images/stories/logosait_new.jpg

 

З нагоди 173-ї річниці з дня народження Володимира Лучаківського у Тернополі вшановували його память

 

Діяльність і здобутки першого бургомістра Тернополя Володимира Лучаківського згадували представники тернопільської влади різних років. З нагоди 173-ї річниці з дня народження в память про видатного державного діяча в міській раді відкрили меморіальну дошку.

В урочистостях взяли участь два тернопільські мери, нинішній – Сергій Надал, і один з попередніх очільників міста – Богдан Левків, а також депутати міськради першого демократичного скликання.

Володимир Лучаківський був першим бургомістром українського походження. За час його керування містом у Тернополі вперше з’явилося електричне освітлення, водогін, телефон. Завдяки саме йому вперше в міській раді Тернополя офіційно почала звучати українська мова. За словами нинішніх представників влади міста, саме Лучаківський - реальний приклад справжнього державного діяча.

Володимир Лучаківський народився 19 березня 1838 року в селі Ременові на Львівщині. Маленьким хлопчиком, разом з батьками переїхав у село Довжанка Тернопільського району, де його батько був парохом.

Після закінчення Тернопільської української гімназії навчався на правознавчому факультеті Львівського університету. У 24 роки став єдиним адвокатом у Тернополі, а 1896 року — першим бургомістром-українцем.

Бургомістр Лучаківський зустрічався з Іваном Франком, Соломією Крушельницькою, залучав їх до культурного життя Тернопілля. Він і сам успішно займався літературною творчістю. Для аматорського театру «Руська Бесіда» він переклав з німецької і польської мов близько 20 п'єс, що свого часу були головним репертуаром українського театру в Галичині.
А ще написав 2 оригінальні комедії «Іспит на мужа», «Несподівані женихи», творив поезію, оповідання, гуморески. Крім того, переклав з німецької мови на українську «Карний закон». Видав друком «Причинок до етнографії галицького Поділля» (Тернопіль, 1883).
Помер Володимир Лучаківський 19 квітня 1903 року. Похований у Тернополі на Микулинецькому кладовищі.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер