images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Скільки у нас тих, кому за … (До Міжнародного дня людей похилого віку)

П'ятниця, 17 вересня 2021, 09:34

Щорічно 1 жовтня в усьому світі відзначається Міжнародний день людей похилого віку, проголошений Генеральною Асамблеєю ООН.

За міжнародною класифікацією літньою особою вважається та, яка досягнула 65 років. На Тернопільщині на початок 2021 року проживало 161,8 тис. осіб у віці 65 років і старше, або 15,8% від загальної чисельності постійного населення області. У порівнянні з попереднім роком їх чисельність збільшилася на 196 осіб. Серед населення зазначеного віку частка жінок становить 66,4%, чоловіків – 33,6%.

Рівень демографічного старіння населення в сільській місцевості (17,2%) значно вищий, ніж у міській (14,0%).

Частка осіб у віці 65 років і старше по районах становила: в Тернопільському – 15,1%, Кременецькому – 15,6% та Чортківському – 16,8%.

Станом на 1 січня 2021 року в області проживало 263 особи у віці 100 років і старше (72 чоловіки та 191 жінка).

 

 

 

Головне управління статистики

у Тернопільській області

 

Майбутнім водіям дозволи готуватися онлайн, а права – отримувати кур'єром

Середа, 15 вересня 2021, 14:10

Кабінет міністрів дозволив майбутнім водіям готуватися до здачі екзаменів онлайн, а також отримати посвідчення водія кур'єром.

Джерело: засідання КМУ 15 вересня

Пряма мова Монастирського: "Мова йде про забезпечення права на дистанційну форму навчання щодо підготовки водіїв за допомогою єдиної інформаційної системи МВС.

Та щодо можливості отримання через електронний кабінет водія посвідчення водія з використанням засобів поштового зв’язку".

Деталі: Урядовці підтримали відповідний проєкт постанови КМУ.

Йдеться про можливість для майбутніх водіїв і тих, хто перекваліфіковується, навчатися онлайн.

Зокрема, акредитований заклад має проінформувати найближчий територіальний сервіс МВС, що планує навчати онлайн, коли реєструє список групи в єдиному державному реєстрі МВС.

Дистанційне навчання з теоретичної підготовки водіїв має здійснюватися для груп у складі не більше 10 осіб.

Якщо акредитацію заклад втрачає, то і онлайн-навчання призупиняється.

Крім того, посвідчення водія, замовлене через "Дію" чи електронний кабінет водія, за бажанням та за окрему плату через МВС можуть привезти кур’єром чи відправити поштою.

Послуги щодо перереєстрації чи реєстрації транспортних засобів усіх категорій пропонують збільшити до 200 грн.

Альона Мазуренко, УП

В університеті культури Поплавського будуть готувати дипломованих тіктокерів

Середа, 15 вересня 2021, 14:09

У Київському університеті культури готуватимуть фахівців ТікТок. Їм видаватимуть дипломи про вищу освіту, повідомили у виші.

В університеті культури стверджують, що вони перші не тільки в Україні, але й в світі додумалися створити такий факультет.

На презентації  факультету проєкт називали трендовим, інноваційним та феноменальним.

"Молодь повинна бути в тренді і творити свою зіркову дорогу через соцмережі. Факультет ТікТок – це інноваційно та молодіжно, це новий феномен", – сказав ректор університету Михайло Поплавський на презентації факультету.

На презентації також розповіли, яким має бути сучасний тік-токер:

"Відмінно знати тренди соцмереж, бути цікавим, створюючи оригінальний контент, йти в ногу з часом і навіть випереджати його".

Навчання буде безкоштовним для всіх охочих студентів університету культури.

Поплавський також зазначив, що його місія полягає в українізації ТікТок.

"Українців мають знати у всьому світі. Україні є чим дивувати світ", – підкреслив Поплавський.

Фото з сайту КУК

Керівником проєкту "Тіктокери університету культури" стала випускниця вишу, начальник культурно-творчого відділу Лілія Можаєва.

Ідею створити факультет ТікТок у виші важко назвати новою.

Зокрема, в кінці 2020 року повідомляли, що в Росії, в Томському політехнічному університеті може з’явитися факультет ТікТок.

Але пізніше адміністрація вишу цю інформацію спростувала, заявивши, що технології соціальної мережі будуть використовуватися лише для додаткової освіти на базі вишу.

 

Окупанти розкопали в Криму колекцію прикрас ІІІ століття

Середа, 15 вересня 2021, 14:01

Окупаційний "Кримський федеральний університет" повідомив, що на розкопках в могильнику Опушки в Криму виявили колекцію прикрас III століття н.е., виконану в сердоліковому стилі – одна пара сережок, три браслети та дві нагрудні прикраси.

Джерелопресслужба КФУ

Дослівно: "Ювелірні предмети могли належати тільки високопоставленим особам. Вони знайдені в похованні предків середньовічних аланів, які жили на території Криму в III ст. н. е. За наявністю прикрас не тільки поруч з останками жінок, а й дітей, археологи зробили висновок, що високе соціальне становище в аланських племенах передавалося у спадок".

На відміну від більшості зброї, яку зазвичай клали на поясі похованих, ці мечі завжди були розташовані на головах і плечах похованих воїнів. Такі екземпляри знаходять у різних регіонах Європи, але більша частина походить саме з Криму і Північного Кавказу.

Унікальність могильника Опушки в тому, що він став місцем поховань відразу п'яти стародавніх культур: пізньоскіфської, середньосарматської, пізньосарматської, німецької та аланської. Розкопками ми з'єднали ділянки могильника з похованнями різних культур. Зараз ми дослідили 1/7 могильника і, сподіваємося, що подальші розкопки допоможуть визначити причини такої уваги до цього місця носіїв п'яти різних культур".

 
 
 

 

Українська правда

Пенсіонери старше 70 років отримають доплати до пенсії з наступного року

Середа, 15 вересня 2021, 14:00

 
ФОТО: НБУ

На засіданні 15 вересня Кабінет Міністрів ухвалив рішення щодо виплат особам віком від 70 до 75 років доплат до пенсії у розмірі до 300 грн з 1 жовтня 2022 року.

Про це йшлося на засіданні уряду.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль розповів, що бюджет Пенсійного фонду у 2022 році планується на рівні 531 млрд грн, або +31 млрд грн до плану цьогоріч. У цю суму врахована також індексація пенсій з 1 березня, тобто додаткові 28,2 млрд грн.

Зокрема, з 1 жовтня 2022 року уряд ухвалив рішення щодо щомісячних доплат до пенсії особам віком від 70 до 75 років обсягом до 300 грн. Таку доплату зможуть отримати ті, чия пенсія менше середньої заробітної плати за 2020 рік.

З 1 березня 2023 року така доплата збільшуватиметься згідно коефіцієнту за рішенням КМУ.

Також з 1 грудня 2022 року особи до 70 років, що отримують пенсію обсягом до 2500 грн та не працюють, отримуватимуть доплату до цієї суми. Потрібно також мати 35 років страхового стажу для чоловіків та 30 років – для жінок.

Жінки, що народилися у 1962 році, отримають підвищення до пенсії у 9% за умови, що до цього їм не призначалася будь-яка пенсія.

Шмигаль також нагадав, що з жовтня 2021 року пенсіонери віком 75-80 років отримуватимуть доплати до 400 грн.

Економічна правда

 

Сторінка 800 з 1427

«ПочатокПопередня791792793794795796797798799800НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер