images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


У Тернопіль прибули ще два тролейбуси із Чехії

Четвер, 25 грудня 2014, 00:00

25 грудня у Тернопіль прибули ще два тролейбуси, які були закуплені цього року у Чехії у рамках проекту «Екологічний транспорт». Як розповідає міський голова Тернополя Сергій Надал, за цей рік тролейбусне депо поповнилося вісьмома тролейбусами, шість з яких уже курсують містом.

«У Тернополі ми почали реалізацію проекту «Екологічний транспорт», у рамках якого за останні три роки оновили тролейбусний парк на 30%, тобто закупили 18 нових тролейбусів, - розповідає Сергій Надал. – Цього року ми закупили 8 тролейбусів, з яких останні два лише прибули у місто і незабаром вийдуть на маршрути. Практику із оновлення тролейбусного парку будемо продовжувати й надалі».

За словами директора КП «Тернопільелектротранс» Андрія Мастюха, наразі спеціалісти підприємства працюють над розвантаженням вагонів із тролейбусами, оформленням відповідної сертифікації та митних процедур. Попередньо планується випустити тролейбуси на лінію уже на Старий Новий рік.

До слова, у місті більшість тролейбусів уже обладнані безкоштовним доступом до Wi-Fi мережі інтернет та телевізійними екранами. А на перспективу планується прокладати у Тернополі нові кілометри тролейбусних ліній, щоб практично в усіх мікрорайонах було тролейбусне сполучення, адже це екологічного чистий та найдешевший вид транспорту.

Міська рада

 

Файне місто Тернопіль. Обережно: можна й закохатися

Середа, 24 грудня 2014, 08:57

Якось вже так склалося, що багатьом українцям Галичина асоціюється в першу чергу з колоритним Львовом, з його дивною атмосферою, чудернацькими історичними вуличками, ароматом густої меленої кави та запашної випічки. Побувати у західній столиці України давно стало своєрідним "неписаним правилом" справжнього українського мандрівника. Та, прямуючи всіма шляхами до міста Лева, захоплюючись його пишністю й чарвністю, забуває такий мандрівник, що є в Галичині вдосталь інших вишуканих місцин, які створять нове враження про Галичину - не менш неповторне та особливе, а часто й геть відміне від стереотипого уявлення про львівську невгамовну метушню. Як-от Тернопіль - стриманий, загадковий, наче витончений галантний кавалер, який зачарує ледь вловимою таємницею й вишуканою простотою.

На перший погляд, цілком звичайне, провінційне місто Тернопіль, може видатися тьмяним, та варто хоч на мить зануритись у глибину тернопільського духу, як від захвату перехопить подих. Цілком достатньо поблукати кілька годин місцевими вуличками, аби збагнути - Тернопіль має свій неповторний шарм, свою власну загадку, яку дуже хочеться розгадати. Та чи вдасться?

 

Від Тарнополя до Тернополя

 

Починається життєпис Тернополя ще з 1540 року. Тоді польський воєвода Ян Тарновський отримав від короля Речі Посполитої офіційний дозвіл на будівництво оборонної споруди - замку, який донині є візитівкою Тернополя. На честь пана Тарновського Тернопіль й отримав свою назву. Щоправда, до 1944 року місто було відоме як «Тарнопіль». Радянська влада свого часу вирішила перекреслити літеру "а" у назві міста (а заразом й усе тернопільське "буржуазне минуле") та замінити на більш звичне "е". Так Тарнопіль став Тернополем, але не втратив свого характеру - залишився таким же гордим й впевненим.

Хто зна, може саме через цю горду впевненість мав Тернопіль дуже непросту долю - доводилось терпіти галицькому аристократу і жорстокі напади диких ординців, і безкінечні поділи між Польщею й Австро-Угорщиною. Проте найважчою для Тернополя виявилась Друга світова війна. Затишне містечко з прекрасною архітектурою в один момент перетворилося на руїни. Та, як-то кажуть, шрами лише прикрашають справжніх чоловіків. Не став винятком й Тернопіль - понищений, він відродився, як фенікс, бережно плекаючи у пам’яті колишню красу й розкіш.

 

Тернопіль - місто з привидами втраченої краси

 

Вулиця Валова, якій пощастило вціліти після запеклих боїв у 1944 році - чи не єдина згадка про красу міста. Таку назву ця історична вуличка в самому центрі Тернополя має неспроста - вона дійсно лежить на старовинних валах Тернопільського замку, який велично височить над норовливим озером. Сьогодні Валова - це місце, де збираються тернопільські митці: вуличні художники й музиканти, а ще їхні музи. Недаремно ж тут постійно витає відчуття творчого піднесення й свята.

Пережив війну й дивовижний неоготичний парафіяльний костел-красень з 65-метровою вежею-шпилем, яка краяла хмари, й вітражами, у яких мешкало яскравесонце. Одначе влада рад не пожаліла ані історичної цінності споруди, ані її краси, ані, тим паче, духовного значення - у 1954 році костел знищила вибухівка. А незабаром на місці костелу виріс сірий радянський універмаг, який дотепер працює в Тернополі.

Нині в сторону безжально знищеного костелу засмучено дивиться Соломія - ще один символ Тернополя. Пам’ятник славетній оперній співачці Соломії Крушельницькій, яка народилася на Тернопільщині, поставили чотири роки тому, й він одразу завоював серця місцевих мешканців. Фігура тендітної дами у капелюшку, яка наче випадково застигла у бронзі саме в момент народження чарівної пісні, заворожує й без перебільшення зупиняє час. Здається, ось-ось зійде вродлива Крушельницька зі свого постаменту й знову заспіває лагідним солов’їним голосом.

Окрім Крушельницької, у Тернополі гарцює на металевому коні король Данило Галицький, стоїть замріяний Франко, Пушкін споглядає за голубами на Театральному майдані, й думає свої думи Кобзар.

Є у Тернополі багато церков. Найдавніша з них Надставна церква - дещо сіра й печальна споруда, яка впродовж віків з дня у день слухає співи озерних хвиль з так званого Підзамча - себто невисокого підвищення над Тернопільським ставом.Особливо ж цінують в Тернополі Катедральний собор, від якого щогодини лунають бадьорі, а часом журливі дзвоники - так говорить Тернопіль...

 

Тернопільський став - блакитна перлина Галичини

 

Загалом, усі найвизначніші об’єкти Тернополя знаходяться поряд - в історичному центрі міста. Вони створюють простий, але разом з тим надзвичайно цікавий архітектурний ансамбль, що не просто потішить зір туриста й звиклий погляд містянина, але й візьме у щедрий танок й поведе до ... озера. Адже в Тернополі всі дороги ведуть саме до нього - синьоокого тернопільського скарбу, широкої водойми, яка так впевнено розлилась від гребель річки Серет.

Якщо спитаєте в тернополянина, куди ж варто перш за все піти в Тернополі, відповідь буде одною: "До озера!" Бо й справді, не треба далеко ходити, щоб відчути характер Тернополя, зануритись в його тремкий настрій. Вистачить прогулятися, не поспішаючи, набережною Тернопільського ставу, забрести на острівець закоханих чи ще далі - на "Циганку" (так звуть один з тернопільських пляжів, де полюбляє збиратися молодь), помедитувати на єлисейський полях понад озером - от і все: Тернопіль закарбується у серці. І не важливо, взимку вам доведеться приїхати до файного міста чи в теплу літню пору: в усякому разі враження від озера буде яскравим. Наприкінці літа в Тернополі відбуваєься Чемпіонат світу з водномоторного спорту - шум водного транспорту, азарт спортсменів з різних куточків земної кулі враз заковує Тернопіль у дивне відчуття змагання й перемоги, радості й краплини суму за літом, що минає. Та приходить зима й Тернопіль перетворюється у білосніжну казку:кожного року озеро замерзає і стає гігантською ковзанкою й плацдармом для ополонок місцевих риболовів.

 

«Цицька» і смачна мистецька галерея - чим ще здивує Тернопіль?

 

Тернопіль - ідеальне місце для тих, хто любить тишу. Тут не летять стрімголов випадкові перехожі, потопаючи у безбарвних одноманітних днях, не збиваються з ніг у пошуках вільного часує якого годі знайти серед безлічі справ. Тут живуть за тернопільськими законами - спокійно й розмірено.

Проте помилковою буде думка, що в Тернополі нудно. Хіба може докучити то зворушливо ніжний плюскіт хвиль озера, то їх бунтівний клич? Хіба набриднуть танці жовтих ліхтарів й зірок на небі? А коли ще й промугикати собі під ніс або й гучно заспівати (чому б і ні, якщо є в душі такі шалені почування?) відомого хіта "Файне місто Тернопіль", стане й зовсім весело. До речі, шлягер Братів Гадюкіних віднедавна став офіційним брендом міста, а легендарне завдяки пісні словосполучення "файне місто" тепер не тільки влучний опис Тернополя, але й назва фестивалю, на який всередині спекотного літа запрошують до Тернополя шанувальників рок-музики.

 

Фестивалити Тернопіль полюбляє: є тут і фестиваль для справжніх театралів "Тернопільські театральні вечори", і джазовий фестиваль "JazzBez", книжковий фестиваль "Джура" і навіть гастрономічний фестиваль "Галицька Дефіляда", на якому можна скуштувати місцевих смаколиків.

Смачно поїсти в Тернополі пропонують і численні заклади харчування: кнайпи, паби, кафе й кавярні з автентичними інтерєрами та кухнею. Приміром, ресторан-музей "Старий млин" здивує дивовижними дрібничками з життя і побуту галичан, а пивний ресторан "Ковчег" у формі корабля - фігурами звірів, що наче й справді плавали колись сорок днів і ночей з біблійним Ноєм. Культовим залишається для тернополян вже багато років літературне арт-кафе "Коза" - місце зустрічі тернопільських неформалів. Пригощають у "Козі" фірмовим десертом з логічною як для "козячої ресторації" назвою "Цицька".

Ну а для того, щоб на повну відчути, чим живе Тернопіль, варто завітати в унікальне місце Тернополя - галерею Бункермуз. Цікаво, що окрім мистецьких виставок, різноманітних культурних заходів, музичних перформансів й зустрічей з відомими людьми Тернополя й України, в Бункермузі можна ще й ситно наїстися чи розслабитися в чарочній.

Тернопіль - місто, про яке можна багато розповідати, однак ніякі слова ніколи посправжньому не розкриють його суті. Щоб оцінити приховану красу цього міста, треба принаймні раз у житті його побачити. До Тернополя треба приїхати - хоч би й задля того, щоб потім не пожаліти.

Алла Сердюк

 

Хочете дізнатися більше про збір за місця для паркування авто?

Середа, 24 грудня 2014, 08:26

Платниками збору за місця для паркування транспортних засобів є юридичні особи, їх філії (відділення, представництва), фізичні особи - підприємці, які згідно з рішенням сільської, селищної або міської ради організовують та провадять діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів на майданчиках для платного паркування та спеціально відведених автостоянках.

Перелік спеціальних земельних ділянок, відведених для організації та провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів, в якому зазначаються їх місцезнаходження, загальна площа, технічне облаштування, кількість місць для паркування транспортних засобів, затверджується рішенням сільської, селищної або міської ради про встановлення збору.

Копія рішення разом з переліком осіб, які уповноважені організовувати та провадити діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів, надається у 10-денний строк виконавчим органом сільської, селищної, міської ради контролюючому органу.

 

Інформаційно-комунікаційний відділ Тернопільської об’єднаної ДПІ

 

Як святкуватиме Тернопіль. Анонс заходів

Вівторок, 23 грудня 2014, 09:05


Дитяча вистава-шоу «БІЛОСНІЖКА».

25.12. 16.00 год.

Управління культури і мистецтв / ПК «Березіль»


Різдвяний молодіжний концерт.

26.12. 18.00 год.

Управління культури і мистецтв / Український дім


Першість КЗ «Дитячо-юнацької спортивної школи з греко-римської боротьби» з кросу серед юнаків 1998 – 1999 р.н. та юнаків 2000 – 2001 р.н. до Нового Року.

26.12.

Управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту КЗ «Дитячо-юнацька спортивна школа з греко-римської боротьби»


Турнір з футболу на Кубок випускників КЗ «Дитячо-юнацька спортивна школа з греко-римської боротьби» присвячений памяті тренера З.П. Савіцького.

27-29.12.

Управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту / КЗ «Дитячо-юнацька спортивна школа з футболу та інших ігрових видів спорту»


Новорічні ранки для дітей «Новорічні мандри або у пошуках Діда Мороза».

27.,28.,29.12. 12.00 год. 15.00 год.

Управління культури і мистецтв / ПК «Березіль»


Благодійний концерт «ОСТАННІ ДНІ ВІЙНИ».

28.12. 17.00 год.

Управління культури і мистецтв / ПК «Березіль»


Новорічна сценка «Зимова пригода Оленки».

28.12. 15.00 год.

Управління культури і мистецтв / Будинок культури «Пронятин»


Першість міста Тернополя з сноуборду і лижного фрістайлу.

29.-30.12.

Управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту / КЗ «Дитячо-юнацька спортивна школа «Екстрім»


Робота мистецької студії «Палітра». Розпис, флористика,декоративне малювання на папері, оздоблення предметів побуту, виготовлення подарунків до свята Миколая, Нового року, Різдвяних подарунків

Протягом грудня. Щовівторка і четверга з 16.00 год.

Управління культури і мистецтв / Будинок культури «Кутківці»


Турнір з міні – футболу серед учнів 9-10 класів загальноосвітніх навчальних закладів м. Тернополя.

Протягом місяця

Управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту / КЗ «Дитячо-юнацька спортивна школа з футболу та інших ігрових видів спорту»


Підготовка членів збірної команди з лижних перегонів та біатлону до участі у всеукраїнських та міжнародних змаганнях.

Протягом місяця

Управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту


Проведення майстер – класів та тренінгів для дітей шкільного віку: майстер- клас по «Орігамі» та «Квілінгу»; майстер-клас «Козацької слави відлуння»; майстер-клас з хореографії; майстер-клас у рамках творчої майстерні “Спортивні аксесуари”; Цикл тренінгів “Здоровий спосіб життя”.

Протягом місяця

Управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення/ вул. Стуса,10


Турнір присвячений Дню Святого Миколая серед юнаків 2002 – 2003 р.н., 2004 – 2005 р.н.

Друга декада місяця

Управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту / КЗ «ДЮСШ з футболу»


Тернополяни отримують землю під гаражами у приватну власність безкоштовно

Вівторок, 23 грудня 2014, 09:02

Тернополяни отримують у приватну власність земельні ділянки для будівництва та обслуговування індивідуальних гаражів, які перебувають у складі гаражного кооперативу, безкоштовно.

«Згідно ст.121 Земельного кодексу України тернополяни мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель комунальної власності для будівництва індивідуальних гаражів, площею не більше 0,01 гектара, - розповідає начальник відділу земельних ресурсів Віктор Кібляр. – Тому земельні ділянки під гаражами у кооперативах, у тому числі й гаражного кооперативу «Кенотрон», власники отримують у приватну власність безкоштовно».

За словами Віктора Кібляра, земельна ділянка під гаражем надається у власність кожному члену кооперативу окремо, а не гаражному кооперативу загалом. Адже лише у цьому разі власники зможуть здійснювати правочини, а також мати пільгу на сплату земельного податку.

«Члени гаражного кооперативу отримують у власність індивідуально земельну ділянку. Якщо ж би ми передавали земельну ділянку у приватну власність кооперативу повністю, то індивідуальні власники не змогли б здійснювати будь-які правочини з купівлі/ продажу гаражів, - додає Віктор Кібляр. – Також кожен індивідуальний власник буде мати пільгу на сплату земельного податку, а гаражний кооператив скористатися такою пільгою немає права. А соціально незахищені городяни взагалі звільняються від сплати цього податку».

Міська рада

 

Сторінка 1400 з 1446

«ПочатокПопередня1391139213931394139513961397139813991400НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер