images/stories/logosait_new.jpg

 

Румунія депортує серба, який воював за сепаратистів на Донбасі

Румунія депортує серба, який воював за сепаратистів на Донбасі
Фото: Радио Свобода
Братислав Живкович

Братислав Живкович фотографував радарні установки на узбережжі Чорного моря.

У Румунії суд прийняв рішення депортувати громадянина Сербії Братислава Живковича, відомого своїми націоналістичними і проросійськими поглядами, і заборонити йому в'їзд на 15 років.

Про це повідомила Румунська інформаційна служба (SRI), головна спецслужба країни, пише Радіо Свобода.

"За даними спецслужби, 42-річний Братислав Живкович, який, зокрема, в 2014-15 роках воював в Україні на боці російських гібридних сил, "виявляв зацікавленість в отриманні секретних документів про критичну інфраструктуру і об'єкти національних і союзних в НАТО військ на південному сході Румунії з метою вплинути на стратегічне партнерство в НАТО", - повідомив представник SRI Овідіу Маринча.

За його словами, Живковича затримали, коли він фотографував військові радарні установки на узбережжі Чорного моря і намагався передати їхні координати.

Спікер SRI запевнив, що серб не зміг отримати жодного таємного документа, але він становить загрозу для національної безпеки Румунії.

За даними спецслужби, Живкович брав участь ще в конфліктах 1990-х років - в Боснії, в Косові, також діяв в Хорватії, а в 2014-15 роках брав участь на боці російських гібридних сил в захопленні Криму та агресії на Донбасі, за що він внесений в списки українського центру Миротворець.

Також повідомляється, що він близький друг Александара Синджелича, сербського націоналіста, якого вважають пов'язаним з організаторами торішнього невдалого проросійського державного перевороту в Чорногорії, що мав на меті зірвати вступ цієї країни в НАТО.

Як повідомляв Кореспондент.net, раніше СБУ передала Сербії дані про участь її громадян у ПВК Вагнера. За даними українських спецслужб, тільки на території ЛНР з початку конфлікту на Донбасі воювали більш як 300 сербів.

Нагадаємо, з кінця 2014 року прокуратура Сербії порушила 45 справ щодо найманців, які беруть участь у військових конфліктах за кордоном, в тому числі на Донбасі.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер