images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Шипи в формі корони: вчені показали, як виглядає COVID-штам Омікрон

Середа, 08 грудня 2021, 11:20

Вчені з Гонконгу отримали перше мікроскопічне зображення штаму COVID-19 Омікрон.

Дослідникам вдалося зробити фото ураженої клітини нирки мавпи, повідомляють на сайті медичного факультету Гонконгського університету.

Як пояснили вчені, при збільшенні фото на лівій частині можна побачити набряклі везикули – внутрішньоклітинні компоненти, які містять маленькі чорні частини вірусу.

Праворуч на світлині можна роздивитися агрегати (інфекційні фрагменти) вірусних частин з шипами у формі корони на поверхні.

Вірусні частини з шипами у формі корони підреслені рожевим

Напередодні дослідники кафедри мікробіології Гонконгського університету повідомили, що їм вдалося відокремити штам Омікрон з клінічних зразків.

Це може дозволити розробити та випустити вакцини проти нового варіанту COVID-19.

Наразі немає повної інформації про те, що наявні у світі вакцини неефективні проти нового штаму.

Нагадаємо, штам COVID-19 "Омікрон" не спричинив ще жодного випадку смерті у майже 40 країнах, де його було виявлено.

В Україні наразі випадків захворюваності на новий штам не виявлено.

 

Опади в Україні вщухнуть до п'ятниці – прогноз

Середа, 08 грудня 2021, 11:19

ФОТО НАТАЛІЇ БІЛОУСОВОЇ

В Україні найближчої доби очікуються опади у більшості областей; у західній та північній частині похолодає.

Джерело: "Інтерфакс-Україна"

Деталі: 9 грудня погоду з опадами більшості областей визначатиме циклон; західна та північна частини України будуть під впливом холодного морозного повітря, решта території залишиться в теплій повітряній масі.

У ніч проти четверга в Україні, крім заходу та сходу, невеликий дощ, на півночі з мокрим снігом; вдень без істотних опадів.

У більшості областей місцями туман, у північних областях ожеледиця, у західних та північних областях на дорогах ожеледиця.

Вітер переважно північно-східний, 5-10 м/с.

Температура у західних областях вночі 7-12° морозу, вдень 1-6° морозу, на Закарпатті 0-5° тепла; у північних та Вінницькій областях вночі 1-6° морозу, вдень від 2° морозу до 3° тепла; на решті території вночі та вдень 1-6° тепла.

У Києві у четвер мокрий сніг та дощ, ожеледиця; температура вночі 1-3° морозу, вдень близько 0°.

10 грудня в Україні без істотних опадів, лише у західних областях удень мокрий сніг; температура повітря в західних областях уночі 0-5° морозу, вдень близько 0°; у північних областях уночі близько 0°, вдень 4-9° тепла; на решті території вночі 1-6° тепла, вдень 6-11°, на Одещині до 14°.

У західних, та вночі місцями у північних областях, на дорогах ожеледь. Вітер південно-східний, 7-12 м/с.

У столиці в п'ятницю без істотних опадів. Вітер південно-східний, 7-12 м/с. Температура вночі близько 0°, вдень 6-8° тепла.

Теребовлянські поліцейські розшукали зловмисника, причетного до крадіжки з автомобіля

Вівторок, 07 грудня 2021, 12:43

Лиходій проник до транспортного засобу, скориставшись тим, що водій не зачинив авто.

Повідомлення про злочин надійшло до співробітників Теребовлянського відділення поліції від 33-річного жителя Теребовлі. Чоловік розповів, що з його автомобіля, який він припаркував поблизу магазину, невідомий викрав медикаменти та гроші. Збитки заявник оцінив майже у 1200 гривень.

У ході оперативних заходів поліцейські встановили особу зловмисника. Ним виявився 56-річний житель Теребовлі. З’ясувалося, це вже друга крадіжка з автомобіля, яку чоловік вчинив за останній місяць. Наразі в суді розглядається справа за скоєний ним злочин.

За новим фактом крадіжки розпочато кримінальне провадження  за ч. 3 ст. 185 ККУ. За вчинене теребовлянцю може загрожувати до шести років позбавлення волі. Також вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу.

Поліцейські застерігають автовласників від подібних крадіжок. Не залишайте в салонах гаманці, сумки, телефони, документи. Виходячи з машини навіть ненадовго, не забувайте зачиняти вікна, двері, а усі цінні речі забирайте з собою.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/terebovlyanski-policzejski-rozshukali-zlovmisnika-prichetnogo-do-kradizhki-z-avtomobilya/

 

Поліцейські впіймали кишенькову злодійку

Вівторок, 07 грудня 2021, 12:39

До Тернопільського районного управління поліції звернулася 32-річна місцева мешканка. Вона повідомила, що на зупинці громадського транспорту стала жертвою крадія.

Невідома особа непомітно витягла з незакритого наплічника гаманець. Зникнення готівки жінка виявила вже в транспорті, коли виникла потреба в коштах. Про злочин вона повідомила правоохоронців.

За словами потерпілої в гаманці знаходились 1000 гривень та кредитна картка, з якої в подальшому зняли ще 4000 тисячі гривень.

Оперативно-розшуковими заходами працівники поліції встановили особу підозрюваної. Нею виявилася 30-річна тернополянка. Протиправне жінка скоїла вперше. Частину готівки вона витратила на власні потреби, решту вилучили правоохоронці.

За фактом крадіжки відкрито кримінальне провадження відповідно до частини 1 статті 185 ККУ.

Поліцейські наголошують мешканцям області бути обачними! Не носіть цінні речі, документи, ключі, мобільні телефони у зовнішніх кишенях одягу, сумок та наплічників – краще використовуйте внутрішні кишені, поясні сумочки. Стежте за тим, щоб ваша сумка була закрита та завжди тримайте її у полі зору, а наплічник потрібно знімати з плеча перед посадкою в транспорт. Не зберігайте записані пін-коди з карткою – у  разі втрати чи крадіжки  зловмисники  можуть безперешкодно зняти гроші з рахунку.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/policzejski-pijmali-kishenkovu-zlodijku/

Школярів Тернопільщини запрошують взяти участь в Олімпіаді геніїв

Вівторок, 07 грудня 2021, 11:35

Школярів Тернопільщини запрошують взяти участь в Олімпіаді геніїв

GENIUS Olympiad (Олімпіада геніїв) — найбільший конкурс проектів екологічного спрямування у світі для школярів 8–11 класів, який щорічно проводиться у Сполучених Штатах Америки з 2011 року. У 2022 році відбудеться перша національна Олімпіада геніїв — GENIUS Olympiad Ukraine.

Метою «GENIUS Olympiad» є сприяння глобальному розумінню екологічних проблем і досягненню сталого розвитку за допомогою фундаментальних наук, мистецтва, креативного письма, інженерії, дизайну та розвитку бізнесу.

Конкурс спонукає до вирішення викликів та створює можливості отримання знань і розвитку навичок, необхідних лідерам та агентам майбутнього, які сприятимуть забезпеченню екологічної сталості протягом усього їхнього життя. Саме тому GENIUS є абревіатурою від «Global Environmental Issues and Us» (Глобальні екологічні проблеми та ми), а девіз конкурсу — заклик «Збудуємо краще майбутнє разом!».

Завдання GENIUS Olympiad спрямовані на вирішення різноманітних аспектів глобальних екологічних проблем шляхом:

- створення можливостей у всьому світі долати проблеми довкілля, а також виявляти здатність генерувати рішення;

- розвитку екологічної свідомості молоді;

- підтримки учнів у захисті та покращенні довкілля;

- створення платформи для молоді з усього світу з метою обміну ідеями;

- інформування громадськості про глобальні екологічні проблеми.

Стати учасником Олімпіади геніїв можуть не лише школярі, які вже мають готовий проєкт. Подаватися можуть навіть ті, хто має лише ідею, але готовий її оперативно реалізувати та захистити.

Українські школярі беруть участь в Олімпіаді геніїв від моменту її заснування, з 2011 року. За десять років від України було подано 214 проєктів, з них 146 успішно пройшли міжнародну кваліфікацію та отримали 74 нагороди. Серед них – 3 золоті, 16 срібних, 27 бронзових і 28 спеціальних відзнак.

Детальніше — за посиланням.


 

Сторінка 770 з 1442

«ПочатокПопередня761762763764765766767768769770НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер