images/stories/logosait_new.jpg

 

Тернопільщина увійшла в топ-5 областей, де готують найдешевший борщ

ua_borshЕксперти Асоціації постачальників торговельних мереж визначили регіони України, де можна приготувати найдешевший борщ. У список топ-5 потрапила Тернопільська область.

Для дослідження взяли простий рецепт борщу: свинини – 600 гр, картоплі і буряку – по 500 гр, капусти – 300 гр, моркви та цибулі – по 200 гр, томатної пасти – 3 столові ложки, води питної – 3,5 – 4 л, один лавровий лист, сіль, перець – за смаком, сметани – 250 гр.

Аналіз цих даних на кінець лютого 2018 року показав, що найдешевший борщ можна приготувати у Волинській області (82,2 грн). 2-ге місце в рейтингу посіла Донецька область (84,1 грн), 3-5 місця у рейтингу ділять три західні області: Львівська (85,7 грн), Рівненська (85,7 грн) та Тернопільська (85,7 грн за каструлю борщу).

Керівник Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко пише, що середньостатистична ціна по Україні борщу становить 89,5 гривень.

– Ми бачимо, що найдешевший борщ готують господарки в Західній Україні та ключовим показником вартості борщу є свинина. Ціни на свинину в світі падають вже з жовтня минулого року. Українці цей тренд бачать лише в місяці, коли національна валюта є стабільною, або дорожчає. Це можна було спостерігати в жовтні-листопаді 2017 року та в лютому цього, оскільки курсові коливання мають більший вплив, ніж падіння світової ціни. А от овочі в нас просто «золоті», – зазначає експерт.

За його словами, Україна виробляє значно більше овочів, ніж вживає та експортує. Частина одразу рахується, як відходи. У нас зараз недостатньо овочесховищ.

– Інвестування в них було не цікавим для бізнесу, а держава не стимулювала цей процес, оскільки за низької вартості овочів це було малорентабельним. Але за сьогоднішніми цінами на продукти викидати або допускати псування буде вже дорожче. Тому в найближчі роки побачимо будівництво сховищ, до яких можна буде закласти практично весь урожай, – вважає Олексій Дорошенко.
Джерело: Тернополяни

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер