images/stories/logosait_new.jpg

 

Недостатня технологічна підготовка сировини і неналежний контроль за дотриманням технологічних процесів – основні порушення у виробників ковбаси

Протягом 2010 року фахівці державного нагляду ДП «Тернопільстандартметрологія» провели 39 перевірок щодо дотримання вимог стандартів, норм та правил під час виробництва ковбасних виробів на підприємствах Тернопільщини. Порушення виявлені на 31 з них (79,5 %). За цей період було перевірено 3,4 т ковбасних виробів вартістю близько 104 тис. грн., з них забракованими виявились 1,6 т продукції вартістю 57 тис. грн. (47 %). За результатами перевірок видано 21 припис про заборону реалізації 23 нестандартних партій продукції та 42 приписи про заборону реалізації всієї продукції 50 найменувань. 
На 8 перевірених підприємствах (15 %) були виявлені порушення фізико-хімічних показників: перевищення масової частки вологи, наявність крохмалю, не передбаченого рецептурою. 9 перевірених підприємств (23 %) не дотримувалися вимог нормативної документації (НД) за органолептичними показниками: нерівномірно вимішаний фарш, неправильна форма батонів, також у їхній продукції були виявлені сухожилля та пустоти.
79 % порушень (31 підприємство) стосувалися порушень правил маркування: неправильне або неповне зазначення назви продукції чи її складу, номера нормативного документу, умов зберігання, інформації про поживну цінність та калорійність 100 г продукту, відсутність інформації про дату виготовлення та наявність чи відсутність ГМО.
Загалом у 2010 році за встановлені факти реалізації нестандартної продукції до виробників застосовані штрафи на загальну суму 38 тис. грн. На 15 винних осіб за встановлені адміністративні правопорушення накладені адміністративні штрафи.
Основними причинами порушень були: недостатня технологічна підготовка сировини; недостатній контроль за дотриманням технологічних процесів; незабезпеченість оболонками або етикетками з нанесеним маркуванням у відповідності до вимог НД; незадовільна організація приймального контролю готової продукції, відсутність лабораторій на підприємствах; відсутність на підприємствах систем управління якістю та безпечністю продукції, повідомляє офіційний сайт організації.

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер