images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


На Тернопільщині школярам не хватає підручників

Четвер, 29 вересня 2016, 00:00

Це питання не покидає вже протягом місяця домівки сімей, у яких є учні ЗОШ. Особливо гостро це питання стоїть для школярів четвертого, сьомого і восьмого класів. Місцеві органи обіцяють виправити це непорозуміння впродовж місяця. На сьогодні для того, щоб не порушувати навчальний процес у школах використовують електронні підручники.

Учителька однієї із ЗОШ Уляна Мудрик розповіла, що недостача книг виникла через зміну програми. Проте кожного дня до школи постачають певну кількість підручників і ця проблема з часом повинна зникнути. Оскільки тепер діти часто у своєму житті використовують мобільні пристрої та інтернет, навчаються поки за допомогою цих засобів. Вважають, що навпаки, використання електронних ресурсів дає дітям змогу познайомитися з альтернативним способом навчання. Для поглибленого засвоєння матеріалу в школах використовують додаткову літературу, схеми тощо.

В управлінні науки та освіти обласної адміністрації обіцяють, що це питання скоро буде вирішене. В наявності є підручники з кожного предмету, проте Міністерство дало змогу вибрати авторів посібників, за якими вчителів викладатимуть матеріал. Але і з цим виникають певні суперечки, тому що книжок потрібного автора не завжди достатня кількість. У свою чергу і видавництва затримують цей процес, оскільки не завжди вчасно постачають замовлення.

Педагоги скаржаться, що така ж ситуація була і минулого року, і до тепер це питання залишається актуальним.

 

Відомий тернополянин «вітатиме» мешканців міста на вул. Валовій

Середа, 28 вересня 2016, 00:00

У Тернополі увіковічнили памʼять відомого археолога, мистецтвознавця, громадсько-політичного і заслуженого діяча мистецтв України Ігоря Герети. Ця людина вела активну діяльність у музеях, оскільки була краєзнавцем. Він став ініціатором багатьох виставок, які були присвячені відомим людям Тернопільщини. Цей постамент відтепер стоїть на вулиці Валовій. Встановити таку новинку вирішили до 78-річчя історика.

Вироблений памʼятник із бронзи у повний ріст, висота якого - 2 метри, вага - 500 кілограм.

Міський голова Сергій Надал розповів, що ця людина є однією з особливостей міста. Ігор Герета прославив Тернопіль як в Україні, так і в усьому світі. Оскільки є чутки, що він любив ходити саме цими вулицями, встановлення памʼятника на цьому місці було найбільш доцільне. Тут завжди багато людей, тому що це центр міста, які можуть пишатися такою видатною людиною.

Дочка Ігоря Герети Ярина Герета поділилася своїми враженнями щодо цієї події. На її думку, таких людей справді дуже мало. Сьогодні Ярині не хватає батька, оскільки він помер ще 14 років тому. Проте тернополяни тепер завжди будуть памʼятати про цю людину.

Голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук додав, що чоловік був колекціонером. Протягом усього життя йому довелось зібрати чимало видатних книг та рідкісних картин. У 1994 році за ініціативи Ігоря Герети була відкрита експериментальна школа мистецтв. Навчальний заклад працює і до сьогодні.

Народний депутат України Роман Заставний розповів, що ідея встановлення постаменту виникла ще 2008 році. У цей період і відкрили музей видатному краєзнавцю, проте на сьогодні він закритий, тому що не можуть дійти висновку щодо особливостей особи Ігоря Герети.

У Тернополі розпочне роботу цілодобовий туристичний центр

Вівторок, 27 вересня 2016, 04:08

27 вересня об 11.00 год. у Тернополі офіційно відкриють «Туристично-інформаційний центр міста» за адресою вул. Грушевського, 2. Працюватиме він цілодобово.

На базі центру буде також магазин сувенірів та соціальне кафе, доходи від діяльності яких спрямовуватимуться на розвиток туризму у місті.

У ТІЦ туристи зможуть отримати туристичну карту «98 причин відвідати Тернопіль», де розписано, що бажано відвідати, скуштувати, сфотографувати чи зробити. Карта оформлена в нестандартному мальованому стилі, тому буде цікавою для гостей міста. Також центр надаватиме інформацію про події, що відбуваються у місті та іншу довідкову інформацію.

 

Тернопільський гурт Mr. FreeMan потрапив у шоу «Х-фактор»

Понеділок, 26 вересня 2016, 07:54

Гурт Mr. FreeMan потрапив на музичне телешоу «Х-фактор». Суддівське журі було вражене тернопільськими рокерами. Команда музикантів, заснована у Файному місті 2011 року, виконує виключно власну музику. Проте в останній момент вирішили зіграти всесвітньо-відомий рок-хіт, який присвятили одній із суддів – Юлії Саніній, вокалістці гурту The Hardkiss. Як це було нам розповів засновник, ідейний наставник, вокаліст, а по сумісництву – автор пісень гурту Віталій Тимчук.

pMRe8Ky5ufM

Віталію, як ви потрапили на «Х-фактор»?

Нас запросили приїхати. На той момент ми вже брали участь в проекті «ХІТ-конвеєр» від М2. З 600 гуртів нашу пісню відібрали в топ-12. На День Незалежності ми виступили у прямому ефірі на телеканалі М2. На «Х-факторі» не хотіли проходити ніяких передкастингів, але нас повідомили, що ми одразу виступатимемо перед суддями, бо тієї інформації, що є про гурт Mr. FreeMan в Інтернеті їм достатньо.

Перед виходом на сцену чи було страшно?

Ми вийшли спокійно, з меланхолійними виразами на обличчях. Почали грати беземоційно. Я навіть помітив розчарування в очах глядачів: вийшли рокери, а заряду енергії нема. Але коли дійшло до приспіву, ми стали на коліна, чим підняли зал на ноги. Такою була стратегія нашого виступу.

Довго готували пісню для шоу?

За п’ять хвилин до виходу на сцену вирішили, що саме будемо грати. Більше того, за два тижні до поїздки в нас змінився склад гурту: до нас приєднався гітарист гурту «Мой друг John» Сергій Стецій, з яким ми мали тільки дві репетиції, а конкурсну пісню не грали взагалі. Що з того вийшло, скоро побачите на екранах.

Сьогодні більшість гуртів грають кавери, мовляв, з комерційної сторони це вигідніше. Як ви почали грати авторську музику і чому?

Я переїхав до Тернополя із невеликого містечка, що на Хмельниччині. З приїздом сюди я був впевнений, що буду займатися музикою. На форумі знайшов оголошення про те, що в кавер-гурт потрібен вокаліст. Вирішив спробувати. Мене так і не взяли, але я познайомився з музикантами, які згодом стали моєю командою. Саме барабанщик підбив мене на те, щоб я почав грати свою музику. На той час в мене вже було написано кілька композицій.

Звідки беруться ваші тексти?

Тексти – це реакція на життєві події. Пісня може прийти у будь-який момент: в маршрутці, на репетиції, вранці, коли прокинувся. Ось, наприклад, останню

пісню ми з гітаристом написали за півтори години, поки чекали на зйомки «Х-фактору».

Більшості талановитих людей не мають за плечима музичних шкіл, тому що їм тісно в рамках навчальних систем. А у вас є музична освіта?

Я вчився в музичній школі, але не закінчив її. На момент мого навчання вияв творчості був нікому не потрібен, оцінювалося лише сліпе слідування шаблону. Я ніколи не ходив на сольфеджіо чи на хор.

Успіх для вашого гурту – це…

Успіх для нас – це коли люди перестануть слухати низькоінтелектуальний шлак, який зараз переповнює нашу естраду, коли шестирічні діти перестануть співати «в неї по-під майкою вже видно два круга», оце, напевно, буде успіх для таких, як ми. З нашого суспільства методично випалюють любов до прекрасного. Я не хочу сказати, що ми супер-класні і музика в нас найкраща. Ні, але ми прагнемо до цього і ніколи не дозволимо собі нецензурної лексики чи вульгарщини в піснях.

А які амбіції стосовно шоу?

Амбіції найсміливіші.

Ну що ж, нам залишається побажати хлопцям успіху. Чекаємо від них нових виступів і тримаємо кулаки за їхню долю у проекті. Слідкувати за музичною діяльністю рокерів можна у всіх соцмережах за хештегом #mrfreemanband.


Спілкувалася Юлія Хім’як

У Тернополі триває капітальний ремонт ліфтів

Понеділок, 26 вересня 2016, 07:40

37 ліфтів до кінця цього року відремонтують у багатоповерхівках Тернополя, відповідно до затвердженого титульного списку капітальних ремонтів та висновків експертів. Цими днями ремонт ще триває на вул. Київська, 8(2 під’їзд), вул. Г.Тарнавського, 5(3,5), вул. Лепкого, 3(1), вул. В.Великого, 7(4) та вул. Вербицького, 5(2).

Ремонт уже завершено за адресами: вул. Пушкіна, 5(3,5), вул. Київська, 8(5), вул. 15 Квітня, 31(5), вул. Київська, 18(2,4), вул. Чубинського, 2(1,5), вул. Київська, 7(3), вул. Симоненка, 18(2), вул. Л.Українки, 10(2), вул. Монастирського, 42(2), вул. Д.Галицького, 1(2), вул. Підкови,1, бул. С.Бандери, 96 (4,8), вул. Л.Українки, 37(1,2), вул. Медова, 3 (3,6), вул. Корольова, 4(4), вул. Коновальця, 18(1), пр. Злуки, 39 (2,3), вул. Київська, 16(3), вул. Київська, 14(4), вул. Київська, 14(2), пр. Злуки, 41(1,2,3) та вул. 15 Квітня, 1(6).

 

Сторінка 1107 з 1439

«ПочатокПопередня1101110211031104110511061107110811091110НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер