images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Науковці у Тернополі привітали Грушевського із ювілеєм

Середа, 23 листопада 2016, 07:06

У вівторок, 22 листопада в Тернополі відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція, приурочена 150-річчю від Дня народження Михайла Грушевського. Захід проходив у стінах ТНПУ ім. В.Гнатюка. На ньому були присутні наукові та педагогічні працівники як з Тернополя, так і з інших міст.

Учасники конференції обговорювали важливі проблеми сучасності, пов’язані з творчою спадщиною та історичним надбанням такої відомої української постаті як М.Грушевський. Учасники конференції ділилися корисним досвідом, розповіли чимало цікавих та маловідомих фактів  з життя відомого академіка. Основою дискурсу стала тема «Актуальні питання історії України у ІІІ тисячолітті».

«На даній науковій конференції ми зуміли реалізувати все, що планували. Усі, без виключень, учасники змогли виголосити свої ідеї та міркування, виразити власне бачення того, що було в минулому і того, що слід очікувати від майбутнього. Такі конференції і надалі повинні набирати обертів, залучаючи все більшу кількість учасників. У Тернополі такі заходи проводяться регулярно, зокрема, історичний факультет часто організовує подібне, також ми мали досвід і в міжнародних історичних конференціях. Сподіватимемось, що ця традиція не зникне і ми спільними зусиллями зможемо залучити більшу кількість учасників" - коментує директор Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти Петровський О.М.

Українська історія надзвичайно багата і, безсумнівно, завжди знайдеться над чим дискутувати. Теми доповідей, презентовані учасниками, були безперечно цікавими та вартими уваги: актуальні питання життя і творчості Грушевського, його історична роль у формуванні України як держави, останні роки політичного діяча. Окрім цього, були представлені й інші теми, які стосувались міста Збаража та його історії, Тернополя та його революційного уряду, а також Харкова та його муніципальної влади, та ін.

Як зазначив голова організації "Нове покоління Тернопільщини" Іван Янюк, вони вперше долучились до такого типу заходу, як наукова конференція: "Ми задоволені результатами  і  можемо гарантувати, що це не остання така зустріч. Нам приємно, що сьогодні тут були присутні високоповажні люди, такі як професори і доктори наук. Обговорювані питання є достатньо актуальними і на сьогоднішній день, адже українську історію багато людей сприймають в аспекті культурно-просвітницької діяльності або національно-визвольної боротьби. Насправді історичне життя українців цікаве та багатогранне. Тому такий досвід був надзвичайно корисним та захоплюючим."

Організатори конференції мають на меті розширити її масштаби та залучити якомога більше учасників не лише серед науковців, а й студентів, магістрантів та аспірантів-істориків. Бо теорія - це основа знань, тому такі конференції є просто необхідними і це чудесно, що в нашому місті є люди, які вміють організувати такі заходи на високому рівні.

Наталія Шкляр

 

Під час ліквідації наслідків стихії з Тернополя вивезли 750 вантажівок снігу

Вівторок, 22 листопада 2016, 07:55

750 вантажівок снігу вивезли з Тернополя за період ліквідації наслідків аномальних снігопадів. Як зауважив начальник відділу технагляду Олег Вітик, такої кількості снігу, який випав за один день минулих вихідних, не спостерігали за останніх 15 років. Наприклад у 2012 році в Тернополі місячна норма снігу випала за першу декаду грудня, тоді висота снігового покриву в день сягала не більше 20 см.

«Минулих вихідних всю Західну Україну накрив аномальний снігопад. За добу випала місячна норма снігу. Тернопіль опинився в епіцентрі циклону. Висота снігового покриву в Тернополі сягала 60 см. Для порівняння у сусідньому Львові та Івано-Франківську — від 30 до 40 см. В гідрометеоцентрі нам повідомили, що в Тернополі сніг йшов 17 годин поспіль. Як стверджують метеорологи, така аномалія підпадає під категорію стихійних гідрометеорологічних явищ», - зазначив Олег Вітик.

На даний час комунальні структури міста працюють над посипанням вулиць міста протиожеледною сумішшю.

На замітку пасажирам маршрутних таксі (маршруток) та інших видів громадського транспорту у місті Тернополі

Понеділок, 21 листопада 2016, 08:22

  • Оскільки проблема спілкування водіїв транспорту громадського користування із своїми знайомими, а також паління і відтворювання музики (особливо російської 'тюремної') в салоні транспорту є розповсюдженою, Софія Пасічник, фахівець Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області: http://ternopil.legalaid.gov.ua/ua/, консультує якою нормативною базою регулюються зазначені правопорушення і наголошує, що за всі протиправні діяння настає передбачена законом відповідальність:

  • 2368534-e1431529757235

  • 1) Пункт 21.2 Правил дорожнього руху, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10.10.2001 № 1306:

    - Водіям маршрутних транспортних засобів забороняється під час перевезення пасажирів розмовляти з ними, їсти, пити, палити, а також перевозити пасажирів і вантаж у кабіні, якщо вона відокремлена від салону.
     

    2) Згідно із пп. 3 п. 149 та пп. 11 п. 154 Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою Кабінету Міністрів від 18 лютого 1997 р. N 176:

    Водію автобуса забороняється:

    – розмовляти з пасажирами, їсти, пити, курити під час руху автобуса.

    Водію таксі забороняється:

    – їсти, пити та курити під час руху (на противагу водіям автобусів, цим розмовляти з пасажирами, звісно, – не зась).
     

    3) Пункт 2.2.23 Договору перевезення пасажирів:

    – Перевізник забороняє водіям під час руху їсти, пити, палити, розмовляти з пасажирами та по телефону, транслювати музику, за що несе персональну відповідальність.
     

    4) Пункт 2 рішення виконкому Тернопільської міськради "Про припинення публічного виконання аудіовізуальних творів за участю діячів культури, дії яких створюють загрозу національній безпеці України" від 18.05.16 р. (назва, щоправда, не зовсім вдала, бо є вужчою по змісту відносно всього рішення, охоплює лише його частину):

    – Зобов’язати всі комунальні, приватні та колективні підприємства, які здійснюють перевезення громадян України в межах Тернополя, припинити публічне виконання аудіовізуальних творів російських виконавців музичного жанру «шансон» та іншої кримінальної лірики.
     

    ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

    Відповідно до п. 11 Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту організатори регулярних перевезень, замовники послуг, автомобільні перевізники, автомобільні самозайняті перевізники, персонал автомобільного транспорту, автостанції та пасажири несуть відповідальність за невиконання цих Правил згідно із законом.


 

Тернопіль - у сніговому полоні: нерозчищені дороги, кілометрові затори і безліч травмованих

Понеділок, 21 листопада 2016, 07:07

Тернопіль останній тиждень нагадував кадри із американського фільму-катастрофи «Післязавтра»: декілька метрові кучугури снігу, безлюдні вулиці та кілометрові ряди автомобілів, які застрягли у снігових пастках.

І поки одні спостерігали за тим, як Тернопіль «бореться» із зимовою стихією, інші випробували всі її наслідки на собі: ходили пішки на роботу, травмувалися на слизьких дорогах, витягували зі снігових заметів автобуси, тролейбуси і «швидкі», жителі приміських сіл три дні сиділи без світла та тепла, а вагітні жінки ледь народжували у заторах.

За весь цей тиждень мер Тернополя встиг зробити фото із лопатою в руках, відкупитися за свою бездіяльність триденним безкоштовним проїздом у тролейбусах, попросити вибачення у пішоходів та водіїв за незручності і пообіцяти покарати винних. Як виявилося, цього недостатньо, щоб ліквідувати наслідки стихії у місті.

А місцеві жителі бояться лише одного: щоб через невчасно вивезений сніг Тернопіль у найближчі дні не поплив.

Сніг_тернопіль

«Бум» на лопати

Ранок після снігопаду у Тернополі розпочався не як звично - із кави, а із відкопування своїх автомобілів з-під снігу та розчищання проходів до будинків та гаражів. У соцмережах тернополяни публікували засипані двори і непрохідні тротуари, а також довжелезні затори на дорогах.

Розуміючи, що від комунальних служб допомоги не дочекаєшся, місцеві жителі організовувалися і самостійно розчищали сніг не тільки біля своїх домівок, але і у найбільш важко прохідних місцях у різних мікрорайонах міста.

Відповідно на вагу золота стали лопати, адже відкопуватися потрібно ж було чимось. Як розповів знайомий, що працює в місцевому будівельному супермаркеті, всього за першу добу після снігопаду вони продали більше 2 тисяч лопат.

У заторах – по три години

Проте навіть ті, хто добрався до своїх автомобілів, годинами простоювали у заторах. І якщо по місту хоч якийсь рух відбувався, то на виїзді з Тернополя до смт. Велика Березовиця по вулиці Микулинецькій водії годинами стояли у заторах.

Тернополянин Андрій, який намагався добратися з роботи додому, три години їхав від вулиці Острозького до «Ватри». І якщо на Велику Березовицю автомобілі по трохи просувалися, то до Тернополя виїхати було нереально.

«Багато моїх сусідів і знайомих працюють в Тернополі, тож їм доводилося ночувати у знайомих, або ризикувати не потрапити додому чи на роботу наступного дня», - розповів Андрій.

Після триденного перебування у родичів в Тернополі, додому на «Кемпінг» двічі пробувала повернутися молода мама Уляна.

«Після снігопаду у нас зникло світло і опалення. У мене на руках – місячне маля, тож тримати його у холодній квартирі я не могла. Родич відвіз мене із дитиною у Тернопіль, проте повернутися назад виявилося непростим завданням.

На четвертий день після снігопаду ми пробували близько 12 години прорватися в сторону Березовиці, проте простояли біля «клеверного мосту» більше години і змушені були розвернутися назад. Дізнавшись через соцмережі, що ситуація на тій ділянці зрухалася, ввечері вирішили ще раз поїхати. На щастя, після півгодинного простоювання у заторах, таки добралися додому. Питання тільки одне: чому за 4 дні ніхто не розчистив дороги?», - каже Уляна.

Громадський транспорт брали штурмом

По три десятки людей на кожній зупинці цілий тиждень штурмували поодинокі тролейбуси і маршрутки, які через раз зупинялися і, здавалося, ставали безрозмірними, адже вміщали в себе нереальну кількість людей.

В Інтернеті щодня з’являлися відео та фото із переповненим громадським транспортом і потенційними пасажирами, які сварилися, штовхалися, але будь-що намагалися потрапити у салон.

Так, у тролейбусі №5 було настільки багато людей, що вони вибили скло у вхідних дверях, після чого усім все одно довелося йти пішки.

Окрім того, транспорт часто застрагяв на нерозчищеній дорозі, тож пасажири самостійно витягували із заметів тролейбуси, маршрутки і автомобілі «швидкої допомоги».

Через жахіття на дорогах на вулицях Мазепи та Текстильній дві маршрутки взагалі ледь не перекинулися.

Сніг_затори

Пішки на навчання, на роботу і в лікарні

Жителі приміських сіл – Байківців, Смиківців, Петриків та Великої Березовиці – через нерозчищені дороги зовсім залишилися без громадського транспорту, тож змушені були ходити пішки на роботу.

40-річний Ігор із Смикавців виходив із дому в 6 ранку, щоб до 9 години добратися на роботу в районі «Комбайнового заводу». І це не літо чи прохолодні весна та осінь, а морозна зима зі слизькими дорогами, і це не відстані у 200 метрів, а десятки кілометрів!

Так само близько двох годин із Березовиці до центра Тернополя цілий тиждень пішки діставалася до робочого місця 30-річна Інна.

Власним ходом на навчання ходили і студенти з БАМу на «Дружбу». Школи у ці дні були напівпусті, адже не всі батьки пускали дітей на не посипані і не розчищені доріжки.

Одинадцятикласник Олександр зі «Східного» масиву пішки йшов до школи №27 у іншому мікрорайоні, а його друзі розповідали, що у деяких класах було всього по 2-3 учні.

Тернополянка Катя забирала свою 7-класницю-дочку після роботи на таксі. Дорога додому зайняла у них дві години.

Через транспортний колапс тернополяни не могли дістатись і медзакладів. Пані Оксана пройшла з сином 9 км, щоб потрапити на прийом до дитячого лікаря.

У дорозі ледь не народжували вагітні жінки. Стоячи у заторах, їм доводилося викликати поліцію, оскільки «швидкі» доїхати також не могли.

Хто винен у сніговому «апокаліпсисі»?

Цілий тиждень Тернопіль не сходить зі сторінок Всеукраїнських видань та з екранів телевізора.

Поки інші обласні центри повертаються у звичне русло, наше місто ніяк не оговтається від хуртовин. Тернополяни в один голос скаржаться на нерозчищені дороги і не розуміють, що робили комунальники цілих сім днів, адже зустріти якийсь тракторець або поодинокого двірника було за щастя.

Через слизькі доріжки в місті в декілька разів зросла кількість постраждалих, а місцеві травмпунки були переповнені. Лікарі навіть самостійно розчищали сніг перед медзакладами, щоб «швидка» змогла доставити людей.

Хто відповідатиме за фізичні травми і сніговий колапс в місті, тернополян цікавить найбільше.

«Є дyжe бaгaтo piзних дyмoк, є питaння, якi пoтpeбyють дocлiджeння. Алe зapaз пoтpiбнo, в пepшy чepгy, зaбeзпeчити пpибиpaння мicтa. І тoдi знaйти хтo в цьoмy винyвaтий: чи цe тeхнiкa, чи цe людcький фaктop, чи цe пiдpядник», – сказав мер Тернополя Сepгiй Нaдaл.

Сніг, як завжди, на голову

Коли б у Тернополі не випав сніг: у грудні, березні чи листопаді, як показує досвід, тернопільські комунальники завжди до нього не готові.

Як виявилося, підприємство «Теркомуналсервіс», яке виграло тендер на 18 млн. грн. на прибирання Тернополя, не приховувало, що не має техніки для розчищення снігу, однак управління ЖКГ і благоустрою Тернопільської міської ради ніяких зауважень з цього приводу не мало.

Так, із опублікованого місцевими журналістами документу, стало зрозуміло, що захищати Тернопіль від зимових хуртовин мали всього 1 навантажувач, 3 трактори, 7 плужно-щіточно-посипочних автомобілів, 1 грейдер, 1 бульдозер і 5 плужно-щіточних тракторів.

Окрім того, під час оперативної наради з’ясувалося, що на початку листопада комунальники прозвітували, що для боротьби зі стихією заготовлено п’ять тисяч метрів кубічних піщано-соляної суміші й підготовлено 17 одиниць техніки. Однак станом на вівторок, 15 листопада, «ТерКомуналСервіс», мав вивести на дороги міста сім одиниць техніки, а вивів лише три.

Тож депутати запропонували виставити підприємству, яке мало розчищати місто, рахунки із медзакладів, де лікуються травмовані тернополяни, а також провести новий тендер і знайти нове підприємство для прибирання міста.

А поки ж синоптики попереджають про потепління, тож, якщо всі кучугури снігу із Тернополя не вивезуть у найближчий час, він ризикує вже, у прямому сенсі слова, плавати.

***

Цьогорічний досвід вкотре показав неспроможність місцевої влади протистояти стихії. У цивілізованих країнах відповідальні за такий провал самі б написали заяви на звільнення, але тільки не у нас.

Тож ніхто й не сумнівається, що вкотре знайдеться цап-відбувайло, на якого скинуть всі проблеми, тернополяни ще декілька днів будуть згадувати цей прикрий інцидент, а згодом все забудеться. До наступної снігової несподіванки.

Хоча хочеться сподіватися, що ця ситуація чогось нас таки навчить.

У Тернополі продовжують прибирати місто після снігової негоди

Неділя, 20 листопада 2016, 12:53

Комунальні структури Тернополя та підрядні організації продовжують очищувати місто після снігової негоди.

Згідно з планом, у ніч з 19 на 20 листопада здійснено посипання ряду вулиць, очищення та вивезення снігу з різних масивів міста.

Виконані наступні роботи:

1. Посипання вулиць на житлових масивах «Дружба», верхній та нижній «Центр», «Сонячний» та «Східний».

2. Очищення від льоду вул. Шептицького, Живова, К.Острозького, Наливайка та інші.

3. Зачистка проїзної частини за грейдером та очищення тротуарів.

4. Навантаження та вивезення снігу та льоду з вулиць мікрорайону «Старий парк» вул. Лисенка, Весела, Монюшка, Зелена, Паркова, Шухевича, С. Качали, Родини Барвінських, Словацького, Камінна, Ю.Опільського.

Впродовж дня 19 листопада здійснювалися роботи з вивозу снігу з транспортної розв’язки вулиць Збаразька-Текстильна-Промислова, розчищення решіток зливової каналізації (вул. Руська - Дамба Тернопільського ставу, Острозького, Дамба), зупинок громадського транспорту пр. Ст. Бандери, пр. Злуки, очищення вулиць вул. Дівоча, Манастирського, Татарська, Глибока, Малишка, Чайковського, проїзної частини вул. Бродівська, очищення тротуарів від снігу та льоду на вул. В. Чорновола, вул. Опільського, вул. Руська, вул. Тарнавського, пр.Злуки.

 

 

Сторінка 1080 з 1427

«ПочатокПопередня1071107210731074107510761077107810791080НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер