images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Тернопільські віндсерфінгісти вибороли весь комплект медалей на Кубку України з вітрильного спорту

Понеділок, 16 серпня 2021, 10:38

Тернопільські віндсерфінгісти вибороли весь комплект медалей на Кубку України з вітрильного спорту

З перемогою повернулись тернопільські віндсерфінгісти з Кубку України з вітрильного спорту в олімпійських номерах програми, який відбувся у місті Дніпро. Регата впродовж п’яти днів тривала на Дніпрі, в акваторії місцевого яхт-клубу «Січ», і учасниками її стали близько півсотні спортсменів з Маріуполя, Одеси, Харкова, Миколаєва, Полтави, Світловодська, Запоріжжя, Тернополя. Спортсмени виступали у різних олімпійських класах вітрильних яхт та вітродощок. Організаторам змагань – Міністерству молоді та спорту і Вітрильній Федерації України – вдалося провести десять перегонів. Відтак яхтсмени за час регати мали можливість випробувати себе і в сильний вітер, і майже в повний штиль, і під грозовим дощем, і в спеку до + 35 градусів.

В результаті у класі вітродощок «RS-X» серед чоловіків весь п’єдестал пошани підкорився тернополянам. Так, перше місце і звання володаря Кубку України виборов Мар’ян Воловець. Поступившись лише одне очко переможцю, срібним призером став Юрій Будай, третє місце посів Тігран Данієлян. Серед жінок Кубок України здобула Аліна Нижегородова, яка виграла більшість перегонів і з перевагою у сім очок над суперницею зі Світловодська завоювала перше місце.

Мар’ян Воловець, Юрій Будай та Тігран Данієлян представляють обласну ШВСМ, а Аліна є вихованкою КДЮСШ з водних видів спорту Тернопільської міської ради. Тренер команди Олексій Нижегородов.

За словами Олексія Нижегородова, змагання у Дніпрі підбили своєрідний підсумок багатолітньої історії олімпійського класу вітрильних дощок «RS-X», оскільки вже наступна регата для дорослих спортсменів, яка відбудеться в середині вересня у Маріуполі, буде проведена у новому олімпійському класі «IQFoil». Відтак тернополяни, повернувшись додому, вже проводять тренування на новому обладнанні і готуються до чемпіонату міста з віндсерфінгу, який пройде на Тернопільському ставі наприкінці серпня з нагоди Дня міста.

 

Тернопільський біатлоніст Дмитро Підручний був п’ятим у шоу-гонці City Biathlon у Вісбадені

Понеділок, 16 серпня 2021, 10:37

Тернопільський біатлоніст Дмитро Підручний був п’ятим у шоу-гонці City Biathlon у Вісбадені

У німецькому Вісбадені відбулась шоу-гонка City Biathlon, яка вважається неофіційним першим міжнародним стартом літнього біатлонного сезону. Учасниками її стали топ-біатлоністи світу, зокрема олімпійські чемпіони та чемпіони світу. Вперше в історії у цій літній виставковій гонці українці взяли участь і в жіночій, і в чоловічій програмі. В результат українська біатлоністка Юлія Джима серед жінок стала четвертою, а тернополянин Дмитро Підручний в чоловічій гонці фінішував п’ятим.

 

Як повідомляє Федерація біатлону України, Дмитро Підручний мав дебютувати на німецькій шоу-гонці ще у 2020 році, однак тоді приїхати завадив позитивний тест спортсмена на коронавірус. Щодо перебігу цьогорічних змагань, то в кваліфікації, яка відбулася в той самий день, Дмитро Підручний фінішував сьомим. Результати кваліфікації впливали лише на стартові номери біатлоністів.

Тож розпочинав гонку Підручний із сьомої позиції. На стартовому вогневому рубежі наш біатлоніст одним із перших закрив усі мішені в положенні лежачи та вийшов у лідери, поступаючись ходом лише Тар’єю Бьо. А от уже після другого вогневого рубежу Підручний не схибив жодного разу та одноосібно очолив гонку з 11-секундною перевагою над словенцем Яковом Факом, що йшов другим. Під час третьої стрільби наш земляк так само не зробив помилок, які б призвели до штрафних секунд, і продовжив триматись у групі лідерів. Однак тепер на першу позицію знову повернувся Бьо-старший.

Після першої роботи в стійці Підручний знову вийшов у лідери, залишивши позаду обох братів Бьо, - усе завдяки лише одній помилці під час стрільби. Але надовго втримати перше місце Дмитрові не вдалося - норвежці обійшли його, і він опинився на третій позиції.

На п’ятому вогневому рубежі Підручний допустився двох промахів, тож випустив уперед Йоханнеса Бьо, але доволі швидко закрив свої мішені і зумів утриматись на другій позиції. Відставання українця від лідера склало близько 15 секунд одразу після п’ятої стрільби.

Під час завершальної стрільби Бьо-молодший за кілька секунд закрив усі мішені й де-факто гарантував собі перше місце. Наступним стрільбище покинув Тар’єй Бьо. Дмитро Підручний мав шанси потрапити в трійку найкращих, однак упав і втратив дорогоцінні секунди. Справжній «подарунок» суперникам приніс той же Тар’єй Бьо - норвежець так само упав - уже вдруге за гонку - і вибув із боротьби за топ-3. Але скористатись цією ситуцією сповна Підручний не зміг - він фінішував тільки п’ятим.

Результати чоловічої виставкової гонки у Вісбадені:

1 місце - Йоганнес Тінгнес Бьо (Норвегія, 0+6), 32:01.5

2 місце - Саїд Халілі (Росія, 0+5), +16.4

3 місце - Лукас Гофер (Італія, 2+9), +22.7

4 місце - Роман Реєс (Німеччина, 0+8), +29.7

5 місце - Дмитро Підручний (Україна, 0+10), +42.2

6 місце - Яков Фак (Словенія, 0+8), +1:07.9

7 місце - Філіпп Наврат (Німеччина, 4+8), +2:18.2

8 місце - Ерік Лессер (Німеччина)

9 місце - Тар'єй Бьо (Норвегія).

Нагадаємо, що виставкова гонка у Вісбадені відбувається на лижеролерах у форматі масстарту. Як і в жіночих змаганнях, у чоловічих брали участь дев’ять спортсменів. Завданням було пройти сім кіл по 1,6 кілометра. Упродовж дистанції біатлоністи мали відпрацювати на п’яти вогневих рубежах: на перших трьох – із положення лежачи і ще трьох – зі стійки. На кожному вогневому рубежі можна використовувати по три додаткові патрони. Якщо за 8 пострілів спортсмен не закриває всі мішені, він повинен перейти в «штрафну зону» - це аналог штрафного кола під час офіційних стартів. За кожну незакриту мішень біатлоніст отримує по 10 штрафних секунд.

Додамо, що літня виставкова гонка City Biathlon проходить у Німеччині з 2005 року. Раніше вона відбувалася в Пютлінгені, а з 2018-го її приймає Вісбаден. До цього українці жодного разу не брали участі в чоловічій гонці City Biathlon. Дмитро Підручний став першим.

У жіночих змаганнях найкращим українським результатом стало перше місце Віти Семеренко у 2012 році – тоді ще в Пютлінгені.

Щодо наступних біатлонних стартів, то 25-29 серпня в чеському Нове Мєсто відбудеться літній чемпіонат світу з біатлону. Від України в чоловічих змаганнях виступатимуть Андрій Доценко, Денис Насико, Сергій Телень, Андрій Орлик та тернопільські біатлоністи Руслан Бригадир та Віталій Труш. У юніорській віковій категорії змагатимуться Роман Боровик, Дмитро Грущак, Степан Кінаш, Владислав Чихарь, Володимир Кошман і тернополянин Віталій Мандзин.

Підготовлено за матеріалами офіційного інтернет-сайту Федерації біатлону України та «Суспільне.Медіа».

П'ятниця 13-те: день забобонів та міфів

П'ятниця, 13 серпня 2021, 10:02

П'ятниця 13-те: день забобонів та міфів

П'ятниця 13-те - день, якому багато людей надають міфічності. Багато хто відміняє поїздки та важливі справи, які мали б зробити. Звідки ж з'явилась така нелюбов та пересторога до цього дня?

Згідно з переказами, саме в такий день Єва скуштувала заборонений плід, пригостивши і Адама. Також у п'ятницю 13-те Каїн убив Авеля.
Також вважається, що Страсна П'ятниця, коли був розп'ятий Ісус Христос, була саме 13-го числа.
Деякі міфи свідчать, то в п'ятницю 13-го нечиста сила і відьми влаштовують шабаші.
Про містичне значення цієї дати в сучасній культурі заговорили після того, як в 1980-му в США вийшов фільм "П'ятниця, 13-те" з подальшими франшизами.

Величезна кількість прикмет та заборон пов'язаних із цим днем придумали люди. Вважається, що в цей день не можна:
Давати чи брати гроші в борг. Вважається, що через гроші може передатися негатив.
Планувати або здійснювати поїздки.
Виходити на нову роботу.
Влаштовувати весілля.
Починати нові справи.

Але варто пам'ятати, що ніяких підтверджень того, що в разі порушення цих заборон станеться щось погане, немає.

 

У Кременці впродовж десяти днів тривали всеукраїнські та міжнародні змагання із санного спорту на санкороликах

П'ятниця, 13 серпня 2021, 09:55

У Кременці впродовж десяти днів тривали всеукраїнські та міжнародні змагання із санного спорту на санкороликах

 

Цілий ряд змагань із санного спорту на санкороликах приймав нещодавно Кременець. Відбувались заїзди на єдиній в Україні санній трасі навчально-спортивної бази «Колос». Першими на старт вийшли учасники чемпіонату України серед юніорів та юніорок – представники Львівської та Тернопільської областей. У заїздах на одномісних санях серед юніорів перемогли львів’яни, а серед дівчат уся палітра нагород дісталася спортсменкам із Кременця.

Так, титул чемпіонки виборола Юліанна Туницька (учениця Тернопільської обласної ШВСМ), віцечемпіонкою стала Вікторія Коваль, третє місце здобула Наташа Хитренко (обидві спортсменки – вихованки Тернопільської обласної ДЮСШ із зимових видів спорту). У командній гонці перемогу теж завоювали спортсмени з Тернопілля – команда, у складі якої виступали Юліанна Туницька, Олександр Сохацький та Антон Шевчук.

Щодо подальших виступів кременецьких санкарів, то на чемпіонаті України серед молоді U-23 Вікторія Коваль виборола бронзову нагороду. У змаганнях всеукраїнської першості серед чоловіків та жінок в одномісних екіпажах багаторазовий учасник Олімпійських ігор Андрій Мандзій та Юліанна Туницька здобули золоті медалі. Разом з Ігорем Гоєм вони також стали чемпіонами України і в командній гонці.

А завершили серію спортивних випробувань для санкарів у Кременці Міжнародні літні змагання із санного спорту на санкороликах «Кубок Бони». Цьогоріч вони були ювілейними, оскільки проводились двадцятий раз поспіль. На урочистостях з нагоди відкриття учасників – спортсменів Тернопільської, Львівської областей, Польщі та Грузії – вітали заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Віктор Устенко, голова Кременецької райдержадміністрації Віталій Кудлак, міський голова Кременця Андрій Смаглюк, головний тренер збірної із санного спорту України Тарас Гарцула, президент Федерації санного спорту України Анатолій Малищик. Під час заходу відбулось також вручення посвідчень майстрів спорту міжнародного класу із санного спорту лідерам збірної України, і зокрема, Андрію Мандзію.

До речі, саме Андрій Мандзій здобув «Кубок Бони-2021» серед чоловіків. А серед жінок високий титул переможниці виборола Юліанна Туницька. Переможцями і призерами в своїх вікових групах також стали кременчани Вікторія Коваль, Наташа Хитренко, Дмитро Остапчук, Антон Шевчук, Денис Позняк, Ольга Гурник, Іван Шевчук, Богдан Дідик, Ірина Скрипник, Яна Карпенко, Олександр Швед, Микита Запольський, Олександра Радчук, Дарія Коваль, Ангеліна Нагребельська та Єлизавета Олейникова.

У командній гонці дорослих перше місце здобула збірна України в складі Андрія Мандзія, Антона Дукача, Олени Смаги та Юліанни Туницької, другий результат показала об’єднана збірна Грузії та України, третіми були польські та українські санкарі.

Тренери кременецьких спортсменів – Світлана Кравчук, Василь Казмірук, Надія Казмірук та Аліна Заряда.

На популярному українському курорті стрімко поширюється коронавірус

Четвер, 12 серпня 2021, 08:25

На популярному українському курорті стрімко поширюється коронавірус

У курортній Кирилівці зростає захворюваність на коронавірусну інфекцію.

Про це повідомили в пресслужбі Кирилівської селищної ради.

З 16 по 30 липня в Кирилівці COVID-19 виявили у 20 місцевих мешканців. З 30 липня по 5 серпня зареєстрували ще 11 випадків захворюваності. Плюс з 6 по 11 серпня у місцевих виявили ще п'ять лабораторно підтверджених випадків інфікування.

“На території Кирилівської ОТГ станом на 11 серпня проведено 1168 щеплень від COVID-19 на пунктах щеплення. З них 485 щеплень повторно. Зараз вакцинацію роблять вакцинами Coronavac, AstraZeneca та Moderna. Вакцина AstraZeneca використовується для повторного щеплення”, — розповіли в пресслужбі Кирилівської селищної ради.

Нагадаємо, що в Україні станом на ранок 12 серпня зафіксовано 1247 нових випадки коронавірусу. Протягом доби від COVID-19 померли 24 людини.

 

Сторінка 810 з 1427

«ПочатокПопередня801802803804805806807808809810НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер