images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Фестиваль української писанки: встановили рекорд з наймасовішого розпису (ФОТО)

Середа, 01 травня 2024, 11:44

Фестиваль української писанки: встановили рекорд з наймасовішого розпису (ФОТО)
В Україні встановили рекорд з наймасовішого розпису писанок майстрами різних регіонів.

Захід відбувся 30 квітня в інноваційному парку UNIT.CITY. У межах події розписали 800 писанок, що є рекордом України, зазначили у міністерстві культури та інформаційної політики України. https://mcip.gov.ua/

Фестиваль зібрав майстрів зі всієї України, які провели майстер-класи з писанкарства для молоді. Створені писанки передадуть захисникам на фронт за допомоги Міжнародного штабу допомоги українцям.

«Традиційна писанка була, є і буде. Як Національна спілка ми зробимо ще багато витворів, а також будемо навчати молодь — від дитсадків до студентських кіл», — наголосила майстриня-писанкарка, співавторка подання до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України «Українська писанка: традиція і мистецтво» Зоя Сташук.

Під час події генеральна директорка Книги Світових Рекордів Ганна Крисюк оголосила про встановлення Рекорду з наймасовішого розпису писанок майстрами різних регіонів України.

«Протягом 5 годин 530 учасників виготовили 800 писанок. Рекорд України встановлено!», — сказала вона.

Також під час фестивалю український шеф-кухар Євген Клопотенко провів майстер-клас, де показав, як зібрати великодній кошик.

«В нашій організації є пріоритет: збирати кошти на продуктові набори для українців в прифронтових зонах та популяризувати культурну спадщину України, бо це нас ідентифікує у світі як націю. Цей захід саме про популяризацію нематеріальної спадщини — писанкарства. Традиції живуть, допоки їх передають молоді, і оскільки на заході була переважно молодь, це означає, що традиції писанкарства будуть передані з покоління в покоління», — зазначила співорганізаторка заходу Марина Соботюк.

Організували фестиваль міністерство культури та інформаційної політики у співпраці з ГО «Інститут культури України».

«Напередодні Великодня, нас об’єднала традиція писанкарства. Ми маємо знаходити світлі події, які нас згуртовують та додають життєвих сил для того, щоби ми могли боротися з ворогом, а також творити. Я дякую всім майстрам, які знаходять в собі натхнення і вкладають душу в це мистецтво. З вами ми впевнені, що традиція писанкарства не лише буде збережена, а передана майбутнім поколінням українців», — зазначив т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Також він нагадав, що Україна спільно з Естонією подала номінацію «Писанка: українська традиція і мистецтво оздоблення яєць» для включення до Репрезентативного списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Він подякував уряду Естонії за підтримку, а також висловив сподівання, що незабаром організація визнає українську писанку спадщиною людства.

 

Відомий священник-блогер з Тернопільщини поділився рецептом Великодньої паски

Середа, 01 травня 2024, 11:06

Відомий священник-блогер з Тернопільщини поділився рецептом Великодньої паски (відео)
Священник-блогер з Лановеччини Олексій Філюк поділився з підписниками рецептом паски.

Для приготування необхідні такі інгредієнти: борошно – 1 кг, цукор – 350 г, сіль – 0,5 ч. л., масло вершкове, або маргарин – 200 г, молоко – 0,5 л, дріжджі – 100 г,  яйця – 10 шт., родзинки – 200 г, один  лимон та 2 пачечки ванільного цукору.

"У невеликій, але глибокій мисці змішайте 4 столові ложки борошна, дріжджі, столову ложку цукру і небагато теплого молока. Перемішайте, накрийте опару харчовою плівкою. Поставте її у тепле місце без протягів. У окремій мисці змішайте десять яєць, цукор, сіль та ретельно збийте міксером (на великій швидкості) до високої білої маси.

До іншої миски всипте борошно, яке залишилося, яйця із цукром, опару, розтоплене вершкове масло, ванілін та добре все перемішайте ложкою. Коли тісто стане цупким – починайте вимішувати руками на столі. Перекладіть тісто до глибокої миски, накрийте харчовою плівкою і поставте підходити приблизно на 1-1,5 години. Залийте родзинки окропом, відкиньте на друшляк та просушіть паперовим рушником", – йдеться у дописі священника у Facebook.

Коли тісто підійде, його необхідно викласти на стіл, висипати просушені родзинки та добре вимісити, щоб рівномірно розподілити сухофрукти.

Отриману масу слід поділити на шматочки та розподілити по формах. Тісто повинно заповнювати їх на третину.

"Стежте, щоб згори не залишилось родзинок, адже під час випікання вони будуть пригорати. Коли тісто розподілене у форми, накрийте їх харчовою плівкою та поставте у тепле місце без протягів на 15 хвилин", – додає Олексій Філюк.

Паски потрібно випікати у розігрітій до 180 градусів духовці 30-35 хвилин. Коли вони охолонуть, можна полити глазур.

Після реставрації повернули на місце столітню браму з вулиці Сагайдачного (фото)

Середа, 01 травня 2024, 11:05

Після реставрації повернули на місце столітню браму з вулиці Сагайдачного (фото)
У Львові закінчили реставрацію тернопільської столітньої брами.

Їй повернули оригінальний колір та автентичний дизайн. А нещодавно браму встановили на місце.

"З великою радістю повідомляємо, що брама з вулиці Сагайдачного, 11 повертається на своє місце в оновленому вигляді", – зазначили на Фейсбук-сторінці проєкту "Брами Тернополя".

Нагадаємо, браму демонтували у березні цього року. Ініціатори реставрації шукали старі фото будинку до 1998 року, щоб відновити втрачені елементи брами та повернути їй автентичний вигляд.

Фото брами до та після реставрації:

440947319_17922534572871916_443970227558649161_n.jpg440982863_17922534581871916_4631107929271296032_n.jpg

 

У Козівській громаді буде свій герб, прапор та логотип (фото)

Вівторок, 30 квітня 2024, 08:45

У Козівській громаді буде свій герб, прапор та логотип (фото)
У Козові стартувало громадське обговорення онлайн проєктів офіційної символіки громади.

Усі охочі можуть надати свої пропозиції щодо вигляду герба, прапора та логотипа.

Як повідомили у селищній раді, обговорення триватиме до 15 травня.

Надати пропозиції можна на електронну адресу  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду з позначкою "Офіційна символіка Козівської селищної територіальної громади". Також жителям пропонують взяти участь в електронному голосуванні за посиланням.

Проєкти офіційної символіки Козівської громади:

438108742_762979929331681_3417881495870409357_n.jpg

438089008_762971292665878_561580653812436680_n.jpg

438119204_762971332665874_5758637196711635574_n.jpg

На Тернопільщині – чергова пожежа сухої трави: паліям загрожує в'язниця та штраф до 150 тис. грн

Вівторок, 30 квітня 2024, 08:41

На Тернопільщині – чергова пожежа сухої трави: паліям загрожує в'язниця та штраф до 150 тис. грн
Чергова пожежа сухої трави сталася на Тернопільщині.

Займання на відкритій території на площі 0,4 га виникло у селі Максимівка Збаразької громади 29 квітня.

Всього з початку року на Тернопільщині зафіксували 135 пожеж, загальною площею 87,3543, повідомлять в обласному управлінні ДСНС.

Рятувальники нагадують, що спалення трави та сухостою несе велику шкоду довкіллю та людям. Шкідливі речовини, які виділяються в процесі горіння, дуже сильно шкодять нашій атмосфері. А враховуючи, що на території нашої держави ведуться активні бойові дії, вона і так зазнає нищівного впливу.

"Умисне спалення трави несе за собою адміністративну, а в деяких випадках, і кримінальну відповідальність. Порушника чекатиме штраф у розмірі від 3060 до 153 000 гривень, або ж можна потрапити за ґрати на термін до 10 років. Із спалюванням сухої трави, спалюються і житла тварин і птахів. Не нехтуйте правилами пожежної безпеки та Законами! Будьте максимально свідомі та відповідальні!", – зазначили у Держслужбі з надзвичайних ситуацій.

 

Сторінка 3 з 1432

«ПочатокПопередня12345678910НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер
Банер
Банер
Банер