images/stories/logosait_new.jpg

 

Як зміниться життя тернополян у вересні: 12-річна освіта і бебі-бокси

24_main_new.1519343537 З початком осені на жителів Тернопільщини чекає чимало змін, до яких варто бути готовими. Зокрема, Україна переходить на цифрове телемовлення, набудуть чинності нові будівельні норми, по-новому запрацює освітня реформа, а сім’ям, де народжуватиметься дитя, видаватимуть безкоштовні «пакунки малюка».

Ми зібрали для вас головні нововведення, які торкнуться українців вже у вересні.

Відключать аналогове телебачення
З 1 серпня в Києві, Київській і Кіровоградській областях припинилося аналогове ефірне мовлення національних і місцевих телеканалів, а вже з 1 вересня сигнал відключать майже у всіх областях. Голова Нацради України з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко заявляв, що перехід на новий вид сигналу пройде швидко і безболісно, адже майже всі будинки вже підключені до супутникового або кабельного телебачення.

Однак Кабінет міністрів вирішив зберегти аналогове телемовлення в Україні на територіях, що межують з Росією, а також для Національної громадської телерадіокомпанії України та місцевих телекомпаній, які не мають ліцензій на цифрове мовлення за списком Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, до 31 грудня 2018 року.

У пологових будинках почнуть видавати бебі-бокси
З 1 вересня в українських пологових будинках родинам при народженні дитини видаватимуть спеціальні дитячі набори – бебі-бокси. Такі набори складатимуться з 25 необхідних для новонародженого речей, загальною вартістю до п’яти тисяч гривень.

До бебі-боксу увійдуть одноразові памперси, серветки, пелюшки, шапочки, повзунки, матрац, пледи, косметичні засоби і термометри. Весь комплект буде упакований до коробки-люльки з міцного картону з додатково укріпленим дном.
Крім речей, в наборі будуть інформаційні матеріали, які допоможуть новоспеченим батькам розібратися у всіх питаннях по догляду за дитиною.

Набудуть чинності нові будівельні норми
Ще в середині літа Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України опублікувало нові будівельні норми, які набудуть чинності вже з вересня. Так, в новому документі представлено чимало змін, які стосуються поверховості будинків, проектування парковок, щільності забудови і багато чого іншого.

Тепер в ДБН прописано, що в містах з населенням до 50 тис. осіб будинки повинні бути не вище трьох поверхів, в більших містах (100-150 тис. осіб) – тільки 9-поверхівки, і лише в мегаполісах дозволяється будувати будинки заввишки більше 20 поверхів.

У документі прописана заборона на розміщення паркінгів на території житлових комплексів. Альтернативою можуть стати підземні гаражі або відкриті майданчики за 300-500 м від будинку.
Також, починаючи з цієї осені, пішохідні зони проектуватимуться з урахуванням потреб людей з інвалідністю, а люки та дощоприймачі і зовсім більше не проектуватимуться на тротуарах.

Стартує освітня реформа
Ще 2017 року нардепи проголосували за освітню реформу в Україні, яка стартує вже з цього вересня. Так, найбільше змін припасено для учнів молодшої школи. Ті діти, які підуть до першого класу цього року, вчитимуться 12 років. У новому законі середню освіту ділиться на три рівні: початкова – 4 роки; базова середня – 5 років; профільна середня – 3 роки.

Крім цього, початкові класи попрощаються з табелями, а замість цього з’являться свідоцтва досягнень, де буде написана характеристика учня, а не оцінка його знань. Також, для того, щоб відповідати новому типу школи, 22 тис. українських вчителів перших класів пройшли онлайн-курси з підвищення кваліфікації.

Для молодших класів зникнуть і домашні завдання, тому що в Міністерстві освіти впевнені, що дітям краще проходити навантаження разом з викладачами, а не самостійно.

Посилиться покарання за неправильне паркування
Наприкінці березня президент Петро Порошенко підписав закон про посилення штрафів за неправильне паркування. Закон набуде чинності з 27 вересня. Так, він передбачає, що штрафи за паркування не за правилами водіям виписуватимуть навіть без їх присутності, щоправда, в такому випадку автоматично визнається винним власник машини, а не той, хто був в той момент за кермом. Але такі ситуації легко оскаржуються, тому панікувати не варто.

За стоянку в недозволеному місці штраф становитиме від 200 до 500 грн. Якщо заплатити цю суму першого тижня після порушення, вона зменшиться на 50%. А ось якщо затримати оплату на місяць – штраф зросте вдвічі.

До того ж, якщо зараз за неправильне паркування евакуювати машину може тільки поліція, то вже з вересня такі повноваження з’являться у інспекторів з паркування.

Джерело: Сьогодні

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер