images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


На Руській встановили зовнішню «розумну зупинку»

П'ятниця, 30 вересня 2016, 08:40

«Розумна зупинка» на висоті трьох метрів з’явилася у Тернополі на вулиці Руській. Тепер громадяни, чекаючи транспорт можуть переглядати новини, прогноз погоди та курс валют. Та головна мета такої новинки – інформування громади про прибуття громадського транспорту. Оновлена інформація з’являється на моніторі кожних 15 секунд. Маршрутні таксі, соціальні автобуси та тролейбуси позначаються на табло відповідно блакитним та зеленим кольорами. 42-дюймовий екран з підвищеною контрастністю підлаштований до вуличного освітлення. За словами розробників, чудо-новинка пристосована як до спекотних сонячних днів, так і готова пережити осінні дощі та зимові морози.

IMG_3506

Це вже п’ята «розумна зупинка» у Тернополі. Чотири інших, щоправда, вмонтованих в конструкцію павільйону зупинок, розміщуються на вулицях Руській, Київській, Довженка, Кривоноса та на проспекті Степана Бандери.

Віталій Васильків, директор ТОВ «Системний зв’язок», розробник «розумної зупинки»:

«Розумна зупинка» на вулиці Руській - це наш пілотний проект в плані зовнішнього монтажу «розумних зупинок». До того ми працювали з вмонтованими екранами в приміщення, які знаходяться на зупинках. Поки ми перебуваємо на етапі тестування обладнання, калібруємо розрахунки часу прибуття та налаштовуємо роботу системи. Зовнішня розумна зупинка є противандальною, пило і вологостійкою, витримує температуру в межах від -20°с до +50°с. Працює вона наступним чином: з базової диспетчерської програми, куди заносяться усі маршрути, інформація потрапляє на програму detransport, що, в свою чергу, роздає дані на мобільні додатки та розумні зупинки. Мета таких зупинок - інформування населення про рух громадського транспорту. Також ми готуємо цікавий контент для перегляду,

 

На Бережанщині відбудеться перший медовий фестиваль-ярмарок «Жу-Жу-Жуків»

Четвер, 29 вересня 2016, 00:00

2 жовтня ГО «Жуківська» та Жуківська дитяча музична школа проведуть перший фестиваль-ярмарок меду та інших народних промислів «Жу-Жу-Жуків» в с. Жуків Бережанського району .В рамках фестивалю відбудеться обласний дитячо-юнацький конкурс творчості «Мистецький вулик» в трьох номінаціях: вокальне мистецтво, хореографія, мистецтво слова. Крім того в програмі фестивалю : - «Богатирські забави»; - перші змагання з вправності водіння мотоблоку; - майстер-класи народних умільців з відливання свічок натуральним воском, плетіння з соломи, квілінг, виготовлення старосвіцьких бандур; - виступи вуличних музикантів; - гала-концерт переможців конкурсу «Мистецький вулик» за участю гостей фестивалю, художнього народного колективу дитячого ансамблю пісні і танцю “Світанок” (м. Київ) та хореографічного юнацького колективу «Оксамит» (м. Рівне).

Захід має на меті дати поштовх для відродження пасічництва на Бережанщині, як одного з традиційних українських промислів. А також об’єднати народних майстрів краю в один «вулик» і їхнім прикладом вмотивувати молодь розвивати свої творчі здібності.

 

Детальна інформація про фестиваль на сайті: http://zhukivfest.ho.ua/ Ми в соціальних мережах: https://www.facebook.com/zhukivfest/ https://vk.com/zhukivfest

На Тернопільщині школярам не хватає підручників

Четвер, 29 вересня 2016, 00:00

Це питання не покидає вже протягом місяця домівки сімей, у яких є учні ЗОШ. Особливо гостро це питання стоїть для школярів четвертого, сьомого і восьмого класів. Місцеві органи обіцяють виправити це непорозуміння впродовж місяця. На сьогодні для того, щоб не порушувати навчальний процес у школах використовують електронні підручники.

Учителька однієї із ЗОШ Уляна Мудрик розповіла, що недостача книг виникла через зміну програми. Проте кожного дня до школи постачають певну кількість підручників і ця проблема з часом повинна зникнути. Оскільки тепер діти часто у своєму житті використовують мобільні пристрої та інтернет, навчаються поки за допомогою цих засобів. Вважають, що навпаки, використання електронних ресурсів дає дітям змогу познайомитися з альтернативним способом навчання. Для поглибленого засвоєння матеріалу в школах використовують додаткову літературу, схеми тощо.

В управлінні науки та освіти обласної адміністрації обіцяють, що це питання скоро буде вирішене. В наявності є підручники з кожного предмету, проте Міністерство дало змогу вибрати авторів посібників, за якими вчителів викладатимуть матеріал. Але і з цим виникають певні суперечки, тому що книжок потрібного автора не завжди достатня кількість. У свою чергу і видавництва затримують цей процес, оскільки не завжди вчасно постачають замовлення.

Педагоги скаржаться, що така ж ситуація була і минулого року, і до тепер це питання залишається актуальним.

 

Відомий тернополянин «вітатиме» мешканців міста на вул. Валовій

Середа, 28 вересня 2016, 00:00

У Тернополі увіковічнили памʼять відомого археолога, мистецтвознавця, громадсько-політичного і заслуженого діяча мистецтв України Ігоря Герети. Ця людина вела активну діяльність у музеях, оскільки була краєзнавцем. Він став ініціатором багатьох виставок, які були присвячені відомим людям Тернопільщини. Цей постамент відтепер стоїть на вулиці Валовій. Встановити таку новинку вирішили до 78-річчя історика.

Вироблений памʼятник із бронзи у повний ріст, висота якого - 2 метри, вага - 500 кілограм.

Міський голова Сергій Надал розповів, що ця людина є однією з особливостей міста. Ігор Герета прославив Тернопіль як в Україні, так і в усьому світі. Оскільки є чутки, що він любив ходити саме цими вулицями, встановлення памʼятника на цьому місці було найбільш доцільне. Тут завжди багато людей, тому що це центр міста, які можуть пишатися такою видатною людиною.

Дочка Ігоря Герети Ярина Герета поділилася своїми враженнями щодо цієї події. На її думку, таких людей справді дуже мало. Сьогодні Ярині не хватає батька, оскільки він помер ще 14 років тому. Проте тернополяни тепер завжди будуть памʼятати про цю людину.

Голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук додав, що чоловік був колекціонером. Протягом усього життя йому довелось зібрати чимало видатних книг та рідкісних картин. У 1994 році за ініціативи Ігоря Герети була відкрита експериментальна школа мистецтв. Навчальний заклад працює і до сьогодні.

Народний депутат України Роман Заставний розповів, що ідея встановлення постаменту виникла ще 2008 році. У цей період і відкрили музей видатному краєзнавцю, проте на сьогодні він закритий, тому що не можуть дійти висновку щодо особливостей особи Ігоря Герети.

У Тернополі розпочне роботу цілодобовий туристичний центр

Вівторок, 27 вересня 2016, 04:08

27 вересня об 11.00 год. у Тернополі офіційно відкриють «Туристично-інформаційний центр міста» за адресою вул. Грушевського, 2. Працюватиме він цілодобово.

На базі центру буде також магазин сувенірів та соціальне кафе, доходи від діяльності яких спрямовуватимуться на розвиток туризму у місті.

У ТІЦ туристи зможуть отримати туристичну карту «98 причин відвідати Тернопіль», де розписано, що бажано відвідати, скуштувати, сфотографувати чи зробити. Карта оформлена в нестандартному мальованому стилі, тому буде цікавою для гостей міста. Також центр надаватиме інформацію про події, що відбуваються у місті та іншу довідкову інформацію.

 

Сторінка 1095 з 1427

«ПочатокПопередня1091109210931094109510961097109810991100НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер