images/stories/logosait_new.jpg

 

Нідерландська залізниця виплатить компенсації родичам жертв Голокосту

Нідерландська залізниця виплатить компенсації родичам жертв Голокосту
Фото: akg-images
1943 рік. Депортація євреїв із Амстердама

Під час Другої світової війни залізнична компанія на замовлення нацистів транспортувала до концентраційних таборів 102 тисячі євреїв.

Нідерландська залізниця виплачуватиме індивідуальні компенсації нащадкам жертв Голокосту. Виплати здійснюватимуть через те, що в часи Другої світової війни залізниця за наказом нацистів перевезла 102 тисячі євреїв до концентраційних таборів. Це відбувалося після вторгнення німецьких військ до Нідерландів у травні 1940 року.

Компанія ухвалила таке рішення перед загрозою судової суперечки з 82-річним Сало Мюллером. Його батьків депортували до концентраційного табору Вестербок, а звідти - в Освенцім, де вони загинули, повідомила в середу, 28 листопада, газета "Trouw". Сало Мюллер пригрозив компанії судом.

У часи Другої світової війни нідерландська залізниця заробила під час депортації євреїв до таборів смерті у всій Європі близько 2,5 мільйона євро в перерахунку. Серед депортованих у 1944 році була й Анна Франк.

У 2005 році керівництво залізниці вибачилося за її роль у винищенні євреїв, однак відмовилося виплачувати компенсації родичам жертв.

Нині ж компанія має намір створити комісію, яка визначатиме обсяг компенсацій у кожному конкретному випадку. Скільки людей у Нідерландах матимуть право на виплати, наразі невідомо, пише інформагенція KNA.

У 2014 році французька залізниця SNCF під тиском погодилася сплатити близько 45 мільйонів євро компенсацій родичам жертв Голокосту. Під час Другої світової війни компанія транспортувала близько 76 тисяч євреїв до концентраційних таборів.

Джерело: Українська служба DW


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер