images/stories/logosait_new.jpg

 

НЕ ДОВІРЯЙТЕ ЛІКАМ З РЕКЛАМИ, ВОНИ ШВИДШЕ МОЖУТЬ ЗАШКОДИТИ, НІЖ ДОПОМОГТИ

З настанням похолодання та очікуванням епідемії гострих респіраторних вірусних інфекцій в газетах, журналах, на телебаченні та по радіо з 'являється велика кількість реклами медикаментів, що застосовуються при застуді та грипі.
Зрекламою ліків пов'яза¬на і проблема самоліку¬вання. І хоч шкідливість са¬молікування загальновідома, пристрасть до нього, схоже, -нездоланна. За неофіційни¬ми даними, кожен другий ук¬раїнець займається са¬молікуванням. Коли купують ліки без попередньої кон¬сультації з лікарем, а інфор¬мацію про те, що, від чого і як допомагає, більша половина одержує саме з реклами. Са¬ме, про ефективність чи шко¬ду ліків з реклами та їх дієвість у лікуванні грипу чи застуди, ми поспілкувались з Ольгою Сковронською, ліка¬рем загальної практики -сімейної медицини IV тера¬певтичного відділення поліклініки ТМКЛ №2.
- Ольго Володимирівно, ліки, які рекламують, чи варто їх приймати без призначення лікаря?
- Якщо до реклами, скажімо, миючих засобів ми ставимося доволі скептично, тотут- віримо всьому. Чим частіше рекламується лікарський засіб, тим більше побічних ефектів, загострень хронічних захворювань та алергій потім доводиться лікувати. Популярні рекламо¬вані засоби від застуди (у то¬му чисті, так звані, "гарячі на¬питки"), що містять парацетамол, аспірин, ма¬ють значну кількість проти показів. Їх не рекомендують вживати при супутніх захво¬рюваннях печінки, нирок, шлунково-кишкового тракту. Часто хворі поєднують ліки "з реклами", що містять пара¬цетамол, з іншими такого ж складу, забуваючи прочитати інструкцію, п'ють такі ліки "профілактично" при неви¬сокій, а то й нормальній температурі тіла, перевищують допустимі добові дози.
Ще одна група активно рек¬ламованих препаратів під час застудного періоду - противірусні імуномодулятори, яким рекламні ролики нада¬ють "чудодійні" властивості. Хоча часто їх прийом - зайве штучне втручання в імунну систему організму. Такі препарати повинен призначати тільки лікар, та й то лише при необхідності. Також слід пам'ятати, що такі препарати ефективні в перші 2-3 дні хвороби. При використанні лікарських засобів - інтерфе¬ронів та індукторів інтерфе¬рону (типу арбідол) у процесі лікування часто виникає вто¬ринний імунодефіцит, а зго¬дом протягом місяця спостерігаються залишкові явища, так званий синдром поствірусної астенії (астенія-виснаження), посилюється схильність до застуд та ГРЗ.
"Імуномодулятори" не такі прості, як здається на пер¬ший погляд. У них зазвичай величезний список показань. Не вірте рекламі, де радісно повідомляють: "Імунітету ба¬гато не буває!". Ліки, які підстьобують захисні можли¬вості організму, скоріше шкідливі, ніж корисні. Якщо постійно профілактично сти¬мулювати імунітет, його за¬хисні сили будуть тільки слабшати. А якщо признача¬ти їх дітям або людям після 60-ти, та й навіть просто тим, хто погано харчується, це може взагалі подіяти у зво¬ротному напрямку.
Препаратів, які ВООЗ ра¬дить хворим на грип, лише два - озельтамівір і занамівір. У продажу вони називаються "Таміфлю" та "Реленза". При¬значаються лише лікарем після підтвердження діагно¬зу.
- Пані Олю, якщо людина вже захворіла, як стиму¬лювати її одужання?
- Якщо у вас з'явились перші симптоми гострого респіраторного вірусного за¬хворювання - висока темпе¬ратура до 38-39 С після відчуття мерзлякуватості, значний м'язовий біль, біль голови в ділянці надбрівнихдуг, лобній ділянці, відчуття "печіння, різі" в очах, сухість, дертя в горлі, закладеність і сухість слизової оболонки носа, потрібно дотримува¬тись певних рекомендацій:
- ліжковий режим; 
-провітрювання кімнати для підтримки "температури комфорту" - у межах 20-22 С;
-якщо у вас температура вище 38,5-39 С- її необхідно знизити (лікарськими засобами чи не медикаментозни¬ми методами - обтиранням губкою, змоченою водою чи 40% розчином спирту);
- вживати велику кількість рідини (морс, чай, фруктові соки, мінеральна вода) до 3¬4 літрів на добу, дієта з обме¬женням жирів;
- якнайшвидше звернутись за допомогою до лікаря та виконувати всі рекомендації для прискорення одужання.
Викликайте "швидку" чи терміново звертайтеся без¬посередньо до лікарні, якщо присутні наступні симптоми: сильна блідість або по¬синіння обличчя, затруднення дихання, висока температура тіла, що довго не зни¬жується, багаторазове блю¬вання та випорожнення, по¬рушення свідомості -надмірна сонливість чи збуд¬женість, болі у грудній клітці, домішки крові у мокроті, падіння артеріального тиску.
При наявності симптомів грипу чи ГРВІ заборонено:
-переносити інфекцію на ногах.
-Безконтрольно вживати жарознижуючі засоби, запи¬вати їх чаєм, соком та іншими напитками, крім води. Вжи¬вати такі препарати не до¬вше 2 днів, а повторно лише у випадку нового підняття температури. Потрібно пам'ятати, що підвищення температури тіла при застуді
- важливий захисний ме¬ханізм - відбувається стиму¬ляція імунної системи, а саме
- продукція інтерферону, крім того, більшість мікроор¬ганізмів знижують темпи розмноження при підви¬щенні температури.
- Вживати будь-які інші за¬соби, особливо антибіотики, без попередньої рекомен-дації лікаря (як відомо, ан¬тибіотики не впливають на віруси).
- Не потрібно самостійно поєднувати прийом ан¬тибіотиків та жарознижуючих препаратів, це утруднює оцінку ефективності ан¬тибіотика.
- При субфебрильній тем¬пературі тіла (37-38 С), що супроводжується болем у горлі, кашлем, нежиттю, можливе самолікування три¬валістю 2-3 дні від початку появи симптомів за допомо¬гою безрецептурних засобів, в інших випадках необхідно якнайшвидше звернутись до лікаря.
- Також грип не лікується го¬меопатичними препаратами та препаратами імуностиму-ляторами та імуномодуляторами - немає жодних науково обґрунтованих доказів їхньої ефективності проти вірусу грипу, тому в усьому світі во¬ни не рекомендовані для лікування будь-яких небез¬печних для життя інфекцій, в тому числі й грипу.
І наостанок, застереження МОЗ щодо народний за¬собів: лікування виключно народними засобами є не¬ефективним і небезпечним, оскільки ніякі трав'яні відва¬ри, чаї та настоянки на вірус грипу не діють.
Однак народні засоби мо¬жуть застосовуватися для пом'якшення симптомів гри¬пу - за умов грамотного вико¬ристання без зловживань.
- А, як правильно лікувати дітей?
- Існує ряд рекомендацій у лікуванні дітей:
- зниження температури тіла починати з немедика-ментозних заходів, часто цього буває достатньо;
- згідно рекомендацій ВООЗ знижувати температуру вище 39 С. У дітей перших двох місяців життя, у дітей із супутніми хронічними захво¬рюваннями, а також у тих випадках, коли підвищена тем¬пература тіла погано переноситься хворим і вик¬ликає значний дискомфорт, дозволено знижувати темпе¬ратуру 38-38,5 С; - найбільш надійним і без¬печним жарознижуючим за¬собом для дітей є "Парацета¬мол" та "Ібупрофен" у дитячих лікарських формах з дотриманням правильного дозування;
- препарати ацетилсаліци¬лової кислоти (аспірин) за¬стосовувати не рекомен¬дується.
- Ольго Володимирівно, як можливо запобігти хво¬робі?
- Щоб запобігти хворобі потрібно зайнятися профілактикою:
вакцинація - ефективна для осіб середнього та молод¬шого віку - у 60-90 % створюється захисний титр ан¬титіл. У старшому віці - зменшення захворюваності на 60%, смертності на 70- 80%.
* Уникати контакту з хвори¬ми.
* Обмежити відвідування місць великого скупчення людей.
* Часто провітрювати приміщення.
* Мити руки з милом протя¬гом 20 секунд.
* Кашляти і чхати в сервет¬ку, яку потім обов'язково ви¬кинути в смітник.
* Не торкатися очей, носа та рота немитими руками.
* Уникати обіймів, поцілунків, рукостискань в' епідемічний період.
* Не підходити до хворих ближче 2-х метрів.
* Проводити вологе приби¬рання приміщень двічі на день.
* Уникати стресів, вживання алкоголю, повноцінно харчу¬ватися (вживати вітамін С в дозі 1г/добу, лимони, апель¬сини, мандарини, грейпфру¬ти, квашену капусту, а також 1 середню цибулину чи 3-4 зубці часнику на день).
Не займайтеся самоліку¬ванням. У пацієнта завжди менше інформації про те, як варто лікувати різні хвороби, ніж у лікаря. Вигідніше для здоров'я і гаманця спочатку проконсультуватися з ліка¬рем і приймати тільки те, що порекомендує він.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер