images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


На нараді з управителями будинків Тернополя обговорили стан захисних споруд житлового фонду міста

Вівторок, 02 серпня 2022, 09:57

1 серпня в Українському домі відбулася консультаційна нарада з головами правлінь ОСББ та ЖЕКів міста Тернополя щодо обслуговування захисних споруд у житловому фонді міста.

Під час наради міський голова Сергій Надал нагадав управителям багатоквартирних будинків про організацію та приведення укриттів житлового фонду міста у готовність до використання.

«Завдання щодо належного облаштування укриттів та сховищ поставлено ще у лютому. Дякую усім управителям, які поставились до цього відповідально та облаштували такі укриття, які можуть бути прикладом та є безпечними для мешканців будинків. Зараз у пріоритеті – зробити якомога більшу кількість укриттів, якими зможуть скористатись тернополяни та гості нашого міста, що живуть поруч або знаходяться найближче до них, – зазначає Сергій Надал. – Упродовж останніх двох тижнів у Тернополі триває активна робота щодо належного облаштування захисних споруд. Реагуючи на звернення мешканців будинків, ми мали можливість проінспектувати та перевірити стан цих укриттів. Найчастіше мешканці скаржились на захаращеність підвалів, відсутність світла та наявність шкідників (комах чи гризунів). Були скарги, які дійсно підтверджувались. Однак, є й такі, що були необґрунтованими та не підтвердженими. За результати проведених заходів є вже перша реакція керівників ЖЕК та голів ОСББ, які оперативно зробили необхідний комплекс робіт у захисних спорудах житлового фонду міста».

Міський голова додає, що управителі багатоквартирних будинків мають забезпечити належний стан укриттів, зокрема, підвали мають бути розчищені, мати відповідне маркування на фасаді будинку, містити мінімальний набір інструментів та облаштований запасний вихід.

У кожному будинку повинна бути відповідальна особа, яка під час оповіщення сигналу «Повітряна тривога» зможе відкрити підвал. Це важливо, щоб будь-хто із громадян, хто перебуватиме близько до укриття, також мав змогу перейти у безпечне місце.

Як зазначили під час наради представники ДСНС, мешканці можуть перебувати у найпростіших укриттях та сховищах до 48 годин. Ці приміщення мають бути облаштовані місцями для сидіння та мати запаси питної води (2 літри на одну особу), запаси технічної води для потреб гігієни мешканців. Окрім того, повинні мати незалежні джерела освітлення, ліхтарики, гасові лампи, свічки, первинні засоби пожежогасіння, вогнегасники, засоби для надання першої медичної допомоги, аптечки, контейнери для зберігання продуктів, а також – шанцевий інструмент, лопати, кирка, лом, пилка по металу, пилка по дереву та інше.

Нагадаємо жителям та гостям міста, що на сайті Тернопільської міської ради розміщено інтерактивну карту захисних споруд (в рубриці Е-сервіси), на якій можна переглянути місця укриттів, що розміщені найближче до вашого місця перебування чи проживання.

Інформація щодо укриттів постійно моніториться та оновлюється.

Після сигналу «повітряна тривога» громадяни можуть  також використовувати  для захисту (у разі відсутності поблизу сховищ, протирадіаційних укриттів, найпростіших укриттів)  підвальні приміщення  будинків, підземні паркінги, заглиблені гаражі.

Звертаємо увагу, що сховища, які розміщені у міських лікувальних закладах, призначені лише для медперсоналу і хворих, які перебувають у медичному закладі! Укриття, які знаходяться у дитячих садочках, призначені виключно для евакуації дітей під час відвідування закладу дошкільної освіти.

 

 

Герої без зброї. У Києві створили "янгольський" мурал на честь рятувальників

Понеділок, 01 серпня 2022, 12:12

У Києві презентують новий мурал під назвою "Герої без зброї", створений на честь українських рятувальників.

Про це розповіли Державній службі з надзвичайних ситуацій.

Віднедавна фасад однієї з адміністративних будівель ДСНС, що розташована у Печерському районі столиці, прикрасило зображення героя-рятувальника з крилами. Фон виконаний у блакитно-жовтих кольорах.

Авторами стінопису "Герої без зброї" є українські муралісти Віталій Гідеван та Олена Нойна.

"Герої без зброї". Фото: ДСНС

"(Мурал) присвячений янголам-охоронцям, які щодня захищають нашу країну своєю невтомною працею та самовідданістю в умовах військової агресії з боку Російської Федерації", – підкреслюють у ДСНС.

Один із авторів муралу, Віталій Гідеван, розповів, що свою роботу вони присвячують усім, хто докладає зусилля для перемоги України.

"Сильний лозунг ("Герої без зброї"), який беззаперечно характеризує ДСНС. Їхня праця завжди була важливою, а під час війни тим більше. Вони рятують життя та ліквідовують наслідки ворожих обстрілів.

Цей мурал ми з Оленою Нойною присвячуємо нашим пожежникам, ЗСУ, медпрацівникам, а також усім, хто докладає зусилля для нашої перемоги та боронить кордони України. Ви, як янголи охоронці, оберігаєте наші життя", – наголошує мураліст.

Малюнок розташований на трьох стінах, які, завдяки проекції об'єднуються в одну площину. На його створення у художників пішло чотири дні.

Презентація муралу, у якій візьмуть участь керівництво ДСНС, творча команда муралістів та самі герої-рятувальники, відбудеться 2 серпня.

Нагадаємо, раніше київський мураліст Гідеван створив мурал із песиком-піротехніком Патроном у парку "Відрадний".

Діана Кречетоважурналістка УП.Життя

"Діти війни": в Україні запрацював державний портал розшуку дітей

Понеділок, 01 серпня 2022, 10:53

В Україні з 1 серпня запрацював державний портал розшуку дітей "Діти війни".

Про це повідомила радниця-уповноважена президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дарʼя Герасимчук, яка також є координаторкою відповідної платформи..

"Діти війни" – інформаційна платформа, за допомогою якої батьки та правоохоронні органи зможуть збирати інформацію про дітей, які:

  • постраждали під час війни,
  • зникли безвісти,
  • були незаконно депортовані до Росії або на тимчасово окуповані території.
Фото: grejak/Depositphotos

Герасимчук назвала дві основні функції платформи:

  • надавати актуальні інформаційні зведення щодо дітей, які постраждали внаслідок російської військової агресії проти України (загиблі, поранені, зниклі безвісти, депортовані), а також щодо тих, кого вдалося розшукати і врятувати;
  • допомагати розшукувати дітей.

За допомогою платформи можна зв'язатися з Національною поліцією України, Офісом Генерального прокурора, а також з Національним інформаційним бюро.

За словами уповноваженої президента, правоохоронні органи щодня оновлюватимуть кількість показники на платформі "Діти війни".

Сайтом можуть скористатися батьки загубленої, переміщеної або ж депортованої дитини, а також будь-хто, хто має інформацію про зниклих дітей, порушення їхніх прав або злочини, скоєні проти них.

"Цей портал створено як інструмент пошуку дітей, їх порятунку та визволення з місць примусового переміщення чи депортації. Інформація, розміщена тут – це наочне свідчення геноциду українських дітей та злочинів проти людяності, які армія Росії щодня здійснює проти українського народу", – наголошує Дарʼя Герасимчук.

Вона також підкреслила, що кількість дітей, які фізично страждають від війни, що провадить РФ, щодня зростає.

Станом на 1 серпня відомо про:

  • 693 поранені дитини;
  • 358 загиблих,
  • 203 зниклих безвісти,
  • щонайменше 5754 дитини нелегально депортовані до Росії.

 

Водночас українським правоохоронним органам, за її словами, вдалося знайти 4039 дітей та 47 повернути з депортації.

Також Герасимчук зауважила, що РФ заявляє про 450 тисяч депортованих до Росії дітей, яких не збирається повертати в Україну.

 

 

79% українців підтримують візовий режим із Росією – КМІС

Понеділок, 01 серпня 2022, 10:51

ПАСПОРТИ УКРАЇНИ ТА РФ, ФОТО З FACEBOOK ДЕНИСОВОЇ

За результатами опитування КМІС, більшість українців підтримують візовий режим із Росією, проте частина респондентів все ще хоче відкритих кордонів.

Джерело: Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) за результатами опитування, проведеного 6-20 липня 2022 року

Дослівно: "79% вважають, що між Україною і Росією мають бути закриті кордони з візами та митницями. Лише 11% вважають, що обидві країни мають бути незалежними, але дружніми державами з відкритими кордонами без віз і митниць. Також лише 1% респондентів виступають за об’єднання в одну державу".

 

Деталі: За даними соціологів, з лютого 2022 року частка тих, хто вважає, що між Україною і Росією має бути візовий режим, зросла з 44% до 79% Натомість з 48% до 11% зменшилася кількість тих, хто виступає за "дружні" відносини між країнами. З 5% до 1% впала частка тих, хто хоче об’єднання двох держав в одну.

Судячи з графіку регіонального розподілу, на півдні і сході ще в лютому більшість виступали за "дружні" відносини, однак зараз більший відсоток підтримує наявність віз та митниці.

 

Навіть серед російськомовних українців 76% хочуть закритих кордонів, а серед українців-білінгвів цю ідею підтримує 78%.

 

Нагадаємо: З 1 липня 2022 року почало діяти рішення про візовий режим з громадянами Російської Федерації. Тепер мету своєї поїздки до України кожному росіянину доведеться обґрунтовувати заздалегідь.

Правоохоронці попереджають про шахрайство пов'язане із виплатами переселенцям.

Понеділок, 01 серпня 2022, 10:45

Поліцейські Тернопільщини застерігають громадян від нового виду шахрайства, пов'язаного із виплатами матеріальної допомоги вимушеним переселенцям. Саме через такий вид афери, люди втрачають власні заощадження, при цьому не отримують ніякої допомоги.

Зловмисники за допомогою фішингу виманюють гроші у громадян під виглядом надання державних виплат. Правопорушники проводять розсилку SMS-повідомлень, де розповідають про виплату матеріальної допомоги вимушеним переселенцям. У повідомленні шахраї також зазначають посилання на ресурс, де нібито можна подати заявку на отримання допомоги. За посиланням громадянам пропонується ввести персональні дані та номер банківської картки для зарахування грошей.

Люди, показуючи конфіденційні дані на підозрілих ресурсах, автоматично передають їх шахраям. Після чого зловмисники привласнюють гроші громадян.

Від такого роду злочину потерпів 38-річний чоловік. З його електронного гаманця аферисти зняли 7000 гривень.

Відомості про подію внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

Поліцейські закликають громадян бути пильними та радить отримувати інформацію, особливо щодо фінансових виплат, слід лише з офіційних джерел. Необхідно уважно перевіряти URL-адресу сайту – один непомітний символ може означати, що людина потрапила на фішинговий ресурс. Також слід пам’ятати, що не варто переходити за сумнівними посиланнями та не вводити реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих веб-сайтах.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

Сторінка 599 з 1430

«ПочатокПопередня591592593594595596597598599600НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер