images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Допомога від невідомої особи обернулася для тернополянки втратою грошей

Понеділок, 11 жовтня 2021, 11:08

Понад 12 тисяч гривень переказала жителька обласного центру на рахунок аферистів. Жінка повірила розміщеній в інтернеті інформації про допомогу, а як наслідок стала жертвою шахраїв.

Як встановили працівники територіального підрозділу поліції, заявниця знайшла в одній із соціальних мереж допис про можливість закриття позик. Зателефонувавши за вказаним номером, пройдисвіт повідомив тернополянці вигідні умови можливості закриття її кредиту. Жінка погодилася й перерахувала на вказаний їй рахунок 12500 гривень. Однак як тільки вона здійснила транзакцію й перевірила стан її кредитування то зрозуміла, що її ошукали, адже сума боргу не змінилася. Про подію вона повідомила правоохоронців.

Відомості про злочин внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 ( шахрайство ) Кримінального кодексу України.

Працівники поліції проводять оперативно-розшукові заходи щодо встановлення осіб причетних до протиправного.

Поліцейські просять жителів області не довіряти всій розміщеній інформації в мережі Інтернет. Слід пам’ятати, що аферисти щодня придумують нові способи аби знайти потенційних жертв й привласнити чужі гроші.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/shaxrajstvo/dopomoga-vid-nevidomoji-osobi-obernulasya-dlya-ternopolyanki-vtratoyu-groshej/

 

Псевдобанкіри ошукали жителів області, привласнивши їх заощадження

Понеділок, 11 жовтня 2021, 11:06

Правоохоронці Тернопільщини задокументували факти телефонних шахрайств вчинених щодо мешканців області. Аферистам вдалося збагатитися на суму понад 15 000 гривень, якими вони заволоділи за допомогою отриманої інформації.

Схема наступна: спершу пройдисвіти телефонували до потенційних жертв та представлялися співробітниками фінансових установ. Вони повідомляли, що кошти громадян в небезпеці через певні технічні несправності та несанкціонованих вхід в систему посторонніх осіб. Аби вберегти заощадження шахраї просили уточнити персональні дані та вміст смс-повідомлення, які надходили на мобільні телефони. Як тільки краяни робити, що їх просили, отримували сповіщення про зняття грошей. Жителька Скалата втратила 9093 гривень, а мешканець Великої Березовиці 6500 гривень.

Відомості про події працівники поліції внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці застерігають жителів краю, не довіряти невідомим. Запам’ятайте: працівники фінансових установ, ніколи ні за яких обставин не телефонуватимуть своїм клієнтам та не будуть дізнаватись особисту інформацію. Всі дані, якими ви володієте, щодо вашого електронного гаманця є конфіденційною інформацією.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/shaxrajstvo/psevdobankiri-oshukali-zhiteliv-oblasti-privlasnivshi-jix-zaoshhadzhennya/

Ювенальні поліцейські обговорили зі школярами тему булінгу та як протидіяти цьому явищу

П'ятниця, 08 жовтня 2021, 14:02

Попередити, запобігти, роз’яснити – з такою метою тернопільські поліцейські відвідують навчальні заклади області. Під час зустрічей зі школярами та освітянами правоохоронці проводять бесіди на різні правові теми.

«Що таке булінг та як йому протидіяти» - тема, яку обговорили співробітники сектору ювенальної превенції районного управління поліції з учнями 6-го класу Тернопільського навчально-виховного комплексу «Школа-ліцей» № 6 імені Назарія Яремчука.

Інспектори Уляна Луцко та  Валентин Бінішевич розповіли школярам про основні види насильства та яка відповідальність передбачена за їх вчинення. Поліцейські пояснили дітям, що робити, якщо вони стали жертвою або свідком знущання однолітків, та куди звертатися за допомогою.

«Наша мета запобігти такому явищу як булінг в шкільному середовищі. У цьому напрямку ми активно співпрацюємо з освітянами: систематично відвідуємо навчальні заклади, проводимо різні інтерактивні заняття зі школярами та інші превентивні заходи»,  – зазначає Уляна Луцко.

Хлопці та дівчата уважно слухали правоохоронців, долучилися до  обговорення теми, запитували, як діяти в тій чи іншій ситуації.

За словами класного керівника школярів Алли Моліцької, зустрічі з поліцейськими є  завжди корисними та інформативними для дітей.

«У школі бувають різні ситуації, інколи доводиться спостерігати, коли діти дозволяють собі зверхнє ставлення до своїх однолітків. На такі випадки завжди реагує педагогічний колектив, але, на мою думку, сьогоднішня зустріч проведена з поліцейськими є важливою. Вона спонукатиме дітей задуматися над своєю поведінкою, адже вони почули не лише про булінг, як про явище, а й дізналися про відповідальність за це»,  - зауважує педагог.

Ювенали роздали школярам інформаційні буклети про булінг та контакти, куди звертатися за допомогою у разі його вчинення.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/Informacziya/yuvenalni-policzejski-obgovorili-zi-shkolyarami-temu-bulingu-ta-yak-protidiyati-czomu-yavishhu/

 

За 10 місяців на дорогах Тернопільщини загинуло 52 людини

П'ятниця, 08 жовтня 2021, 14:00

1999 дорожньо-транспортних пригод трапилося на дорогах Тернопільської області за десять місяців цього року. 449 аварій – з потерпілими, в яких 52 людей загинуло, а 601 отримала травми.

Найпоширеніші дорожньо-транспортні пригоди – зіткнення автомобілів, наїзд на перешкоду або на припаркований транспорт. Найчастіше гинуть люди під колесами автівок при зіткненнях та перекиданнях авто.

Порушення правил маневрування, перевищення швидкості, недотримання та виїзд на смугу зустрічного руху, а також перехід дороги у невстановленому місці – основні правила, якими нехтують як водії, так і пішоходи. За січень-вересень у аваріях загинув 21 пішохід, а 109 перехожих з травмами різного ступеня складності доправили до лікарні.

Ще одна причина автопригод – погані дороги та недостатнє освітлення проїжджої частини.

Виявлення нетверезих водіїв – один із пріоритетних напрямків роботи поліції Тернопільщини. Цього року слідчі зареєстрували уже 103 аварії через їзду в стані алкогольного та наркотичного сп’яніння. 19 ДТП з потерпілими в яких травмувалося 24 людини. За десять місяців правоохоронці оформили 1303 адмінпротокола згідно статті 130 КУпАП.

Водії повинні пам’ятати, що керування автомобілем у стані сп’яніння наражає на небезпеку не лише його, але і інших учасників дорожнього руху.

Не рідко внаслідок ДТП травмуються та гинуть діти. Основну групу ризику дитячих дорожньо-транспортних пригод складають діти віком від 7 до 14 років. Основна причина дитячого дорожньо-транспортного травматизму – недотримання Правил дорожнього руху та вимог безпечної поведінки на дорозі дітьми та дорослими.

Шановні дорослі! Будьте прикладом для дитини в поведінці на дорозі, в якості як пішохода, так і водія. Навчайте дитину, що саме від її поведінки залежить її життя та життя інших учасників дорожнього руху. Неухильно дотримуйтеся Правил дорожнього руху. А найголовніше – бережіть своє життя та життя Ваших дітей.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/dtp/za-10-misyacziv-na-dorogax-ternopilshhini-zaginulo-52-lyudini/

В Україні зафіксували випадок зараження поліомієлітом – МОЗ

Четвер, 07 жовтня 2021, 10:01

В Україні зафіксували та підтвердили випадок паралічу, спричиненого поліомієлітом.

Захворіла 1,5 річна дитина з Рівненської області, повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я.

"Батьки свідомо відмовились від щеплень, передбачених медичними стандартами, через релігійні переконання", – йдеться у повідомленні.

Перші симптоми хвороби проявились 1 вересня, а 3 вересня дитина потрапила в лікарню з паралізованими нижніми кінцівками.

Випадок зареєстрували як підозру на поліо – гострий в’ялий параліч та забезпечили необхідне обстеження та спостереження для з’ясування обставин.

В області вже працює команда епідеміологів та вірусологів, які нейтралізують можливу епідемічну загрозу, запевняють у МОЗ.

Фото: tashatuvango/Depositphotos

В Україні про зараження поліомієлітом востаннє повідомляли у 2015 році.

Тоді двоє дітей з Закарпаття заразилися вакцино-спорідненим вірусом, унаслідок чого їх паралізувало, але вони змогли одужати.

Нагадаємо, поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання.

Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше – через брудні руки, інфіковану їжу та воду.

У більшості випадках хвороба спершу протікає непомітно, що погіршує шанси хворого на одужання.

Симптоми залежать від виду хвороби: з ураженням центральної нервової системи та без.

Поліомієліт неможливо вилікувати, але цій смертельно небезпечній хворобі можна запобігти завдяки вакцинації, пояснюють у Центрі громадського здоров'я.

Хвороба несе  суттєву загрозу для нещепленої людини та спричиняє незворотні процеси, які можуть призвести до смерті пацієнта, наголошують у МОЗ.

У 2021 році загальний рівень охоплення щепленнями від поліомієліту складає 84%, причому серед дітей до 1 року цей показник дорівнює лише 53%.

Цього недостатньо, щоб виробити колективний імунітет, тому в МОЗ закликають вакцинуватися проти поліомієліту.

Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована дитина і дорослий. Але під найбільшим ризиком – діти віком до 5 років, тому перше щеплення необхідно зробити у перші місяці життя, кажуть у МОЗ.

З листопаду 2020 року спалах поліомієліту триває в Таджикистані.

Дикий поліовірус також поширюється в Афганістані та Пакистані.

Нагадаємо, ми розповідали про 10 щеплень, які обов'язково має зробити кожен.

 

Сторінка 794 з 1432

«ПочатокПопередня791792793794795796797798799800НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер