images/stories/logosait_new.jpg

 

Чому лондонський диплом не гарантує роботу? – тернополянин про навчання у Великобританії

 Тернополянин Тарас Бурбеза проживає і навчається у Великій Британії. Він є студентом третього курсу Гетфордського університету. Тарас розповів кореспондентам 0352.com.ua про складнощі і переваги навчання за кордоном.  

– Я закінчив 8 клас у класичній гімназії і поїхав до Великобританії. Я вчився в Англії у школі, потім у коледжі і вступив до університету.

– Ви часто приїжджаєте до Тернополя?

– Раз в рік на декілька тижнів.

– Важко було звикнути до атмосфери Великої Британії?

– З самого початку був великий мовний бар’єр. Те, що тут навчали не дуже знадобилося, бо діалекти інакші, інтонація інакша. Рік пішов на те, щоб подолати мовний бар’єр. Система навчання дуже подобається, хоча навчальна програма в університеті важка. Шкільна наука дуже проста, а вища освіта досить складна.

– Яка система навчання у вашому університеті?

– Болонська. Лекція триває годину. Програма розбивається на чотири модулі, три модулі обов’язкові, які вчать усі, хто на нашому факультеті, а четвертий на вибір. Навчання п’ять днів, як і в Україні. Розклад залежить від курсу і програми. Наприклад, минулого року у вівторок взагалі не мав лекцій. У понеділок мав одну лекцію. В середу – з 9.00 до 16.00 , а в п’ятницю – одну– в 11.00, іншу в 15.00. Усе хаотично.

– Університет забезпечує комп’ютерами?

– У мене вдома власний комп’ютер. В університеті на більш практичних предметах ми сидимо в залі, в яких розташовані комп’ютери, є такі лекції, де ми у зошиті робимо нотатки. Тобто університет не дає своїх власних ноутбуків. Але там, де потребується сидимо у кімнаті, де розташовані комп’ютери.

– Як оцінюють ваші письмові роботи?

– Є певні критерії і вимоги – дослідити або відповісти на складне питання. Треба написати від одної тисячі до двох тисяч слів. Але кажуть, що пріоритет є якість. Бувало, що я написав більше, бо не міг розкрити питання в межах 2 000 слів. Але вони сказали, що усе нормально, що була потреба. Було, що на 400 слів менше написав. Теж сприйняли роботу. Курсову роботу оцінюють максимум на 100 балів. У моєму університеті на моєму курсі прохідний мінімум 40 %.

– Знімати квартиру дешевше, ніж жити в гуртожитку. Хоча в гуртожитку є усі умови для проживання – побутова техніка, інтернет. З іншого боку, в гуртожитку заважає шум. Там свої особливості.

– Вища освіта гарантує роботу?

– Диплом гарантію на роботу не дає. Випускник сам шукає. В університеті вчать, як писати CV, як поводитися під час співбесіди, але не сприяють знайти роботу. Тобто диплом не гарантує те, що будеш працювати за професією. Через це у Лондоні студенти вже не раз проводили акції протесту. Незважаючи на престижну освіту, влаштуватися на роботу вдається, на жаль, не усім.

Пише http://www.0352.com.ua 

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер