images/stories/logosait_new.jpg

 

Доки тернополяни будуть без гарячої води?

Другий день тернополяни не отримують гарячу воду. Її постачання комунальне підприємство «Тернопільміськтеплокомуненерго» припинило сьомого серпня через те, що немає коштів заплатити за природній газ. Борг підприємства перед «Нафтогазом» становить 20 мільйонів гривень. Борг населення перед «Тернопільміськтеплокомуненерго» – майже 38 мільйонів гривень.

– Цього місяця не маємо економічних можливостей замовити газ і заплати за нього в повному обсязі, – пояснив Андрій Чумак, директор КП «Тернопільміськтеплокомуненерго». – Тому змушені були припинити газоспоживання, оскільки не оплата за природній газ є порушенням законодавства. Ситуація не зміниться поки не назбираємо достатньої суми коштів, щоб розрахуватися або не складемо графік реструктуризації заборгованості з «Нафтогазом». Борг населення перед нами майже 38 мільйонів гривень. Заборгованість ця тягнеться вже 12 -13 років, тому не можна сказати, що це заборгованість останніх років. За останній рік вона вдвічі, мабуть, зросла у зв’язку із зростанням наших тарифів, внаслідок зростання вартості газу у складі тарифу. Ми не маємо впливу на те, щоб її ефективно збирати, тому вона й тягнеться вже десяток років. Є неплатники, які довго не платять, але ми не маємо інструменту щодо її збору. Можемо тільки судовими рішення «перепасовуватися» з виконавчою службою, бо не маємо права ні пені нараховувати, ні майна арештовувати. Для того, щоб отримати газ на гарячу воду підприємству треба заплатити газовикам 20 мільйонів гривень.

Відсоток тернополян, які  розраховуються за спожиту гарячу воду вчасно високий – 95-98%. І ситуація із припиненням гарячої води склалася через позицію «Нафтогазу». Поки що з Тернополем відмовилися укладати договір про реструктуризацію боргу. У попередні роки місту йшли на зустріч, а цього разу домовитись не вдалося.

– Відсоток тих, хто сплачує за отриману послугу вчасно досить високий – 95-98%, – каже Андрій Чумак. – Але для підприємства це не грає великої ролі тому, що воно як єдиний суб’єкт виступає перед «Нафтогазом». Нашим постачальникам не має значення скільки споживачів оплачують послугу. І ми, і населення стали заручниками ситуації. Це результат проблем, які багато років накопичувалися, і багато міст відмовилися від гарячого  водопостачання, навіть, у зимовий період у зв’язку із такою ситуацією. Проблеми, які багато років накопичувалися намагаються вирішити зараз в межах одного-двох років: нашу заборгованість за газ, заборгованість перед нами, недосконалість тарифної системи, недосконалість системи договірної. Така ситуація повторюється щороку і ми шукаємо компроміси з газовиками, договір реструктуризації укладаємо до кінця певного року. У нас старий договір закінчився, ми його виконали достроково. А зараз Нафтогаз відмовився укладати новий договір у зв’язку з тим, що ми достроково виконали старий. Замість того, щоб нас заохотити за це, вони нас покарали. Ми цього не очікували, ми очікували зовсім іншої реакції. Стрий договір мали виконати до кінця 2021 року, а виконали до січня 2017 – це були борги минулих років. Ми перед газовиками маємо борг тільки цього року.

Якщо директору підприємства вдасться домовитися про новий договір про реструктуризацію боргу, то, можливо, до кінця серпня у помешканнях тернополян знову з’явиться гаряча вода.

– Я буду намагатися на цьому тижні домовитися про реструктуризацію, щоб нам дозволили споживати газ по реструктуризованому договору, – зазначив Андрій Чумак. – Зібрати всю заборгованість для нас нереально. Я домовився на 10 серпня почати переговори. Можливо, до кінця наступного тижня щось зміниться – це процес доволі складний.

Ольга Трач

zz.te.ua

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер