images/stories/logosait_new.jpg

 

У Тернопільському обласному архіві відкрили виставку до 70-річчя УПА

14 жовтня цього року минає 70 років з дня створення Української Повстанської Армії. «За свій рідний край, за козацький звичай» – саме з такою назвою в обласному державному архіві відкрилася виставка, присвячена УПА. В експозиції представдені архівні матеріали, що висвітлюють національно-визвольну боротьбу воїнів Української Повстанської Армії.

Українська Постанська Армія – це військова сила, яка боролася за самостійну, незалежну, соборну Україну. Її перші загони були створені на початку Другої світової війни.

- Не здобувши на початок Другої світової війни своєї власної державності Українська земля та українці опинилися поміж двох надзвичайно потужних сил, таких як : Радянський Союз та Виликонімецький Рейх. Однак, українська нація зуміла зі зброєю в руках відстояти свої власні інтереси. І вона створила, вперше унікальне у своїй історії явище-це армію без держави, тобто українці як народ існували, однак власної держави не маючи, вони зуміли створити Українську Повстанську Армію, – розказав головний спеціаліст відділу інформації та використання документів Державного Архіву Тернопільської Області Андрій Цаль.

Виставка, що експонується в обласному державному архіві, складається з чотирьох частин. В першій представлені документи, які знайомлять з програмними засадами УПА. В другій – короткі описи боїв армії. У третій частині експонуються документи із архівного фонду «Колекція документів і матеріалів Служби Безпеки ОУН-УПА на Тернопільщині”. Один із розділів виставки знайомить із діяльністю органів НКВС, спрямованою на ліквідацію формувань ОУН і УПА. Є й такі матеріали, що експонуються вперше.

- Вперше на нашій виставці експонуються фотоматеріали з відкриття пам’ятника у селі Колодіївка. Де відбувся бій Боївки з ОУН Степана Бандери з Радянськими органами репресивної системи.Також представлена справа про цих вояків. Це було четверо хлопців молодих. Ця справа в нас представлена вперше на огляд загальної громадськості, – каже Адрій Цаль.

Відвідати виставку тернополяни та гості міста зможуть до кінця жовтня.

TV-4

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер