 15 березня у Києві. Під час заходу учасники презентували власний проект пенсійної реформи в Україні, детально обговорили різницю між Урядовим і Альтернативним проектами в 7 основних аспектах, – інформує прес-служба НФПУ. 
По-перше, філософією Урядового проекту є боротьба з наслідками кризи пенсійного забезпечення, натомість Альтернативного – боротьба з причинами кризи пенсійного забезпечення.
По-друге, метою Урядового проекту є ліквідація дефіциту Пенсійного фонду, натомість Альтернативного – створення сучасної системи гідного та справедливого пенсійного забезпечення кожного громадянина.
По-третє, Уряд не пропонує жодних підходів в макроекономічному забезпеченні реформи. В Альтернативному проекті наголошується на необхідності:
– глибокого реформування економіки насамперед її реструктуризація з метою відродження, розвитку і розширення реального сектору;
– зміни у пропорціях перерозподілу національного внутрішнього валового продукту (ВВП), збільшення частки зарплати у вартості кінцевого продукту або послуги до європейського і світового рівня;
– відродження і розширення внутрішнього ринку праці насамперед шляхом створення нових робочих місць;
– забезпеченні паритетних умов розвитку великого, середнього і малого бізнесу;
– легалізації тіньового сектору економіки;
– заміни нинішньої фіскально-каральної системи оподаткування на фіскально- стимулюючу;
– погашенні боргів із зарплати і створення дієвої системи запобігання таким випадкам у майбутньому.
По-четверте, Урядом не передбачене медико-демографічне забезпечення реформи, в Альтернативному проекті пропонується:
– реформування системи охорони здоров’я з метою забезпечення зростання тривалості життя;
– відродження та інтенсивний розвиток національної санаторно-лікувальної та оздоровчо-рекреаційної інфраструктур, зокрема шляхом повернення відповідних об’єктів українським профспілкам;
– відродження і посилений розвиток національної системи масової фізичної культури і спорту;
– створення в країні дієвої системи екологічного захисту населення і довкілля. 
По-п’яте, в сфері законодавчого забезпечення Урядовим проектом передбачене внесення змін і доповнень лише до чинних законів з регулювання власне пенсійного забезпечення різних категорій пенсіонерів, в Альтернативному проекті наголошується, зокрема, на необхідності розробки таких програм як «Національна програма збільшення кількості робочих місць на підприємствах, в установах і закладах усіх форм власності», «Національна програма збільшення частки зарплати у вартості кінцевого продукту, робіт або послуг на підприємствах, в установах і закладах усіх форм власності», «Національна програма збільшення тривалості життя в Україні» та ухвали і прийняття низки законів та змін до існуючої нормативно-правової бази, що забезпечували б їх реалізацію.
По-шосте, роль управління реформованою системою пенсійного забезпечення Урядом надається Адміністрації Пенсійного фонду та керівництву державних і приватних накопичувальних фондів незалежно один від одного. Альтернативним проектом пропонується тристороннє паритетне управління: держава-профспілки-роботодавці.
По-сьоме, Урядовим проектом не передбачені гарантії пенсійного забезпечення у кризових ситуаціях. Альтернативний проект пропонує створення Державного стабілізаційного фонду пенсійної накопичувальної системи.
За результатами експертного обговорення і презентації Альтернативної пенсійної реформи учасники заходу направили проект на розгляд в Кабінет міністрів України і наполягатимуть на включенні озвучених пропозицій в Урядовий проект Пенсійної реформи України.
Як повідомлялося раніше, робоча група з підготовки альтернативної пенсійної реформи, складається з представників профспілок та громадських організацій, почала працювати у лютому 2011 року після громадського обговорення реформи у 18 областях.
За інформацією ІНТБ


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер