images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Тернопільській художній школі присвоять ім'я Михайла Бойчука

П'ятниця, 14 листопада 2014, 06:54

В період з 10 вересня 2014 року по 10 листопада 2014 року тривало громадське обговорення щодо присвоєння комунальній установі початковий спеціалізований мистецький навчальний заклад «Тернопільська художня школа» імені Михайла Бойчука.

Організатором обговорення виступила Тернопільська художня школа під керівництвом директора школи Чопика Євгена Івановича.

Небайдужі тернополяни, депутати, керівники мистецьких та культурних установ, представники громадських організацій та засобів масової інформації мали змогу висловити свою думку та внести пропозиції стосовно даного питання.

У рамках громадського обговорення 6 жовтня 2014 року в виставковій залі Тернопільського обласного краєзнавчого музею відбулося відкриття звітної виставки учнівських творчих та академічних робіт приуроченої 40-річчю Тернопільської художньої школи. Під час відкриття виставки відбувся круглий стіл, де на підтримку вищезгаданої ініціативи художньої школи виступили керівники управління культури міста та області, мистецьких установ, депутати міськради та культурні діячі.

На адресу Тернопільської художньої школи надійшли листи, в яких висловлюється підтримка та пропозиції присвоїти школі ім’я Михайла Бойчука, а саме: від колективу працівників Тернопільської міської ЦБС (директор Н.А.Денисюк), викладачів факультету образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва ТНПУ ім. В.Гнатюка (зав. кафедрою О.М.Дячок), президії ради директорів шкіл естетичного виховання Тернопільської області за підтримки голови ради директорів України О.Г.Шаліта (голова ради директорів Тернопільської області В.М.Мандзій), батьківського комітету школи (гол. комітету Г.М.Косович).

У школі з 26 серпня 2013 року діє музей-світлиця Михайла Бойчука, проведено ряд мистецтвознавчих лекцій та виставок учнівських творчих робіт.

Присутні на громадському обговоренні одноголосно підтримали ідею – присвоєння Тернопільській художній школі імені Михайла Бойчука.

Міська рада

 

У Тернополі функціонує сім соціальних аптек

Середа, 12 листопада 2014, 06:50

Три соціальні аптеки, які знаходяться на вулиці Морозенка, в лікарні швидкої допомоги та другому пологовому будинку, відкрили у Тернополі. Загалом, у місті на сьогодні діє сім таких аптек, де вартість ліків нижча у порівнянні з приватними закладами, а для соціально незахищених верств населення, хто має «Соціальну картку», там нададуть 12% знижку.

Ініціатори створення проекту «Соціальна аптека» вважають відкриття таких аптек ще одним кроком на зустріч тернополянам. Нещодавно у міській раді вручили інвалідамам, пенсіонерам, багатодітним сім’ям та іншим соціально-незахищеним людям соціальні картки тернополянина. Їх власники зможуть отримати в соціальних аптеках дванадцятивідсоткову знижку.

«У Тернополі на сьогодні діє так звана «Соціальна карта тернополянина», коли кожний, хто перебуває на обліку в управлінні соціальної політики, зможе її отримати, – кажуть у міській раді. – Маючи таку карту, її власник у соціальній аптеці зможе купувати медикаменти із знижкою 12%».

До слова, соціальні аптеки в Тернополі будуть відкривати і надалі.

У Тернополі оновили вуличне освітлення

Вівторок, 11 листопада 2014, 06:36

Вісім нових вуличних ліхтарів нещодавно обладнали у сквері на вулиці В’ячеслава Чорновола. За словами директора комунального підприємства «Тернопільміськсвітло» Олега Лехіцького, на цьому сквері до 14 листопада додатково встановлять ще один ліхтар біля фонтану «Кульбаба», висотою 6 метрів, який буде освітлювати дану територію.

«Більше 15 років даний сквер не освітлювався належним чином. Тому ми вирішили цього року встановити тут нові ліхтарі, які гармонійно вписалися в архітектурний ансамбль старовинної вулиці, - кажуть у міській раді. – Враховуючи тенденцію до ефективного використання електроенергії, нові ліхтарі світлодіодні, виробництва тернопільської корпорації «Ватра».

Станом на сьогодні, згідно титульного списку капітального ремонту вуличного освітлення, роботи проведені практично на усіх об’єктах, таких як мікрорайон «Пронятин», вул. Загребельної, Сагайдачного, Сонячної та інших.

«Наразі ми провели роботи майже на усіх об’єктах, які були затверджені у списку, окрім двох вулиць – Чернівецька та Микулинецька-бічна, - розповідає директор КП «Тернопільміськсвітло» Олег Лехіцький. – До кінця цього року ми проведемо роботи на вулиці Чернівецькій, а от на Микулинецькій-бічній, через наявність у землі великої кількості комунікацій, виконувати роботи будемо уже наступного року».

Міська рада

 

У Тернополі відкрили меморіальну дошку учасникам молодіжного товариства

Понеділок, 10 листопада 2014, 06:55

Меморіальну дошку членам молодіжного товариства української учнівської молоді «Громада» відкрили у Тернополі 4 листопада 2014 року. Її встановили на стіні будинку по вулиці Листопадовій з нагоди 150-річчя з часу заснування організації, яка в умовах тотального іноземного панування підпільно проводила навчання, зустрічі й збирала навколо себе національно свідому молодь. 

Засновником Тернопільської «Громади», співзасновником Віденської «Громади» та академічного товариства «Січ», що стало прообразом Наукового товариства ім. Т. Шевченка, а потім і академії наук України був фізик, електротехнік, винахідник «X-променів» Іван Пулюй. Також до Тернопільського таємного товариства учнівської української молоді «Громада» належали педагог, історик, автор підручників з історії Олександр Барвінський, лікар-окуліст, хірург Михайло Борисякевич, голова Просвіти у Львові Володимир Федорович, біохімік, гігієніст, ректор Карлового в Чехії та Українського вільного університетів, Міністр охорони здоров’я Австро-Угорщини Іван Горбачевський та інші відомі особистості.

Участь в урочистій події взяли представники влади, обласного осередку Наукового товариства ім. Т.Шевченка, громадські, культурні діячі та молодь Тернополя.

За словами професора Ольги Збожної, метою Тернопільської «Громади» було життя в моральній чистоті, пильне навчання у школі, вивчення історії та літератури свого народу. «Молодь прагнула боронити рідне слово, говорити рідною мовою. Жоден з громадівців не порушив цих установ - вивчали історію України, декламували твори Тараса Шевченка, мали свою бібліотеку, запровадили стипендію ім. Григорія Яхимовича, яку надавали бідним здібним учням. Відколи я довідалася про життя та діяльність цих молодих людей, не перестаю дивуватися їх вірі в себе, бажанню жити і працювати для добра українського народу. Цю віру і працю вони пронесли через усе своє життя».

www.osvita.te.gov.ua

Сьогодні відбудеться літературний вечір "Мистецька Україна"

Неділя, 09 листопада 2014, 08:21

Молодіжна огранізація "ФРІ" висунула ініціативу зробити літературний вечір "Мистецька Україна" до дня писемності української мови.
Подія відбуватиметься в приміщені арт-кафе "Бункермуз" 09.11 о 19.00. Вхід вільний.
Гостями вечора будуть:
Літературний форум "Антteza"
Літературна студія "7 герц"
Кавалок від команди "Street SPIVing"
"Bugs Bunny"

"Фундація регіональних ініціатив" спільно з "Бункермузом" запрошує всіх бажаючих відвідати захід.

 

Сторінка 1403 з 1437

«ПочатокПопередня1401140214031404140514061407140814091410НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер