images/stories/logosait_new.jpg

 

У Тернополі 38 сімей залишилися без даху над головою

Ця сумна історія триває уже декілька років. Люди, які мріяли стати сусідами по житловому майданчику, стали сусідами по нещастю.

Щотижня вони збираються біля омріяного будинку, який витягнув з їх кишень не одну десятку тисяч «зелених». На жаль, сама будівля їх прихистити не може, адже й досі недобудована: без даху і вікон, опалення та каналізації. Пуста, як і обіцянки шахрая Руслана Богача – власника ПП «ЗАХІД-ІНВЕСТ-БУД-2000», який без жодних докорів совісті залишив 38 сімей без даху над головою.

Махінації з будівництвом житлових будинків на Тернопільщині – це вже далеко не нове явище. Хоча б згадати славнозвісного афериста-віртуоза Щепановського, який невідомо куди подів «надцять» мільйонів кровно зароблених купюр, «здертих» із простих людей. Та, на жаль, не тільки він один у пошуках легкої наживи переступив через закон і моральність. Один з них і досі стягує гроші з громади, не виконуючи обіцяного маю на увазі Богача Р.В, який зобов’язався звести багатоповерхівку на вул. Квітова і досі водить людей за носа, пише Місто.

Упродовж 2007-2009 років з ним укладались угоди пайової участі на будівництво житла, яке мало завершитись згідно з останньою угодою наприкінці 2009 року. Проте сталося не так, як бажалось. ПП «ЗАХІД-ІНВЕСТ-БУД-2000» в односторонньому порядку продовжило термін здачі будинку на рік. А згодом – ще на два квартали.

Годуючи ошуканих вкладників обіцянками про те, що будинок от-от добудують, Богач й не збирався дотримуватись укладених угод.

За станом на 1 жовтня 2012 року будинок не був зданий в експлуатацію і навіть недобудований, вікна та двері встановлені частково, не проведені комунікації. Крім того, він збудований на насипному ґрунті, тому повинна бути зведена підпірна стіна, щоб фундамент не зсунувся. Її на даний момент немає, що загрожує руйнуванню будинку, відповідно, життю та здоров’ю людей.

Обурені через безвихідь вкладники уже декілька місяців щотижня протоптують стежку до свого-не свого будинку. На одній з таких зустрічей вони розповіли, що Богач постійно їх обманює, і не пояснює, чому робота уже не один рік стоїть на місці.

Перебуваючи у відчаї, люди готові навіть перекрити колію чи зірвати вибори, аби про їхню проблему почули і допомогли. У деяких з вкладників очі переповнені слізьми та розчаруванням, адже вкладені кошти здобували важкою працею та ціною власного здоров’я.

«Він спочатку «здирав» гроші по 580 доларів. за кв.м, а вже в 2009 році по 980. Побачив, либонь, що це вигідна справа. «Я підписала договір ще в січні, живу в Тернополі з онуком та чоловіком в однокімнатній квартирі. Син і невістка в Португалії і не можуть повернутись в Україну, адже немає де жити. Зароблені гроші вклали в цей будинок. А Богачу що? Стоїть, тре ногою, як той першокласник, і все бреше, – з болем і обуренням говорить Віра Петрівна Артемович.

Людська жадність немає меж, і Руслан Богач, який спочатку розповідав людям про п’ятиповерховий будинок, в кінцевому результаті звів десятиповерхівку.

З січня, й до квітня 2012 року люди оббивали пороги прокуратури Тернополя зі зверненнями, аби вивести на чисту воду афериста. Та, попри усі наведені факти порушення закону, їм відмовили у відкритті кримінальної справи, передавши документи в міліцію, аби ті усе ще раз ретельно перевірили. Цікаво, що відповіді з прокуратури громаді писали безграмотно, так, аби ті – відчепились.

У той же час Богач, відчуваючи, що влада «лояльно» ставиться до його махінацій, продовжував здирати гроші з людей, мовляв, «доплатіть ще по 200 грн. за кв. м, і я трохи докину, от тоді вже точно все добудуємо». Люди, не маючи іншого виходу, продовжували вестись на «на повідку» в афериста.
«Ми перекупили квартиру через агенцію за 46 тисяч доларів. Я сама з Хмельниччини, житло придбала для дітей, але, напевно, його вони вже й не отримають…», – сказала Оксана Андріївна Горохівська. 

Цікаво було почути думку винуватця усіх переживань громади – пана Богача. Під час телефонної розмови з автором цих рядків він запевняв, що зупинка будівництва – це вина кризи та подорожчання будматеріалу. І пообіцяв, що з людьми будуть підписані нові контракти, а сам будинок здасть на експлуатацію до початку 2013 року.

Враховуючи те, що зараз «коробка» (як свій будинок називають вкладники) лише на 50% зроблена, важко уявити, що менш ніж за три місяці Богачу вдасться завершити роботу.
Аби не розраховувати на диво, ми звернулись до юриста. Все ж не хочеться вірити, що в нашій країні немає жодної управи на таких злодіїв.

«У разі відсутності забудовника, чи якби він збанкрутував, інвестори даного будинку, визнавши свої майнові права, могли б створити кооператив і подальше будівництво вести самостійно. Та оскільки забудовник існує, то слід вивчати документи на дане будівництво докладно і в подальшому оперувати ними».

Люди дотримались договору, сплативши все до копійки за омріяний будинок. Чи дотримається його Богач? І коли захаращена цеглою «коробка» – стане придатною для життя? Наразі громада готує чергову заяву до прокуратури, вже навіть не вірячи, що справедливість прийде і на їх вулицю Квітову.

P.S. Оскільки забудова зведена на території міста, то пайовики просять у влади знайти важелі впливу на забудовників, не провокуючи їх до нестандартних методів протесту.

http://www.0352.com.ua/ 

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер