images/stories/logosait_new.jpg

 

Українцям загрожує нова хвиля масових скорочень

Падіння виробництва примусить підприємства скорочувати свої витрати за рахунок звільнення персоналу.

Через падіння промвиробництва та практично повну відсутність банківського кредитування реальних секторів економіки, вітчизняні підприємці змушені оптимізувати свої витрати в першу чергу за рахунок скорочення персоналу.

Як показує практика, це означає, що кількість безробітних знову почне різко збільшуватися, пише "Коментарі".

"Думаю, за підсумками першого кварталу 2013 року показник безробіття зросте до 10-10,5%. Ринок праці досить інертний, на економічні проблеми він відреагує з деяким запізненням", - прогнозує провідний експерт Центру Разумкова Павло Розенко. Ситуація почне вирівнюватись лише ближче до літа, коли почнеться туристичний сезон і пожвавлення в сільськогосподарській галузі.

З іншого боку, за даними Держстату, рівень безробіття в Україні за методологією МОП (у % до економічно активного населення працездатного віку) в першому півріччі 2012 року склав 8,4%, що вже досягло рівня одного із найбільш кризових років - 2009-го.

Втім, офіційний показник безробіття - лише слабке віддзеркалення проблем, що зріють на ринку праці. Як і в 2008-2009 роках, криза зайнятості зараз посилено маскується під часткову зайнятість (неповний робочий день) або відпустки за свій рахунок.

"Зрозуміло, ці методи не цілком законні, деякі з них - за рамками правового поля, але саме вони врятували країну в 2008-2009 роках від різкого сплеску безробіття. На початку кризи показники зайнятості населення різко знизилися. Але за 6-12 місяців вони майже відновилися - у міру відновлення виробництва люди поверталися на робочі місця", - розповів фахівець.

За прогнозами економістів, кількість українців, які стоять на обліку в центрах зайнятості, найближчим часом може збільшитися в три-чотири рази.

Як повідомлялось, на сьогодні ситуація у вітчизняній економіці все більше нагадує найважчі кризові роки. У вересні обсяг промвиробництва скоротився на 7% (рік до року). За підсумками дев'яти місяців темпи його падіння досягли -1,2%.

Темпи падіння в металургійній галузі прогнозовано скоротилися до -9,4% (рік до року) з -13% в серпні. Але поліпшення статистики відбулося лише завдяки більш низькій порівняльній базі. Інші ж великі галузі, включаючи машинобудування, хімію і харчову промисловість, просіли набагато більше, ніж очікувалось.

ТСН 

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер