images/stories/logosait_new.jpg

 

Дачі під Тернополем купують замість квартир

Попит на дачі все зростає, кажуть в агентствах нерухомості. Адже придбати заміський дачний будиночок із городом удвічі дешевше, аніж однокімнатну квартиру в Тернополі чи ділянку під будову поблизу міста

Від шести тисяч гривень за сотку продають дачні ділянки під Тернополем. Ціна зростає залежно від якості землі, інфраструктури, комунікацій та наявності будинку або проектної документації на його побудову.

Найпопулярніші дачні ділянки восени та ранньою весною. Адже влітку на них переважно росте урожай попереднього власника, і новий власник не має права обробляти землю, поки урожай не зберуть.

— Планую купити собі дачу, — каже тернополянка Людмила Шкут. — Чула, що можна вибрати дуже гарне місце і недороге. Мої знайомі навіть живуть на своїй дачі цілий рік, як у заміському будинку.

Мінус – не прописують

— Сьогодні й справді все частіше дачі купують не так заради садівництва, як заради житла, — розповідає директор агенції нерухомості “Еталон” Наталія Свистун. — Адже вони значно дешевші, аніж приватний будинок під містом чи навіть однокімнатна квартира в Тернополі. Або купують дачну ділянку, а потім змінюють її цільове призначення. Таким чином можна зекономити немалі гроші.

За словами пані Наталії, земельна ділянка під містом для забудови коштує в середньому 20-40 тисяч доларів. Натомість таку ж дачну ділянку можна придбати за 6-10 тисяч доларів.

— Дуже часто таке житло купують молоді сім’ї, яким немає де жити, — продовжує жінка. — Адже наскладати грошей навіть на однокімнатну квартиру – важко. Її мінімальна вартість — від 25-30 тисяч доларів. А в дачному будинку за 15-18 тисяч доларів під містом можна повноцінно жити. Головне, щоб туди були проведені газ, світло, вода. А також, щоб була розвинена інфраструктура в тій місцевості та щоб вона була рівною, не горбистою.

Єдиний мінус такого житла – у ньому не прописують.

— Але й це не стає перешкодою для майбутніх мешканців, — продовжує директор агенції нерухомості “Авеню” Оксана Михайлюк. — Бо вже говорять про те, що в перспективі дачні ділянки можуть приєднати до сіл і надати дачним будиночками статуси повноцінного житла.

Найелітніші – у Смиківцях

Проте не всі дачі мають попит, кажуть в агенціях.

— Віддалених від якісної інфраструктури дач ніхто не хоче, — додає Наталія Свистун. — Адже людям і на роботу треба добиратися, і дітей у школу до Тернополя возити. А там і дорогу взимку може закурити… Тому в Прошовій, Лозовій, Курниках чи на Других Львівських дачах ділянки беруть мало. Найкращими та найелітнішими, за словами жінки, вважають дачі у Смиківцях, Петрикові та Підгородньому. Найчастіше їх купують заможні люди для відпочинку за містом.

— Я вже цілий рік продаю ділянку із недобудованим будинком в районі Других Львівських дач, — каже директор агенції нерухомості “Проспект” Марія Стацишин. — Усі їздять, дивляться, та ніхто не купує. І ціна невисока. Але людей лякає відсутність нормальної дороги.

“Хочу шість тисяч, але віддам за п’ять”

У газеті наш кореспондент також знайшов 30 оголошень із пропозиціями продажу дач. Пропонують їх у Петрикові, Смиківцях, Великій Березовиці, Лозовій, Прошовій, Великому Ходачкові.

Зателефонувавши за декількома номерами, ми переконалися, що ціни на дачі не дуже “кусаються” у порівнянні з квартирами в місті. Продавці називали вартість своєї дачі дуже невпевненим голосом і одразу ж зазначали, що у випадку купівлі можуть спустити ціну.

— Продаю дуже гарний будиночок на дві кімнати з кухнею та верандою, — каже продавець дачі у селі Прошова Тернопільського району пан Микола. — Вода є на подвір’ї, але її можна провести і до будинку. Зовсім неподалік є газ, його можна провести до будинку. Є світло. Земля там дуже хороша, оброблена. Жінка минулого року там полуницю посадила. А ще там малина росте і є невеличкий сад — яблуні, груші. Попри саме село щогодини ходить поїзд.

Розмір запропонованої ділянки — 0,06 га. Запитую, скільки хочуть за таку дачу.

— Те, що я хочу, то одне. Треба, щоб хтось хотів заплатити, — зітхає чоловік. — Хочу шість тисяч доларів. Хоча можу віддати і за п’ять. Але то треба приїхати подивитися. То така гарна місцевість. Тут і ліс неподалік. Подумайте.

Садівничі товариства землі не мають

Подібне ми почули і від десятка інших власників дачних ділянок. Проте є й такі, які прямо кажуть, що продають клаптик землі, який уже давненько ніхто не обробляв. Ціни у них зазвичай нижчі.

Намагалися ми зв’язатися і з садівничими товариствами найближчих до Тернополя сіл. Ми сподівалися, що, можливо, вони мають вільні земельні ділянки за ще нижчими цінами. Та, знайшовши в Інтернеті багато стаціонарних телефонів таких товариств, не додзвонилися за жодним із них. Навіть за номером телефону обласної спілки садівничих товариств сказали, що такого номера не існує.

— Ці товариства існують лише як колективне об’єднання власників дач, — каже тернопільський юрист Василь Когут. — Вони не підпорядковуються жодним місцевим структурам. І якщо говорити про купівлю дачі, то садівничі товариства їх не продають. Адже всі ці земельні ділянки люди вже давно приватизували, і товариство не може їх у людей забрати. Вільних земель у товариства сьогодні вже майже немає. А щоб стати їхнім членом, треба придбати дачу в її попереднього власника і таким чином новий власник автоматично стає членом того товариства зі всіма відповідними правами й обов’язками.



Скільки коштує дача

Вартість дач із комунікаціями і будиночком (грн за 0,01 га)

1-4 км від Тернополя – 20-26 тис.

(Перші Львівські дачі, Петриків, Підгороднє, Смиківці, Велика Березовиця)

5-9 км від Тернополя – 8-15 тис.

(Другі Львівські дачі, Кутківці, Лозова)

10-20 км від Тернополя – 4,5-6 тис.

(Буцнів, Курники, Прошова, Романівка, Великий Ходачків)

Вартість дачних ділянок (грн за 0,01 га)

1-4 км від Тернополя – 6-10 тис.

(Перші Львівські дачі, Петриків, Підгороднє, Смиківці, Велика Березовиця)

5-9 км від Тернополя – 5-6 тис.

(Другі Львівські дачі, Кутківці, Лозова)

10-20 км від Тернополя – 3,6-5 тис.

(Буцнів, Курники, Прошова, Романівка, Великий Ходачків)

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер