images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Пірсинг і тату: чи варто сідати на голку

Четвер, 13 червня 2013, 06:56

Для особливо бажаючих виділитись рекомендується пірсинг у вигляді цвяха 2-сотки упоперек голови зліва направо. Найближчий салон краси – в місцевого коваля.

(Анекдот)

 

У людині має бути все прекрасне: і обличчя, й одяг,... і пірсинг, і тату. Саме такої думки дотримується сьогодні більшість молоді, щодня перетворюючи своє тіло на кольорове решето.

Виграти в суперечці на тему, що таке видозміна тіла – вид сучасного мистецтва чи психічного розладу, практично неможливо. Адже татуювання і пірсинг з’явилися не вчора і не на порожньому місці. І заявити, наприклад, жителеві давньої епохи, що захищатися таким способом від злих духів – це аморально, язик не повернеться. Що вже говорити про великих людей – принцесу Діану, Альберта Ейнштейна, Миколу ІІ та інших, які, будучи носіями тілесних розписів, увійшли в історію без епітетів «вульгарний» або «хворий на голову».

Але сьогодні, на відміну від колишніх «поважних» причин на зразок знаку соціальної належності, частини релігійних чи філософських переконань тощо, тілесні видозміни мають більшою мірою несвідомий характер. Мода, псевдоповага навколишніх, які вважають це «крутим і сміливим учинком», бажання виділитися таким способом, коли розумових здібностей на це вже бракує... Дуже маленький відсоток справді розуміє свої дії і довго думає перед ухваленням важливого рішення.

А думати справді є над чим. Адже вже завтра ваш атеїзм може програти гармонійному християнству, розгульне життя перетвориться на домашній комфорт, а кохана людина стане найненависнішою. Ніхто не залишається колишнім, і тільки наше тіло завжди нагадуватиме нам про помилки пройденого етапу, про які ми так часто бажаємо забути. Адже навіть слово, хоч і не горобець, інколи впіймати можна. А от забрати сліди деяких натільних прикрас – не завжди. Маленька дірочка в мочці вуха, звичайно, заросте без сережки. В інших же випадках вас очікують темні плями по тілу від колишніх проколів, локшина замість вух від «тунелів» і в’ялі, розтягнуті, вицвілі візерунки по тілу. У разі спеціальних процедур, які мають намір вас «очистити», наприклад, від тату, ви втратите купу грошей. Натомість – навряд чи отримаєте ідеальну шкіру: на вас залишиться або бліда копія колишнього зображення, або шматочок пересадженої з п’ятої точки шкіри, або колишня картинка, але з «непередбаченими обставинами».

Одним із найбільш спірних питань досі залишається вплив тілесних втручань на здоров’я людини. Багато вчених переконані, що татуювання, наприклад, можуть призвести до зростання онкологічних захворювань і дерматитів. Недотримання норм гігієни і безпеки під час створення тату, пірсингу та іншого загрожує СНІДом, гепатитом, правцем, алергійними запаленнями шкіри.

До речі, два тижні тому у професійному київському косметичному салоні брат мого знайомого саме підхопив гепатит B i D, роблячи пірсинг. Зараз лежить у лікарні, витрачаючи щодня шалені кошти на лікування.

Загалом будь-яка видозміна тіла становить ризик і для здорових людей. Татуювання, наприклад, небезпечне своїм чорнилом. І екзема – не найстрашніший діагноз у цьому разі. Адже чорнило, потрапляючи в лімфатичні судини і закупорюючи їх, позбавляє природного захисту найближчі до місця нанесення органи. Таке ослаблення місцевого імунітету залишається назавжди.

Що стосується пірсингу, то тут ризик насамперед полягає у величезній кількості небезпечних точок на наших тілах. Ті, хто став жертвою власної точкової географії, з ностальгією сьогодні згадує свій гарний зір, слух, м’язи обличчя, які правильно працювали до проколів на вухах, бровах, носах; здорові груди без раку молочної залози до проколотих сосків і багато чого іншого.

Крім того, інколи здається, що сама природа бореться з перекручуванням природності тіла. То блискавка вразить у пусету на язиці, після чого в найкращому разі не доведеться розмовляти довгий час, то зимовий холод відморозить вуха з металевими «тунелями» всередині, і, як результат, – мочкообрізання...

Незважаючи на таку кількість негативних сторін, прихильники тіловтручань доводять користь такого неоднозначного виду мистецтва. Мовляв, це банальна спроба творчого самовираження. Інколи говорять, що тату і пірсинг – це самоагресія, тобто агресія, переведена з іншого об’єкта на своє тіло з метою зменшення негативних переживань. Іншими словами, нехай краще людина нищить своє тіло, ніж становить загрозу для навколишніх чи застосовує жорсткіші способи агресії до себе, аж до суїциду.

 

Коментар психолога

Мар’яна Волянська, психолог:

– Люди, які полюбляють нестандартний одяг, нетрадиційні зачіски, колір волосся, татуювання та пірсинг, від народження схильні до демонстративності.

До таких експериментів із зовнішнім виглядом їх підштовхують приховані комплекси та невпевненість у собі. Часто ці люди не можуть виділитися своїми внутрішніми якостями (наприклад, знаннями або інтелектом), тому прагнуть до зовнішніх особливостей.

Нерідко до цього причетні проблеми з батьками: якщо мама з татом дитину постійно критикували та були нею незадоволені, то, вирвавшись з-під їхньої опіки, вона починає поводитися всупереч загальноприйнятим нормам.

Ну і неможливо не згадати ще такий узагальнюючий момент: люди бояться залишитись наодинці із собою, своєю совістю, думками. Вони включають голосно музику або телевізор, сідають біля комп’ютера і шукають співрозмовника у соціальних мережах, тільки щоб не залишитись у повній самоті. Ми настільки боїмося самоти, що вже не знаємо як себе проявити, що ще придумати для свого тіла, зовнішності, щоб привернути увагу оточуючих. Людина через ексклюзивний одяг, через татуювання і пірсинг просто кричить світові: «Подивись на мене, почуй мене!». Навіть той, хто здається надмірно мовчазним, дуже хоче, щоб його почули. Якщо ж не чують і не бачать – починаються крайнощі на зразок пірсингу й тату.

 

Проколювання в Тернополі! Що? Скільки?

Вухо (одне) – 120 грн.,

Два вуха, за принципом – гуртом дешевше – 180 грн.,

Ніс – 200 грн.,

Губа – 200 грн.,

Брова – 200 грн.,

Пупець – від 200 грн. (в залежності від вибраного виробу),

Язик – 300-400 грн.,

Інтимний пірсинг – 700-800 грн.

 

Адам Стрижнюк

 

Криза так і не навчила тернополян грамотно економити

Четвер, 13 червня 2013, 06:56

Після кризи тернополяни почали масово втрачати роботу. Нову шукають не один місяць. А коли знаходять, у більшості випадків працюють «на пташиних правах» – з ненормованим графіком, без відпустки і лікарняних, за мінімальну зарплату...

Ми проаналізували перелік речей та послуг, на яких часто економлять тернополяни. Способи популярні, але... безглузді.

 

До перукарні – ні ногою

Чоловіча стрижка в Тернополі коштує у середньому 25-30 гривень; жіноча – 50-70. Навідуватися до перукаря треба як мінімум раз на один-два місяці. Тому тернополяни стрижуться у знайомих або намагаються самотужки впорядкувати безлад на голові. Бабусі стрижуть онучків, дружини – чоловіків... Як таку самодіяльність оцінить оточення (а тим більше потенційний роботодавець), складно спрогнозувати.

 

І швець, і жнець, і на дуді грець...

На чому тільки не економлять представники малого бізнесу, аби вижити! Наприклад, відмовляються від послуг юриста і бухгалтера. Але так чинять лише недалекозорі підприємці. Дешевше утримувати дві штатні одиниці, ніж кожного місяця платити нові штрафи.

 

Собі ж дорожче...

Дехто, щоб зекономити, по кілька разів використовує одноразові речі – пластиковий посуд, зубочистки, вушні палички, презервативи (і таке буває!)... Та лікування наслідків такої ощадливості коштує дорожче.

 

Скупий платить двічі

«Я не такий багатий, щоб купувати дешеві речі», – люблять повторювати британці. В тернополян – інша ментальність. Їх легко спокусити туфлями за 100 гривень. І не біда, що черевики й сезон не проносяться.

Наша порада: хочете зекономити – купуйте якісне взуття на розпродажах. Також ніколи не купуйте: дешевих засобів особистої гігієни (зубної пасти, мила, шампуню тощо) – щоб не ризикувати своїм здоров’ям; алкоголь (щоб не піти на той світ); одяг, який плануєте носити щодня (таке вбрання мусить витримати багаторазове прання); електроприлади (холодильник, посудомийну і пральну машини – краще заплатити більше за прилади економ-класу, ніж потім роками переплачувати за електроенергію). Не купуйте підробок відомих брендів. Ввести народ в оману не вдасться: Nokla – це вам не Nokia, Hike – не Nike, Daiads – не Adidas, Fuma – не Puma, Docha&Cabanov – не Dolce&Gabbana, а PenesamiG – не Panasonic. Виглядають такі штамповки жалюгідно. Крім того, підробки (особливо побутова техніка) швидко виходять з ладу. І тоді вам доведеться або витрачатися на ремонт, або знову йти на закупи.

Про запас і оптом. Якщо купите не дві пачки масла, а десять, є шанс, що ви або з’їсте більше (а це вплине на вашу вагу), або викинете масло у смітник. У гонитві за економією можна й прогадати і придбати те, що не буде довго зберігатися. Найгірше, коли люди починають скуповувати «акційний» алкоголь, цигарки чи ліки – так і віку собі можна вкоротити.

 

Не сниться їм берег турецький...

Один з найгірших способів зекономити улітку – відмовитися від повноцінного відпочинку. «Який сенс витрачатися на путівку? Краще нову «стінку» у вітальню куплю», – думає людина. І сидить у чотирьох стінах «в обнімку» з меблями. А краще б у цей час валялася на пляжі і насолоджувалася шумом прибою.

 

Адам Стрижнюк

Із чого ніколи не сповідаються тернополяни

Четвер, 13 червня 2013, 06:55

Маю більш ніж десятилітній досвід священичого служіння. Ніколи не думав, скільки за цей час висповідав людей. Напевно, сьогодні ця цифра вимірюється тисячами. Тисячі сповідей, сотні тисяч слів, якими люди описують свої гріхи, інколи на інших мовах. Але якось нещодавно спіймав себе на думці, що є гріхи, які трапляються в людському житті, однак на які майже ніхто не звертає уваги. Натомість вони деформують наше суспільство і мають далекосяжні наслідки. Хтось навчився маскувати ці гріхи під чесноти, а хтось перестав на них звертати увагу зовсім. Хтось думає, що якщо це поширене явище, то й перестає мати ознаки гріха.

Видавати таємницю сповіді для священика є дуже тяжким гріхом. Тому я буду настільки обережним, що розповім вам те, чого на сповіді ніколи не чув. Наприклад, я ніколи не чув на сповіді про такий гріх, як засмічування навколишнього середовища. У мене ніколи не сповідалася людина, яка б згадала про те, що після пікніка не прибрала після себе, або хтось, хто визнав, що вивіз своє сміття до лісу чи річки. Мені у сповідальниці ніколи не траплялися люди, які вбивали рибу струмом, тротилом чи в інший варварський спосіб. Я не стикався ніколи із людиною, яка б посповідалася, що вирубує ліс без чийогось на це дозволу.

У мене ніколи не сповідався директор школи, що за гроші влаштовує вчителя на роботу чи надає йому додаткові години. Ніколи не сповідався лікар, який вимагає гроші, щоб прийняти пологи. Ніколи не сповідався батько, який за гроші влаштовує сина на роботу. Так само даішники-хабарники мені чомусь не попадалися.

У мене ніколи ще не сповідався чоловік, який не знайшов потрібних слів, щоб підтримати дружину, яка стояла перед вибором зробити аборт чи ні. Хоча, і ті чоловіки, які відверто примушували дружину чи свою дівчину робити аборт, не сповідалися ніколи. З іншого боку, пари, які отримали дитину з пробірки, прирікши десятки ембріонів на смерть або заморозку, ніколи не сповідалися також.

З чого ще люди не сповідаються? Майже ніколи не сповідаються із того, що стають приводом для гріха в інших людей через свій поганий приклад. Не сповідаються із того, що мовчали, коли бачили гріх, ніколи не сповідалися батьки, які толерують статеве співжиття своїх дітей до шлюбу. Не сповідалися ще дуже багато людей… Чи ж посповідаються?

о.Олег Кобеля (УГКЦ)

 

Прихована війна між «вибраними» і «рабами»: на чиєму ви боці?

Четвер, 13 червня 2013, 06:54

Засновник Microsoft і один із найбагатших людей на планеті Білл Гейтс має імідж добродушного філантропа. Використовуючи мільярди доларів через свій (звільнений від оподаткування) «Фонд Білла і Мелінди Гейтс», він займається вирішенням проблем захворювань і браку продовольства в Африці, а також бореться з бідністю. Однак на недавній конференції в Каліфорнії Гейтс відкрив завісу над майже невідомим аспектом своєї благодійності – зниженням чисельності населення...

Він згадав про це на закритій конференції в Лонг-Біч (Каліфорнія) у своїй промові Innovating to zero! («Оновлюючись до нуля!»). Поряд з абсурдною з точки зору науки пропозицією про штучне скорочення викидів CO2 в усьому світі до нуля до 2050 року, приблизно на четвертій хвилині своєї промови Гейтс заявив: «У світі сьогодні 6,8 млрд. чоловік. Це число незабаром зросте приблизно до 9 мільярдів. Тепер, якщо ми проведемо велику роботу з новими вакцинами, охороною здоров’я, послугами у сфері репродуктивного здоров’я, нам вдасться скоротити це населення, можливо, на 10 або 15 відсотків».

Коли я вперше про це прочитав, то подумалось, що хтось видав «на гора» чергову серію міфів про «всесвітню змову». Але Інтернет – це не тільки тексти. Всесвітня мережа дає змогу переглядати також і відеоматеріали. Тож яким було моє здивування, коли виявилося, що на сайті www.ted.com/talks/bill_gates.html міститься відеозапис цієї промови Гейтса. На жаль, він дійсно сказав те, про що написано вище.

Якщо «на хлопський розум», то один із найвпливовіших людей у світі чітко заявив, що очікує на розробку вакцин, які будуть використовуватися для скорочення приросту населення.

Невеличка ремарка: коли Білл Гейтс говорить про вакцини, він знає, про що бесідує. У січні 2010 року на Всесвітньому економічному форумі в Давосі Гейтс оголосив, що упродовж наступного десятиліття його Фонд виділить $10 млрд (!) на розробку і доставку нових вакцин для дітей у країнах, що розвиваються.

До слова, «Фонд Білла і Мелінди Гейтс» є членом-засновником Альянсу ГАВІ (Глобальний альянс з вакцинації та імунізації) у партнерстві зі Світовим банком, ВООЗ та виробниками вакцин. Мета ГАВІ – вакцинація кожної новонародженої дитини у світі.

Сьогодні це виглядає як благородна благодійна допомога від мільярдера, який чесним шляхом заробив свої статки. Але проблема в тому, що індустрія вакцин неодноразово була спіймана за руку на приховуванні небезпечних наслідків для здоров’я вакцинованих. Лишень в Україні можна згадати не один десяток таких випадків. І це ті, про які говорили ЗМІ. А скільки таких, про які ніхто не говорить? Отож не дивно, що зараз чимало аналітиків вважають, що справжня мета вакцинації в тому, щоб послабити людей і зробити їх ще більш сприйнятливими до хвороб та передчасної смерті.

Трішки історії

NSSM200 (National Security Study Memorandum 200: Implications of Worldwide Population Growth for US Security and Overseas Interests) – так називається звіт Агентства Національної Безпеки Сполучених Штатів під керівництвом Генрі Кіссінджера від 10 грудня 1974 року. Цей документ був підписаний американським президентом Геральдом Фордом у листопаді 1975 року. Будучи спершу втаємниченим, він був розсекречений і потрапив до рук дослідників лише на початку 90-х.

Основною тезою звіту називалося зростання кількості населення в найменш розвинених країнах, що нібито становить загрозу для безпеки США, оскільки «це може призвести до масових заворушень і політичної нестабільності в країнах з високим потенціалом економічного розвитку». Тому в документі було чітко окреслене завдання: усіма силами впроваджувати заходи з контролю над народжуваністю у світі і з цією метою максимально популяризувати використання контрацепції та абортивних практик.

Аналогія з фільмом

У четвертому сезоні серіалу «Зоряні брами» є серія, яка називається «2010». У цій серії раса «Ашен» укладає мир із землянами і в рамках договору передає нам свої передові медичні технології. Результатом цього стає зникнення хвороб на планеті. Люди отримують довге життя. Це – позитивний ефект від «вакцини», яку прибульці принесли на Землю. Побічний ефект цієї дивної «вакцини» – безпліддя, і люди надто пізно розуміють, що «Ашен» будують довгостроковий план з захоплення нашого світу і перетворення його у фермерські угіддя, що буде дуже легко зробити, коли всі люди помруть.

Та сама аналогія випливає, коли згадати про висловлювання Гейтса та про офіційний документ США NSSM200. Словом, є у світі група «вибраних», яка поставила собі за мету скорочення населення планети до «керованого рівня».

До речі, не так давно ООН опублікувала програму з уповільнення зростання чисельності населення. Вона називається «Програма дій Міжнародної конференції з народонаселення і розвитку». У цьому документі пропагуються переваги «переходу до низького рівня народжуваності».

 

Від теорії – до практики: наука регресує?

Будь-який документ, ким би він не був підписаний, і будь-яка заява, ким би вона не була виголошена – це тільки «благі наміри», це «побажання». Оскільки ж не завжди до цих побажань дослуховуються, доводиться йти на крайнощі. Про першу крайність ми вже говорили – вакцини. Однак продовжимо медичну тематику.

За недавньою статистикою, від нелегальних медичних препаратів і наркотиків гине понад 37000 американців на рік. Рецептурні препарати зі своїми побічними ефектами вбивають майже 100000 чоловік на рік тільки в США. Але це – «квіточки». Справжні «ягідки» почнуться, коли ми поставимо собі два простенькі запитання.

1) Звідки взявся на планеті, починаючи з 80-років минулого століття, вірус імунодефіциту (СНІД), якщо до того його ніхто й ніде не реєстрував?

2) Як таке можливе, що провідний науковий авангард найбільших університетів світу досі не спромігся виготовити вакцини від онкологічних захворювань (раку)?

Так, нам будуть і далі торочити, що ці недуги – надзвичайно складні, що все не так просто з дослідженнями… Але ж ми з вами не живемо в часи Середньовіччя. Ми літаємо на Місяць і досліджуємо Сонячну систему, але от із двома хворобами ну ніяк не можемо впоратися. То ми не можемо, чи хтось не хоче?

 

Контрацепція і аборти

У використанні контрацептивних засобів немає нічого поганого. Людина задовольняє один зі своїх інстинктів тоді, коли цього хоче, і без «поганих наслідків» у вигляді зачаття непланованої дитини. Це називається «вільною любов’ю» – люблю коли хочу і кого хочу. Але… «вільна любов» – це безвідповідальна любов. Тому що я, використовуючи її, добровільно відмовляюся від можливої відповідальності за життя потенційної дитини. А безвідповідальний чоловік – це егоїстичний чоловік. Це людина, яка думає тільки про себе, про свою вигоду. Чи прагнутиме така людина продовження свого роду? Навіщо? Адже так добре бути самому, люблячи і дбаючи тільки про себе. Гейтс і компанія про це добре знають, тому у засновника Microsoft троє дітей, а нас він переконує утриматися. Причому зауважте, як звучить споживацька аргументація: спершу заробіть грошей, купіть квартиру, машину, а вже тоді думайте про потомство. Бо ж не годиться «множити бідність» (улюблений вираз популяризаторів контрацепції). Цікаво, скільки таких контрацептивних поціновувачів жили б сьогодні в Україні, якби на початку ХХ століття в українських селах – надзвичайно бідних і безперспективних – масово застосовували контрацептиви?

Що ж стосується абортів, то головне завдання «вибраних» – це переконати нас у тому, що людський ембріон – це ще не людина. І тоді на наслідки довго очікувати не доведеться.

До речі, прикметна деталь: Міжнародний валютний фонд – один з основних світових кредиторів – співпрацює тільки з тими країнами, в яких на законодавчому рівні закріплено право жінки на аборт. Чи ж не дивно?

 

Популяризація гомосексуалізму

Скажіть, як таке можливе, щоб 2% від усього населення Землі, які заявляють про свою нетрадиційну сексуальну орієнтацію, могли впливати на життя решти 98%? Адже зараз який фільм не включиш, яку замітку не прочитаєш – всюди йде відверте пропагування неприродних сексуальних контактів. Дійшло навіть до того, що, як ми вже писали, минулого місяця у Франції почали заарештовувати людей, на одязі яких міститься зображення традиційної сім’ї. Це, бачте, є ознакою гомофобії, такі зображення дуже ображають нетрадиційників і тому усіх нормальних людей потрібно арештовувати.

Звідки ці 2% «не таких, як усі» беруть гроші на таку шалену саморекламу? Мало того, вони навіть мають вплив на уряди найбільших країн, адже останні з легкістю приймають закони про одностатеві шлюби і про право «не таких, як усі» усиновлювати дітей. Чи ж не «Фонд Білла Гейтса» (та йому подібні) дає грошенята тим 2%? Адже не лише вакцинацією можна скоротити кількість населення. Це можна зробити також, переконавши ці 2% в тому, що їхня психічна хвороба – це норма, що вони мають право бути такими, якими вони є. Що їхня «любов» – це така сама любов, як і у нормальних людей. От тільки біда в тому, що плодом любові нормальних людей є діти, а плодом людей нетрадиційних – венеричні хвороби і смерть без можливості продовження роду. Тобто саме те, чого домагаються усілякі «гейтси».

А щодо права на усиновлення дітей одностатевими парами, то тут і так все зрозуміло: яка нормальна дитина, проживши свої дитячі роки в сім’ї, де є тато №1 і тато №2 (або мама №1 і мама №2), виросте людиною зі здоровою психікою і бажанням мати нормальну сім’ю? Тобто, як не крути, а мета, поставлена «вибраними», досягається.

 

Замість висновку

Нині на кожну жінку по всьому світу припадає в середньому 2,79 дитини, в 1950 році було 4,95. Вже зараз аналітики прогнозують стрімке зниження народжуваності по всьому світу. Якщо річні темпи зростання народжуваності у 1963 році були з піковим показником у 2,19 відсотки, то станом на 2012 рік цей показник заледве становить 1,05%.

Зверніть увагу на телевізійні репортажі, фільми, книги, які рекламують подружні пари, котрі не збираються заводити дітей, або планують завести їх значно пізніше, оскільки діти розглядаються як тягар при сучасному способі життя, яке не дозволяє нам купувати всілякий непотріб, без якого жили сотні поколінь наших предків, і яким битком набита сучасна реклама.

Вже зараз населення західних країн інтенсивно старіє і скорочується. Це створює диспропорцію пенсіонерів стосовно працюючих і дітей. Це – додаткове навантаження на пенсійні системи різних країн. І це – наступна причина уже справді глобальної економічної кризи, до якої ми неухильно скочуємося.

 

Адам Стрижнюк

Російська мова більше не мова, – науковці

Четвер, 13 червня 2013, 06:53

Інститут лінгвістики в Тарту (колишня Академія мовознавства СРСР) оголосив, що російська мова протягом найближчого року може бути виключена зі списку мов світу.

Моніторінг, щорічно проводиться співробітниками інституту, показав, що російська мова перестала відповідати мінімальним вимогам щодо самоідентичності, багатства словникового запасу і сфери застосування, передає http:// fognews.ru/russkij-yazyk-bolshe-ne-yazyk.html.

Якщо протягом 2013-го картина не зміниться, то російська мова буде оголошена мертвою, з усіма наслідками, які з цього в випливають: закриттям курсів російської мови в Європі, виключенням її з офіційних мов організацій світу (ООН, ЮНЕСКО) та забороною на її вживання в посольствах для спілкування з росіянами.

Варто відзначити, що Інститут лінгвістики протягом останніх п'яти років щорічно попереджав владу РФ про високу ймовірність розвитку подій за цим сценарієм, але всі його звернення залишилися без відповіді. За класифікацією ЮНЕСКО існують кілька стадій відмирання мови, і російська повністю відповідають найважчій з них: мова Росії перетворилася в контекстно-ситуативний набір граматичних форм.

Ця точка регресу характеризується наступними особливостями.

По-перше, практично припиняється словотворення на основі рідних коренів. Нові терміни і поняття є запозиченими. Терміни, що прийшли ззовні, витісняють рідні аналоги, з двох синонімів виживає запозичений. Суспільство не здатне виробляти адекватну заміну іноземним словами, задовольняючись прямим запозиченням, руйнується зв'язок між діяльністю індивіда та його рідною мовою. Окремим випадком такого регресу є «мова рабів», достатня для розуміння вказівок господаря, але абсолютно неефективна при спілкуванні на абстрактні теми. Як приклад, учені з Тарту наводять широко поширений в Росії «рунгліш».

По-друге, знання мови перестає заохочуватися в суспільстві. Знижується цінність цього знання для економічно активного індивіда, мова не здатна підняти вартість працівника в конкурентній боротьбі на ринку праці. На перше місце при працевлаштуванні виходять особисті зв'язки і вимоги по мінімальній зарплаті, тому в структурі зайнятості переважають «блатні» на вершині піраміди, і «гастарбайтери» в її основі. Держава без видимих протестів суспільства скорочує години викладання рідної мови в школі, іспити з мови проходять у вигляді знеособлених тестів. Знижується загальний рівень грамотності теле-і радіомовлення, газети виходять з друкарськими помилками і помилками, які ніхто не помічає.

По-третє, державні структури не використовують у своїй діяльності офіційної мови країни. Патріархальна Православна Церква проводить богослужіння церковнослов'янською, МВС використовує спрощений службовий діалект, МЗС оперує французькою, німецькою та англійською. У такій ситуації повністю зникає поняття єдиної мови, населення роз'єднується з професійної приналежності, яка визначає значення і зміст слів.

По-четверте, мова перестає бути образною, з неї вимиваються слова загального значення, перевага віддається синонімам займенника «той» і «цей». Спілкування між людьми зводиться до ситуативно-контекстного словотворення часто на основі одного кореня.

- Дай цю фіговину.

- На фіга?

- Я нею пріфігачу ось цю фігню.

- Так але ж фігня вийде!

- А тобі не по фігу?

Як пишуть дослідники з Тарту, даний діалог дуже нагадує спілкування вищих тварин, які за допомогою однакових звуків передають один одному інформацію, визначену конкретною ситуацією.

Підводячи підсумки свого дослідження, Інститут лінгвістики Тарту з жалем відзначає, що російська мова де факто вже померла, і залишається останній рік його офіційного існування.

 

Підготував Адам Стрижнюк

 

Сторінка 1427 з 1431

«ПочатокПопередня1421142214231424142514261427142814291430НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер