images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


У Катедрі звучали григоріанські хорали. Відео

Понеділок, 15 грудня 2014, 08:32

Григоріанські хорали у виконанні львівського гурту "Есхатофонія", завершальний акорд тернопільського "Джаз безу 2014".

Відео: Василь Катола 

 

У Тернополі стартує конкурс на найкращі тернопільські оповідки

Неділя, 14 грудня 2014, 11:11

Конкурс з написання легенд, бувальщин та оповідок рідного краю «Мій Тернопіль» проводить Тернопільська міська рада. За словами начальника управління культури Василя Кармазина, мета конкурсу – це надати тернополянам можливість популяризувати знання з народної творчості та заохотити до вивчення місцевої культури.

«Конкурс розпочинається з 1 січня і буде тривати до 30 березня 2015 року, - розповідає Василь Кармазин. – У цей час ми приймаємо написані роботи від тернополян різних вікових категорій. Другий тур триватиме з 10 квітня до 20 липня, під час якого розглядаються подані роботи та їх оформлення. Завершиться весь проект випуском друкованої книжки до Дня міста».

За словами начальника управління культури, кращі роботи будуть  передані у бібліотечні фонди міста Тернополя і подаровані делегаціям міст України та міст – партнерів Західної Європи під час заходів до Дня міста.

Основні вимоги до конкурсних робіт та оформлення матеріалу: на конкурс подаються письмові роботи обсягом не більше 10 сторінок комп’ютерного тексту (формат А-4, розмір шрифту 14, інтервал півтора); на титульній сторінці обов’язково варто зазначити тему, прізвище, ім’я, по батькові автора, домашню адресу; до роботи додається список використаних джерел (якщо такі були).

Роботи надсилати на адресу: 46001, м. Тернопіль, бульвар Т. Шевченка, 1 в управління культури і мистецтв. Довідки за телефонами: (0352) 42-06-72, 52-67-32.

rada.te.ua

Енергетичний джаз від FUTUREthno. Відео

Субота, 13 грудня 2014, 21:04

«FUTUREthno» (PL/UA)

Містер Крайм - діджей
Filip Szymaniak - скрипка
Łukasz Owczynnikow - контрабас
Grzegorz Pałka –барабани
Роман Бардун – фортепіано

«FUTUREthno» - це насичений народними мотивами джаз, забарвлений електронною музикою. Головна ідея полягає в тому, щоб передати дух народної пісні, однак не в очевидний спосіб, а за допомогою сучасної мови, енергетичного джазу. Композиції основані на українському та польському фольклорі.

 

Відомий шоумен готує для тернополян декілька сюрпризів

П'ятниця, 12 грудня 2014, 09:34

zaicevВід американської романтики до української ностальгії.

Вже сьогодні соліст, піаніст, шоумен, лауреат премії Artists International Володимир Зайцев виступить  на фестивалі у супроводі симфонічного оркестру Тернопільської обласної філармонії під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Мирослава Кріля.

Володимир Зайцев: "Я тішусь, що маю фантастичну можливість грати з тернопільським симфонічним оркестром. Його учасники  чують буквально кожну мою фразу, моє дихання. Тернопіль має пишатись таким чудовим маестро, як Мирослав Кріль. Сподіваюсь, що це лише початок нашої співпраці.

На прес-конференції, присвяченій другому дню джазового фестивалю, Володимир Зайцев зізнався, що відвідувачів концерту чекає декілька сюрпризів.Чи будуть звучати композиції відомого композитора Сергія Лазо, залишається секретом. 

Володимир Зайцев: " В першу чергу я - шоумен. Я люблю імпровізувати. Не можу дотримуватись чіткої програми. Це не для мене. Тому усі сюпризи нехай залишаються у таємниці. 


Оксана Божко

Жіноче чотириголосся та контрабасний квартет – Тернопіль знову в ритмі джазу

П'ятниця, 12 грудня 2014, 09:32

Неймовірним етно-джазовим концертом розпочався дев’ятий міжнародний фестиваль  JazzBez в Тернополі 11 грудня. Гості зі Львова – Мар’яна Садовська та Марк Токар створили для тернополян на відкритті фестивалю у драмтеатрі справжній і неповторний світ музичного джазового мистецтва, — пише сайт КультурноttTiWc_OMdI

Перший фестивальний JazzBez -концерт  складав два сети, розпочавшись з, як завжди, емоційного й насиченого найрізноманітнішими почуттями виступу Мар’яни Садовської. Співачка, актриса, композитор, аранжувальник, музичний драматург та ще й етнограф – всесвітньовідома Мар’яна Садовська представила тернопільській публіці призабуті пісні з різних куточків України. Ці музичні перлини вона самостійно збирала й записувала серед нашого співочого народу. Перед кожною композицією співачка роз’яснювала коротку історію пісні – чи-то про  те, як конкретну пісню їй відкрили селяни Полісся або Поділля, чи-то про обрядові звичаї, який стосується пісня.aIFr8XOm6xk

Талановита співачка самостійно акомпонувала собі гармоноєю – інструментом, який дивовижно вдало передавав кожне народжене Мар’яною почуття – радість, кохання, сум, напруження, страх. Глядацькому залу залишалось лише дивуватись незбагненно миттєвим змінам, які вирували на сцені, де стояла всього одна тендітна жінка у червоній сукні.джаз без

Після антракту на сцену драмтеатру вийшов органічний октет у складі чотирьох ніжних, сильних і зворушливих голосів та чотирьох стриманих, глибоких і всеохопних контрабасів – жіночий квартет на чолі з Мар’яною Садовською та квартет відомого джазового контрабасиста Марка Токара, який першим серед українців грав на Chicago Jazz Festival.

Музиканти представили програму,  що скаладалася з композицій на музику Мар’яни Садовської, створену в співпраці з Марком Токаром. У програмі були використані фрагменти віршів українського поета і письменника Сергія Жадана та поетеси Любові Якимчук. Крім сучасних ліричих текстів, на JazzBez звучали й українські пісні з обряду виряджання сина до війська та весільного обряду.1KoVqi9YYf8

Перший день фестивалю JazzBez в Тернополі, який у нашому місті вже давно має своїх вірних шанувальників, минув під насичені звуки струн контрабасу та дивний   –  то гучний і сильний, то тихо пташиний та мелодійний –  жіночий голос, який творить особливий народний джаз.

  • Взагалі джаз – це музика, як відомо, для серця, для душі. І, можливо, саме джаз і загалом культуру, на нашу думку, варто було розвивати більше на Сході, більше допомагати музикантам. Можливо би й не сталося те, що маємо сьогодні в нашій країні. Цей фестиваль від попередніх відрізняється тим, що цього року заключний концерт ми будемо проводити в Катедрі. Ми багато говорили про цей концерт – зрозуміло, що проводити його в храмі – це дуже добре, правильно. І музика, яка буде там звучати, –  така, яка і повинна бути: візантійські церковні співи і григоріанські хорали, але також і джаз, –  звернувся до тернопільських поціновувачів джазу директор фестивалю  JazzBez  в Тернополі Олег Макогін.

Алла Сердюк

 

Сторінка 1403 з 1446

«ПочатокПопередня1401140214031404140514061407140814091410НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер