images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Запрошуємо до обговорення правил утримання домашніх та безпритульних тварин на території Тернопільської громади

П'ятниця, 12 липня 2019, 08:52

11 липня стартує електронне обговорення "Правил утримання домашніх та безпритульних тварин (собак та котів) на території Тернопільської міської територіальної громади".

Запрошуємо жителів Тернопільської громади впродовж наступних 14-ти днів на порталі «Електронні консультації з громадськістю» подавати власні пропозиції та зауваження до проекту нормативно-правового акту щодо реєстрації домашніх та безпритульних собак, умов утримання домашніх тварин, стерилізації, вигулу, вилову безпритульних собак та інших розділів.

Коментарі можна залишати окремо до кожного розділу, ідентифікувавшись через ЕЦП або Bank ID).

 

Звiльнення вiд сплати земельного податку

Понеділок, 04 лютого 2019, 10:53

Земельні відносини в Україні регулюються Земельним кодексом України (далі – ЗКУ), а справляння плати за землю – Податковим кодексом України (далі – ПКУ).

Підпунктом 14.1.147 п. 14.1 ст. 14 ПКУ встановлено, що плата за землю – обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Відповідно до ст. 206 ЗКУ використання землі в Україні є платним.

Згідно зі ст. 269 ПКУ платниками податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі.

Статтею 270 ПКУ визначено, що об’єктами оподаткування є земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, та земельні частки (паї), які перебувають у власності.

Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру (п. 286.1 ст. 286 ПКУ).

Щодо пільг зі сплати земельного податку, то відповідно до п. 281.1 ст. 281 ПКУ від сплати податку звільняються такі категорії громадян:

- інваліди першої і другої групи;

- фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

- пенсіонери (за віком);

- ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України від 22 жовтня 1993 року № 3551-XII «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

- фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Пунктом 281.2 ст. 281 ПКУ встановлено, що звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб п. 281.1 ст. 281 ПКУ, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм, а саме:

- для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари;

- для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара;

- для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара;

- для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара;

- для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.

Враховуючи зазначене, фізичній особі, яка не оформила відповідно до законодавства право власності або право користування землею, проте набула це право відповідно до рішення органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування або відповідно до цивільно-правових угод та відноситься до категорії осіб, що мають право на пільги щодо сплати земельного податку, і використовує земельну дiлянку за видом використання в межах граничних норм, зазначених в ст. 281 ПКУ, надано право на звiльнення вiд сплати земельного податку.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


В Україні ввели штрафи за булінг

Неділя, 03 лютого 2019, 08:25

19 січня 2019, в Україні набув чинності закон №2657-VIII щодо протидії булінгу.

Тепер учасники освітнього процесу нестимуть адміністративну відповідальність за діяння, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

Відтепер вчинення булінгу неповнолітньої чи малолітньої особи буде каратися штрафом від 850 до 1700 грн. або громадськими роботами від 20 до 40 годин.

Знущання, вчинені повторно упродовж року після або групою осіб каратимуться штрафом у розмірі від 1700 до 3400 грн. або громадськими роботами на строк від 40 до 60 годин.

У разі цькування неповнолітніми від 14 до 16 років, відповідатимуть його батьки або особи, що їх заміняють.

До них застосовуватимуть покарання у вигляді штрафу від 850 до 1700 грн. або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.

Окремо передбачена відповідальність за приховування фактів булінгу.

Якщо керівник закладу освіти не повідомить поліцію про відомі йому випадки цькування серед учнів, його оштрафують на суму від 850 до 1700 грн. або призначать виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до 20 % заробітку.

Адміністративну відповідальність вчителів за приховування випадків булінгу закон не передбачає.

Після того, як повідомлення про вчинення булінгу надійшло до органів правопорядку, підрозділи поліції у справах неповнолітніх складають протокол про вчинення адміністративного правопорушення.

Після цього справа передається на розгляд до відповідного суду або судді за місцем вчинення правопорушення.

Судді районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів розглядають справи про адміністративні правопорушення та призначають вид і розмір покарання.

Строк розгляду справи судом – 15 днів з для отримання ним протоколу про адміністративне правопорушення та матеріалів справи.

Доказами у справах про факти цькування можуть бути:

  • пояснення особи, яку притягують до відповідальності;

  • пояснення потерпілого та свідків;

  • висновок експерта (якщо в результаті вчинення правопорушення була завдана фізична чи психологічна шкода);

  • речові докази у вигляді зіпсованих особистих речей постраждалого,

письмові документи;

  • матеріали листування, в тому числі – переписки в соціальних мережах, відео-матеріали, на яких зафіксовано процес цькування.

Притягнення до адміністративної відповідальності за вчинення булінгу (цькування) без рішення суду неможливе.

До прийняття змін до законів щодо протидії цькуванню відповідальності за його вчинення в Україні не існувало.

За даними міжнародних організацій, із булінгом в колі однолітків стикаються близько 67% дітей.

Із будь-яких питань, пов'язаних із захистом прав дітей, діти й дорослі можуть звертатися на Національну дитячу «гарячу» лінію за номерами 116 111 (з мобільного) або 0 800 500 225 (зі стаціонарного телефону).

Додамо, що закон №2657-VIII щодо протидії булінгу був прийнятий Верховною радою 18 грудня 2018 року.


Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області


 

Податкові міліціонери Тернопільщини відзначили четверту річницю створення спецпідрозділу «Фантом»

Неділя, 03 лютого 2019, 08:11

Відеоселекторною нарадою та урочистими зборами податкові міліціонери Головного управління ДФС у Тернопільській області відзначили четверту річницю створення спецпідрозділу оперативного забезпечення зони проведення Антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил «Фантом». Учасниками цього спецпідрозділу є працівники податкової міліції, які займаються боротьбою з економічною злочинністю та контрабандою вздовж лінії зіткнення у межах Донецької та Луганської областей.

Захід пройшов за участю заступника Міністра фінансів України Сергія Верланова, виконуючого обов'язки Голови Державної фіскальної служби України Олександра Власова, першого заступника Голови ДФС України Сергія Білана. У селекторній нараді також взяли участь начальник фіскального відомства області Ігор Комендат та його перший заступник Віталій Дума, заступники Петро Якимчук та Володимир Білий, учасники «Фантому» на чолі з начальником оперативного управління Олегом Гаркушею.

Опісля відбулися урочисті збори особового складу податкової міліції Тернопілля. На початку учасники зібрання хвилиною мовчання вшанували пам’ять тих, хто загинув у зоні бойових дій. Зокрема, Дмитра Жарука - старшого лейтенанта податкової міліції, старшого оперуповноваженого ГУ ДФС у Херсонській області, який загинув 2 вересня 2015 року, а також  двох колишніх курсантів Університету ДФС, один з яких Герой України – Сергій Цимбал та п’яти студентів Університету, один з яких Герой Небесної сотні – Дмитро Максимов.

Відзначаючи важливий внесок фахівців оперативного управління у забезпеченні безпеки кордонів нашої держави, перший заступник начальника ДФС в області Віталій Дума наголосив: «Представники податкової міліції Тернопільщини на достойному рівні представляють наш регіон на Сході України і їхня служба відзначена належним чином. Зокрема, 19 працівників були представлені до державних нагород та отримали відзнаки Президента України «За участь в Антитерористичній операції». Також працівники нагороджувались відзнаками Державної фіскальної служби, військового командування Антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил, Донецької та Луганської військово-цивільних адміністрацій, тощо». Він констатував, що в непростих умовaх вони виконувaли свої службові обов’язки, пaтрулюючи лінію зіткнення у склaді мобільних груп, перешкоджaли незaконному переміщенню товaрів, наркотичних засобів, готівки, яку використовувaли для фінaнсувaння терористичної діяльності, проникненню на контрольовану територію учасників незаконних збройних формувань, виявляли схрони зі зброєю та боєприпасами.

Віталій Дума також повідомив, що у лютому цього року завершують чотиримісячну службу на сході країни троє податкових міліціонерів. Відтак у складі чергової, вже чотирнадцятої ротації, до зони проведення операції Об’єднаних сил вирушать двоє співробітників. Від почaтку воєнних дій нa сході крaїни відбулося 13 ротацій спецпідрозділу податкової міліції і за чотири роки службу у ньому пройшли 44 співробітники подaткової міліції Тернопільщини.

Не обійшлося і без нагород. Так, за бездоганне виконання обов’язків в операції Об’єднаних сил достроково присвоєно звання «Підполковник податкової міліції» одному податковому міліціонеру. Ще двоє працівників оперативного управління отримали подяки за високі досягнення у роботі за 2018 рік.

Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області



Тернопіль увійшов у ТОП-5 українських міст за рівнем прозорості місцевих бюджетів

Субота, 02 лютого 2019, 15:09

Днями експерти Громадського Партнерства «За прозорі місцеві бюджети» спільно з Фондом Східна Європа оприлюднили рейтинг українських міст за рівнем прозорості місцевих бюджетів. Відповідно до результатів досліджень, Тернопіль посів п’яте місце серед усіх міст України, випередивши Львів, Рівне та Житомир.

Розробивши власну методологію оцінки прозорості місцевих бюджетів за 34 показниками, спеціалісти оцінювали не лише весь бюджетний процес (від складання проектів бюджету до звіту про його виконання), а також його відкритість на всіх рівнях,  прозорість прийняття рішень та впровадження інноваційних практик.

За результатами проведених досліджень, усі показники для Тернополя в сумі склали 49%, що дозволило нашому місту посісти п’яте місце у рейтингу.

Варто зауважити, що на відміну від інших рейтингових оцінок, оцінювання прозорості місцевих бюджетів відбувається максимально відкрито і доступно, адже будь-який мешканець міста чи громадська організація може зареєструватися на сайті https://tlb.in.ua та оцінити бюджетну роботу міської влади.

До слова, експерти не лише визначають відкритість та прозорість роботи Тернопільської міської ради, але й позитивну економічну та інвестиційну динаміку у місті. Це підтверджується тим, що нещодавно Національне рейтингове агентство «ІВІ-рейтинг» вже вкотре підтвердило високий рівень інвестиційної привабливості Тернополя (рівень invA-).

 

Сторінка 834 з 1437

«ПочатокПопередня831832833834835836837838839840НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер