images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Перелік осіб, які матимуть право на безоплатну правову допомогу, незабаром розшириться

Четвер, 29 грудня 2016, 07:34

14-07-01

21 грудня Верховна Рада України прийняла Закон України «Про Вищу раду правосуддя», внісши зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Тож найближчим часом коло осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, суттєво розшириться за рахунок надання такого права найбільш незахищеним суспільним групам.


Насамперед – це внутрішньо переміщені особи та особи, які претендують на отримання такого статусу, а також особи, які претендують на отримання статусу ветерана війни, у тому числі учасника бойових дій. Крім того, безоплатна вторинна правова допомога ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій, іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», надаватиметься не лише з питань їх соціального захисту, як це було дотепер, а з будь-яких питань.

Також суттєво підвищується поріг малозабезпеченості для отримання доступу до безоплатної вторинної правової допомоги:

  • по-перше, враховуватиметься середньомісячний дохід особи, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було дотепер;
  • по-друге, особа матиме право, якщо її дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів;
  • по-третє, інвалід матиме право, якщо отримує пенсію або соціальну допомогу у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб (а не якщо цей розмір є меншим двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, як це було дотепер).

Це стало можливим завдяки тому, що сьогодні Верховна Рада України внесла такі зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» (Відомості Верховної Ради України, 2011, № 51, ст. 577):

«У частині першій статті 14:

а) пункт 1 викласти у такій редакції:

«1) особи, які перебувають під юрисдикцією України, якщо їхній середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до закону для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення, а також інваліди, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб – на всі види правових послуг, передбачених частиною другою статті 13 цього Закону»;

б) доповнити новими пунктами 2ˡ і 2² такого змісту:

«2ˡ) внутрішньо переміщені особи – на всі види правових послуг, передбачених частиною другою статті 13 цього Закону;

«2²) громадяни України, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб, – на правові послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, з питань, пов’язаних з отриманням довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, до моменту отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи»;

в) у пункті 9 слова «на правові послуги, передбачені пунктами 1– 3 частини другої статті 13 цього Закону, стосовно питань, пов’язаних з їх соціальним захистом» замінити словами «на всі види правових послуг, передбачених частиною другою статті 13 цього Закону»

г) доповнити новим пунктом 9ˡ такого змісту:

«9ˡ) особи, які перебувають під юрисдикцією України і звернулися для отримання статусу особи, на яку поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», – на правові послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, – до моменту прийняття рішення про надання такого статусу».

«Координаційний центр з надання правової допомоги дякує народним депутатам України Ігорю Алексеєву, Андрію Помазанову та Русланові Сидоровичу, депутатській фракції «Народний фронт», Комітетові з питань правової політики і правосуддя за внесення та підтримку відповідної поправки (988) до тексту проекту Закону України «Про Вищу раду правосуддя» (реєстраційний номер 5180 від 23.09.2016), прийнятого Верховною Радою України у першому читанні 03.11.2016, у другому читанні та в цілому в редакції Комітету (тобто з урахуванням даної поправки) 21.12.2016. Також дякуємо Кабінету Міністрів України, Міністерству юстиції України, Міністерству фінансів України та Міністерству економічного розвитку і торгівлі за принципову підтримку прийнятих змін», - директор Координаційного центру Андрій Вишневський.


ЗУ «Про Вищу раду правосуддя» набере чинності з дня його опублікування.

 

Як захистити свої права у сфері державної реєстрації прав та бізнесу

Середа, 28 грудня 2016, 08:36

Цього року вперше розроблено та втілено вжиття комплексний підхід для боротьби з незаконними реєстраційними діями. На вимогу законодавства у січні 2016 року в Головному територіальному управлінні юстиції у Тернопільській області розпочала свою роботу Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації.

Комісія є постійно діючим колегіальним консультативно-дорадчим органом при Головному територіальному управлінні юстиції у Тернопільській області, що функціонує в межах повноважень, визначених Законами України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», та забезпечує розгляд скарг у сфері державної реєстрації.

Комісія має право розглядати скарги у сферах державної реєстрації прав та бізнесу:

1) на рішення (крім рішення про державну реєстрацію), дії або бездіяльність державного реєстратора;

2) на дії або бездіяльність суб'єктів державної реєстрації прав.

Головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області розглядає скарги щодо державного реєстратора, суб'єктів державної реєстрації, які здійснюють свою діяльність на території Тернопільської області.

Презентуємо показники роботи Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації від дня її створення.

 

 

Варто розуміти, що відміною незаконних реєстраційних дій межі компетенції Комісії закінчуються.

Комісія не є судом та не визнає недійсними документи, на підставі яких було проведено ту чи іншу реєстраційну дію. При розгляді скарг Комісія досліджує документи, які були або мали бути поданими до державного реєстратора.

Не варто звертатися до Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації якщо: Комісією розглянуто 12 скарг у сфері державної реєстрації прав 8 скарг у сфері державної реєстрації бізнесу 4 скарги перенаправ-лено за належністю 5 скарг прийнято рішення про часткове задоволення 1 скарги відмовлено у задоволенні 3-х скарг без розгляду їх по суті перенаправ-лено за належністю 3 скарги

- наявна інформація про судове провадження у зв'язку із спором між тими самими сторонами, з тих самих предмета і підстав;

- наявна інформація про судове рішення або ухвалу про відмову позивача від позову з того самого предмета спору, про визнання позову відповідачем або затвердження мирової угоди сторін;

- реєстраційну дію проведено на підставі рішення суду;

- порушені вимоги щодо терміну подання скарги до Мін`юсту (це 60 днів після вчинення незаконної реєстраційної дії, або ж 60 днів з того моменту, як особа дізналася про цей факт);

- є рішення цього органу з того самого питання.

Звертаємо увагу, що Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації не є останньою інстанцією.

Рішення, дії або бездіяльність Комісії можуть бути оскаржені до Мін’юсту або до суду.

 

 

Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області

Тернопільських школярів вчили фінансової грамотності

Вівторок, 27 грудня 2016, 07:20

У клубі бізнес-подій, що діє в Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості, відбулося чергове засідання на тему: «Фінансова грамотність» за участю 16 учнів 9-го класу Тернопільської ЗОШ №11. На початку уроку діти познайомилися, називаючи кожен своє ім’я і хобі, обговорили питання фінансових витрат на його розвиток.

Разом з фахівцем центру зайнятості юні відвідувачі клубу визначали звички бідних і багатих людей, розглядали статистику, яка вказує на те, як вони розпоряджаються коштами і від яких факторів це залежить.

Зацікавила школярів й інформація тренерів з фінасової грамотності - представників «Приват-банку», які розповіли про типи ставлення людей до грошей, а потім проективним методом визначали до якого типу належить кожен з учасників заходу. У ході бесіди з тренерами діти визначали доходи і витрати своїх сімей.

Повчальною була й притча про гроші.

«Наші гроші – це наш час і повинні навчитись правильно ними розпоряджатись, розуміти на що їх витрачати», - сказав 9-класник Андрій.

«Фінансова грамотність на даний час - необхідний навик кожної людини. Оскільки діти - наше майбутнє, то розпочинати їх освіту у цьому плані потрібно з того віку, коли вони починають взаємодіяти з грошима, - зауважила фахівець МРЦЗ. - Основною метою заняття було розповісти дітям про важливість вміння розпоряджатись власними коштами, як основу ведення власного бюджету».

 

У Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості відбулось чергове засідання

Понеділок, 26 грудня 2016, 13:54

У Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості відбулось чергове засідання "Клубу бізнес-подій". Тема зустрічі: «Практичний менеджмент для керівників» зацікавила 17 роботодавців Тернополя. Захід відівдав й директор обласного центру зайнятості Василь Олещук.

Під час засідання мова йшла про принципи «спіральної динаміки», яка пояснює, як еволюціонує та розвивається структура організації, особистість від одного рівня до іншого.

«Умовно кожен рівень має своє забарвлення: фіолетовий, червоний, синій, помаранчевий, зелений, жовтий, бірюзовий; має свої ідеї, джерело енергії, процес, структуру, стиль лідерства і є якіснішим за попередній. Проте кожен рівень тієї чи іншої бізнес-структури має право на існування і свою нішу, - звернулась до присутніх фахівець МРЦЗ Аліна Грицаєнко. - До прикладу: найнижчий фіолетовий рівень характеризується такими якостями: дія – результат; наші - проти чужинців; атрибути та ритуали; старійшина – це головна постать, що відноситься до всіх однаково; один за всіх і всі за одного; відмова від свого «Я» заради іншої цілі; належність до спільноти. Червоний рівень (світ «его») це: сильний лідер, який завжди правий, негайне виконання завдань, є тільки зараз, тут помиляються один раз, відсутність співпереживання.

Синій рівень (стабільність та порядок) характеризують культура правил та жорсткої дисципліни, без конфліктів, структурування кожного етапу життя, чітка ієрархія, відданість справі.

Більш демократичний помаранчевий рівень (світ результату) передбачає: самостійність, позитивність, цінність професійного рівня людини, використання технологічних інновацій, потреба найкращого у всьому, розвиток персоналу.

Зелений рівень (кар’єрний штиль): згуртування однодумців, кожен має право висловити свою думку, жодного формального завдання, жодного контролю, на заміну відповідальності приходить турбота, взаємні поступки заради гармонії, рішення приймаються колегіально на підставі консенсусу.

Жовтий рівень (особистісний розвиток): самоосвіта, самоорганізація, самопошук, самопізнання, конгломерація однодумців в межах однієї структури, вміння отримувати задоволення від життя.

Якщо організація на порозі змін, виникли певні кризові явища в колективі чи бізнесі, - варто використовувати ці знання «спіральної динаміки» на практиці. Залишаючи найкраще, поступово запроваджувати принципи вищого рівня».

На засіданні клубу кожен з керівників мав можливість проаналізувати «колір» своєї фірми як на сьогоднішній день, так і в процесі діяльності.

Присутні отримали поради щодо полегшення переходу з одного рівня на інший для збереження цілісності та якості роботи бізнес-структури.

У Тернополі на маршруті нової тролейбусної лінії на вул. Текстильній з’явилось освітлення

Понеділок, 26 грудня 2016, 13:47

Під час будівництва нової тролейбусної лінії на вулиці Текстильній облаштували вуличне освітлення.Працівники КП «Тернопільелектротранс» кажуть, що вони не лише встановили опори та натягнули контактну мережу, а й облаштували ліхтарі.

Раніше там були ліхтарі, які не міняли ще з часів розпаду СРСР і які вже давно вийшли з ладу. А на ділянці від митниці до об’їзної дороги освітлення взагалі було відсутнє.

Відтепер вулиця Текстильна набула цивілізованого вигляду, де не лише регулярно їздять тролейбуси, а й безпечно знаходитись у темну пору доби.

«Це не перша вулиця, яку ми освітили. Подібні роботи були проведені на вулицях Морозенка, Сахарова, Протасевича, Довженка. Тобто всюди, де ми будуємо нові тролейбусні лінії ми цю зону освітлюємо», - підсумував директор КП «Тернопільелектротранс» Андрій Мастюх.

 

Сторінка 1074 з 1431

«ПочатокПопередня1071107210731074107510761077107810791080НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер