images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Як зареєструватися для участі в ЗНО – 2016

Понеділок, 01 лютого 2016, 09:39

Реєстрація осіб для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні 2016 року триватиме з 01 лютого до 04 березня (включно). Процедурою реєстрації для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні (далі – зовнішнє оцінювання) передбачено виконання описаних нижче чотирьох послідовних дій.

1. Ознайомтесь із Правилами прийому до обраного Вами вищого навчального закладу, де вказано перелік конкурсних предметів, із яких необхідно подати сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання (далі – Сертифікат), Порядком проведення зовнішнього незалежного оцінювання та моніторингу якості освіти, Порядком реєстрації осіб для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти.

2. Здійсніть вибір навчальних предметів, із яких Ви бажаєте пройти зовнішнє незалежне оцінювання.

У 2016 році зовнішнє незалежне оцінювання проводитиметься з таких навчальних предметів:

№ з/п Основна сесія

1. 05 травня українська мова і література

2. 11 травня математика

3. 13 травня історія України

4. 03 червня російська мова

5. 06 червня іспанська мова

6. 07 червня англійська мова

7. 08 червня німецька мова

8. 09 червня французька мова

9. 10 червня біологія

10. 13 червня фізика

11. 15 червня географія

12. 17 червня хімія


Пам’ятайте, що загальна кількість навчальних предметів, вибраних Вами для проходження зовнішнього оцінювання, не повинна перевищувати чотирьох.

Увага! Для випускників старшої школи загальноосвітніх навчальних закладів 2016 року результати зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури (українська мова), математики або історії України зараховуються як оцінки за державну підсумкову атестацію.

3. Підготуйте необхідні для реєстрації документи та матеріали:

1) копію паспорта (сторінки з фотокарткою, прізвищем, ім’ям та по батькові). У разі відсутності паспорта окремі категорії осіб можуть подати інший документ;

2) дві однакові фотокартки для документів розміром 3 х 4 см із зображенням, що відповідає досягнутому віку (фотокартки мають бути виготовлені на білому або кольоровому фотопапері);

3) копію документа про повну загальну середню освіту (випускники минулих років) або довідку з місця навчання, що підтверджує здобуття в січні – серпні 2016 року повної загальної середньої освіти (учні (слухачі, студенти) професійно-технічних, вищих навчальних закладів);

4) реєстраційну картку, яку можна сформувати самостійно (з 12.00 години 1 лютого), скориставшись спеціальною програмою, розміщеною на веб-сайті Українського центру оцінювання якості освіти, або звернувшись за допомогою до працівника пункту реєстрації.

Випускники загальноосвітніх навчальних закладів 2016 року можуть звернутися за допомогою до особи, відповідальної за реєстрацію в навчальному закладі, де навчаються.

Окремі категорії осіб, крім вищезазначених документів, мають підготувати:

оригінал висновку про створення особливих (спеціальних) умов для проходження зовнішнього оцінювання, виданого органом або закладом охорони здоров'я (у разі потреби надають особи з особливими освітніми потребами);

копію свідоцтва про зміну імені, та/або свідоцтва про шлюб, та/або свідоцтва про розірвання шлюбу (особи, у документах яких є розбіжності в персональних даних);

копію нотаріально засвідченого перекладу українською мовою документів, наданих для реєстрації (особи, документи яких оформлені іноземною мовою).

Увага! На копіях документів повинен бути напис «Згідно з оригіналом» (без лапок), а також особистий підпис особи, яка реєструється, її ініціали та прізвище, дата засвідчення копії.

4. Сформуйте комплект реєстраційних документів та подайте його до навчального закладу, в якому навчаєтесь (випускники загальноосвітніх навчальних закладів поточного навчального року), або надішліть до 4 березня 2016 року на адресу регіонального центру оцінювання якості освіти (далі – регіональний центр), зазначену в контрольно-інформаційному листі (випускники минулих років, учні (слухачі, студенти) професійно-технічних, вищих навчальних закладів).

Дата подання реєстраційних документів визначається за відтиском штемпеля на поштовому конверті.

Випускники минулих років, учні (слухачі, студенти) професійно-технічних, вищих навчальних закладів із числа осіб з неконтрольованих територій, які не мають можливості відправити документи поштою, повинні в установлений строк надіслати скан-копії фотокартки та реєстраційних документів на електронну адресу, зазначену в контрольно-інформаційному листі.

Підтвердженням факту реєстрації для участі в зовнішньому оцінюванні є Сертифікат, який Вам буде надіслано в індивідуальному конверті разом із реєстраційним повідомленням учасника зовнішнього незалежного оцінювання та інформаційним бюлетенем «Зовнішнє незалежне оцінювання. 2016 рік».

Увага! Випускникам загальноосвітніх навчальних закладів 2016 року індивідуальні конверти надсилаються до закладу, де вони навчаються, випускникам минулих років та учням (слухачам, студентам) професійно-технічних, вищих навчальних закладів – за адресою, зазначеною в реєстраційній картці.

Повідомлення про результати реєстрації осіб, які не вказали адресу в Україні, за якою їм може бути надіслана офіційна кореспонденція, а також про спосіб отримання оригіналів документів, надсилається на електронну адресу, зазначену під час реєстрації.

Особи, які виявили бажання пройти зовнішнє оцінювання, але через поважні причини не можуть зареєструватися в установленому порядку, повинні в межах часу, відведеного для реєстрації, особисто звернутися до відповідного регіонального центру.

Увага! Вам може бути відмовлено в реєстрації для участі в зовнішньому оцінюванні, якщо:

- не надасте документи, що підтверджують достовірність інформації, зазначеної в реєстраційній картці;

- відповідно до вимог законодавства не маєте права на реєстрацію для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні;

- надасте недостовірну інформацію;

- надішлете реєстраційні документи після завершення встановленого строку реєстрації (перереєстрації);

- неналежним чином оформите документи, необхідні для реєстрації;

- неможливо створити особливі (спеціальні) умови для проходження зовнішнього незалежного оцінювання відповідно до висновку, виданого закладом або органом охорони здоров’я.

Особа, якій відмовлено в реєстрації, усунувши причини, що стали підставою для прийняття такого рішення, не пізніше 18 березня 2016 року може надіслати до регіонального центру новий комплект реєстраційних документів.

Випускники загальноосвітніх навчальних закладів 2016 року подають реєстраційні документи для перереєстрації до закладу, де навчаються.

Випускники минулих років, учні (слухачі, студенти) професійно-технічних, вищих навчальних закладів надсилають документи для перереєстрації на адресу регіонального центру, зазначену в контрольно-інформаційному листі.

Унесення змін до реєстраційних даних (01 лютого – 18 березня 2016 року)

У разі виникнення потреби внести зміни до персональних даних, переліку навчальних предметів тощо, здійсніть перереєстрацію. Для цього потрібно:

- внести зміни до реєстраційної карти, розміщеної на інформаційній сторінці, роздрукувати реєстраційну картку та контрольно-інформаційний лист;

- оформити реєстраційну картку;

- сформувати комплект документів, що має містити:

- реєстраційну картку, сформовану під час перереєстрації;

- отриманий раніше Сертифікат, що анулюється (крім осіб, які відправляли документи електронною поштою);

- документ, що підтверджує зміни персональних даних або відомостей про місце навчання (у разі внесення таких змін);

- оригінал висновку про створення особливих (спеціальних) умов для проходження зовнішнього оцінювання, виданого органом або закладом охорони здоров'я (у разі необхідності внесення змін до переліку особливих умов).

Реєстрація осіб для участі в додатковій сесії зовнішнього оцінювання

№ з/п Додаткова сесія

1. 14 червня українська мова і література

2. 16 червня математика

3. 21 червня історія України

4. 22 червня російська мова

5. 23 червня англійська мова

6. 23 червня іспанська мова

7. 24 червня німецька мова

8. 24 червня французька мова

9. 29 червня біологія

10. 30 червня фізика

11. 1 липня географія

12. 4 липня хімія

 1. Окремі категорії осіб, які не мають можливості пройти зовнішнє оцінювання під час основної сесії, можуть у межах часу, відведеного на реєстрацію (перереєстрацію), зареєструватися для участі в додатковій сесії зовнішнього оцінювання.

Для цього разом із реєстраційними документами такі особи мають також подати заяву щодо надання можливості пройти зовнішнє оцінювання з певного(их) навчального(их) предмета(ів) під час додаткової сесії, у якій має бути вказана причина, що унеможливлює участь в основній сесії, та відповідний підтверджуючий документ.

2. Учасники антитерористичної операції, особи, які проживають на тимчасово окупованій території або в населених пунктах, зазначених у Переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, Переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення, та які не мали змоги здійснити реєстрацію в основний період, можуть зареєструватися в додатковий період (19 березня – 20 травня 2016 року).

Такі особи разом із реєстраційними документами мають також подати заяву щодо надання можливості пройти зовнішнє оцінювання під час додаткової сесії та відповідний підтверджуючий документ.

3. Реєстрація осіб, які за рішенням судів перебувають в установах пенітенціарної системи України, здійснюється відповідно до угоди, укладеної між Українським центром оцінювання якості освіти та Державною пенітенціарною службою України.

Не відкладайте реєстрацію на останні дні.

Бажаємо успіхів!


Контактні телефони у Івано-Франківському регіональному центрі оцінювання якості освіти: (0342)-75-09-75 (багатоканальний номер гарячої лінії), за яким можна отримати додаткову інформацію про зовнішнє незалежне оцінювання.

Контактні телефони у м.Тернополі:

43-57-85 (вул. М. Кривоноса, 7а, Тернопільський обласний комунальний інститут післядипломної педагогічної освіти, Шайнюк Юрій Чеславович),

40-09-94 (бульвар Шевченка,1, Тернопільський комунальний методичний центр науково-освітніх інновацій та моніторингу, Трофимчук Андрій Васильович).

 

Нацбанк: іноді краще мовчати…

Понеділок, 01 лютого 2016, 09:06

Поки тернополяни святкували новорічні та різдвяні свята, найпопулярніші іноземні валюти – долар і євро – наче влаштували змагання, хто першим добереться до 30-гривневої позначки. І першим у цьому спринті виявився євро.

Станом на 22 січня в окремих обмінниках Тернополя, щоб купити євро потрібно було уже понад 30 гривень.

«Курс як такий відображає фундаментальні показники, такі як платіжний баланс тощо, – прокоментував ситуацію заступник голови НБУ Дмитро Сологуб. – Але якщо ви хочете, щоб курс був 30 гривень за долар, і всі цього хочуть, то він справді буде це коштувати».

Нацбанк

Звучить загадково… Можливо, пан Сологуб хотів цим сказати, що курс розгойдують, зокрема, представники ЗМІ, які про нього пишуть? Саме на пресу «наїхала» нещодавно начальниця Сологуба, голова НБУ Валерія Гонтарева. Мовляв, ЗМІ в Україні належать олігархам, і «вільна продажна преса» поширює неправдиву інформацію, яка породжує панічні настрої… А може, паніку на валютному ринку часто сіє якраз посадова особа, відповідальна за стабільність українських грошей?

Можливо, це просто збіг, але нинішній стрибок гривні розпочався акурат після того, як пані Гонтарева прокоментувала середньорічний курс (24,1 грн. за долар), закладений у Держбюджет-2016. Мовляв, у цілому курс реалістичний, але є чимало ризиків…

Навіть якщо це так – чи не краще було голові НБУ промовчати? Не виключено, слово «ризики» стало «спусковим гачком», – і понеслося.

Уми громадян зайняті грипом

Понеділок, 01 лютого 2016, 08:49

В Україні, схоже, повторюється ситуація 2009 року – уми громадян зайняті грипом. Лікарі називають страшні цифри смертей від небезпечного штаму вірусу, а на телеканалах і в газетах набирає обертів серйозна інформаційна кампанія.Епідемія?

Дивна річ: якщо порівнювати заяви лікарів у регіонах і заяви чиновників МОЗ, можна остаточно заплутатися, скільки ж людей померло від грипу в Україні з початку епідеміологічного сезону. МОЗ станом на 21 січня заявляє про 60 летальних випадків. У той же час з різних областей лине інформація, згідно з якою кількість смертей ледь не удвічі більша.

За повідомленнями каналу 112, в Україні пік захворювання прогнозують саме на цей тиждень, коли після канікул діти повернуться до школи, а дорослі вийдуть на роботу.

Грип_8

«Епідемія» 2009 року

Підвищену смертність медики пов’язують з тим, що по країні циркулює вкрай небезпечний штам каліфорнійського або, як його ще називають – свинячого грипу. Про нього широка публіка в Україні вперше почула в 2009 році.

Тоді, 30 жовтня, в інформаційних агентствах з’явилися перші повідомлення про те, що від грипу та ГРВІ в західних областях України за останні 11 днів померли 30 або 34 людини (за різними версіями). Тодішній міністр охорони здоров’я Василь Князевич заявив, що «в Україні фактично розпочалася епідемія каліфорнійського грипу A/H1N1». Тут же новину підхопили і розвинули президент Віктор Ющенко, прем’єр Юлія Тимошенко та РНБО.

До того часу про біду щосили кричала Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ). Ще влітку епідемії грипу H1N1 була присвоєна 6 (пандемічна) ступінь загрози за класифікацією ВООЗ. Проте варто пам’ятати, що ступінь загрози не характеризує небезпеку захворювання для життя людей, а вказує на його здатність до поширення. Тобто, будь-який грип, що передається від людини до людини, здатний досягати шостого ступеня загрози. Тим не менш, побоювання ВООЗ були пов’язані з генетичною новизною штаму Каліфорнія і його потенційною здатністю до подальшої реасортації, внаслідок чого було можливе виникнення більш агресивних варіантів інфекції. Тоді, за аналогією з найбільш руйнівними пандеміями минулого століття, цей вірус повинен був привести до серйозних людських втрат.

В Україні влада нагнітала ситуацію. Як тільки стало відомо про хвороби, в. о. міністра фінансів Ігор Уманський і прем’єр Юлія Тимошенко сказали, що готові дати гроші на боротьбу з хворобою. Вже в той же день вони знали, скільки потрібно витратити, щоб ліквідувати епідемію. У результаті було виділено 500 мільйонів гривень. Звичайно, це не могло не викликати паніку серед населення. Продажі лікарських препаратів і масок зросли в десятки разів.

Кабмін витратив кошти на закупівлю препарату «Таміфлю». Було імпортовано близько 800 тисяч упаковок. З урахуванням того, що одному пацієнту для повного одужання досить упаковки ліків, закупленого «Таміфлю» вистачило б для лікування 700 тис. осіб. На той час у країні, нагадаємо, було офіційно підтверджено захворювання каліфорнійським грипом трохи більше 30 осіб. «Таміфлю» – препарат швейцарської компанії F. Hoffmann-La Roche LTD. Для профілактики його використовувати не можна. Навіщо міністерство здійснювало такі масштабні закупівлі препарату, керівництво МОЗ не змогло пояснити. Пізніше Юлія Тимошенко заявить, що була налякана, що «Україна буде втрачати тисячі людей від епідемії», тому масово закуповувала препарат.

Не менш цікаво і те, що низка дослідників вважає, що інформація про пандемію свинячого грипу була фальшивкою, покликаною викликати ажіотаж навколо лікарських препаратів. Приводом для подібних припущень стала ангажованість Всесвітньої організації охорони здоров’я, яка нагнітала ситуацію і закликала купувати продукцію певних виробників. Особливо рекламувався вже згадуваний препарат «Таміфлю».

5 червня 2010 року Парламентська асамблея Ради Європи поширила заяву, що епідемії свинячого грипу в 2009 році не було. Була паніка, спровокована заявою Всесвітньої організації охорони здоров’я та «підхоплена владою низки держав». Це призвело до «розбазарювання коштів з державних бюджетів». За допомогою даної паніки найбільші фармацевтичні компанії реалізували різним державам, зокрема Україні, і населенню великі запаси дорогих лікарських препаратів, зокрема «Терафлю» та «Таміфлю», у яких закінчився термін придатності.

Грип_7

Що спільного у свиней і Каліфорнії?

Що ж таке свинячий грип, який, як запевняють медики, турбує українців?

Штами, асоційовані зі спалахами так званого «свинячого грипу», виявлені серед вірусів грипу серотипу C і підтипів серотипу А (А/H1N1, H1N2, H3N1, H3N2 і А/H2N3). Ці штами відомі під загальною назвою «вірус свинячого грипу». Найбільшу генетичну схожість з вірусом свинячого грипу має вірус підтипу H1N1. Походження цього штаму точно не відоме. H1N1 – підтип вірусу грипу А (найбільш поширений тип грипу, який викликає найбільш масштабні епідемії), може викликати як захворювання у людей, так і у багатьох тварин. Вперше він був відкритий у 1931 році американським вченим Річардом Шоупом. Його ще називають «Каліфорнія». Штам А у 2009 році став відомий під назвою «свинячий грип».

Свинячий грип поширений серед домашніх свиней у США, Мексиці, Канаді, Південній Америці, Європі, Кенії, материковому Китаї, Тайвані, Японії та інших країнах Азії. При цьому вірус може циркулювати в середовищі людей, птахів та інших видів; цей процес супроводжується його мутаціями.

Назву «свинячий» цей штам вірусу отримав тому, що більше всього схожий за генетичними ознаками на грип у свиней. Однак доведено, що мутація відбулася саме після зараження людиною свині і передається цей вірус від людини до людини.

Випадки, коли передача вірусу від тварини до людини призводить до захворювання, називають зоонозним свинячим грипом. Люди, які працюють зі свинями, піддаються ризику зараження цим захворюванням, проте з середини двадцятих років XX століття (коли вперше стала можливою ідентифікація підтипів вірусу грипу) було зареєстровано всього лише близько 50 таких випадків. Деякі з штамів, що викликають захворювання у людей, набули здатності передаватися від людини до людини. Вірус свинячого грипу передається як через безпосередній контакт із зараженими організмами, так і повітряно-крапельним шляхом.

image description
image description

Ознаки хвороби майже такі ж, як і при звичайних ГРВІ, під час звичайного грипу, тому і розпізнати її відразу важко. Найперші симптоми, які можуть проявитися: біль у горлі, голові, закладеність носа, тяжкість у тілі. Інкубаційний період свинячого грипу може тривати від двох до чотирьох днів з даними симптомами, а може взагалі проходити безсимптомно. Однак потім у хворого різко підвищується температура, може навіть до 40 градусів, людину морозить, болять м’язи, з’являються сильні головні болі, нудота. Пізніше до цього додається нежить і кашель. Є ще нехарактерні для грипу симптоми, за якими можна розпізнати свинячий грип, – це блювота, біль у грудях, плутаність свідомості, задишка, запалення очей.

Як уберегтися і лікуватися

На жаль, навіть щеплення від грипу не захистить від цього вірусу, адже свинячий грип дуже швидко мутує. Тим не менш, лікарі закликають робити щеплення. Кращою профілактикою є уникнення місць великого скупчення людей, зміцнення імунітету і профілактичний прийом противірусних препаратів.

Вчені достатньо вивчили цей збудник і встановили, що дане захворювання викликає ускладнення в групі ризику, у яку входять люди з надмірною вагою, цукровим діабетом, вагітні і люди з хронічним захворюванням легенів.

Якщо людина захворіла, і температура тіла піднялася вище 38 градусів – слід терміново звертатися до лікаря вже в перший день хвороби. Фахівці застерігають, що всі пацієнти, які померли від грипу, звернулися за допомогою надто пізно.

Зазвичай свинячий грип лікується протягом тижня удома, як і звичайний. Головною запорукою успішного лікування є своєчасне при перших же симптомах звернення до лікаря. Він, як правило, призначає лікування противірусними препаратами, які краще всього починати вживати не більше ніж через 40 годин після перших симптомів. Саме тоді вони будуть мати найбільший ефект.

При свинячому грипі не варто зловживати жарознижувальними препаратами, крім як тоді, коли ви важко переносите високу температуру, або хворіють діти, адже при температурі понад 38 градусів вірус гине. Не рекомендується також приймати ліки, які містять ацетилсаліцилову кислоту.

Крім того, для полегшення стану, лікарі призначають відхаркувальні засоби для відходження мокротиння і судинозвужувальні препарати для полегшення дихання носом.

Однак, якщо навіть при такому лікуванні протягом трьох діб вам не стає краще, треба терміново повторно звернутися до лікаря.

З препаратів, що діють на сам вірус і на його розмноження ВООЗ нібито доведена ефективність «Осельтамівіру» («Таміфлю»). При його відсутності експертами ВООЗ рекомендується препарат «Занамівір» («Реленза»), при відносно легкому перебігу захворювання лікарі країн пострадянського простору рекомендують «Арбідол», незважаючи на те, що він відноситься до лікарських засобів з недоведеною ефективністю, а ВООЗ зовсім не розглядає його як противірусний препарат. Однак лікуватися самостійно категорично протипоказано.

Найголовніше: вірус свинячого грипу при своєчасному зверненні до лікаря і своєчасному початку лікування лікується добре та без ускладнень. Майже всі летальні випадки траплялися тоді, коли хворі не лікувалися. При перших симптомах варто викликати лікаря і залишатися вдома. Перенесення хвороби на ногах загрожує серйозними ускладненнями, включаючи летальні. Так само не варто навіть працювати вдома, адже постільний режим і режим прийому ліків, рясне пиття та спокій – гарантія того, що свинячий грип пройде для вас через два тижні.

 

Змінено ставки акцизного податку

Понеділок, 01 лютого 2016, 08:23

Із набранням чинності Закону України від 24 грудня 2015 року №909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» (далі – Закон №909) вступили в дію зміни стосовно акцизного податку, зокрема, змінено ставки акцизного податку для спирту етилового та інших спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, пива:

- для пива та виноробної продукції ставки збільшено у півтора-два рази, зокрема:

пиво – 2,48 грн/л (з 1,24 грн/л),

кріплені вина – 7,16 грн/л (з 3,58 грн/л),

шампанське – 10,40 грн/л (з 5,20 грн/л),

вермути – 7,16 грн/л (з 3,58 грн/л),

інші зброджені напої – 105,80 грн за 1 літр 100-відсоткового спирту (з 70,53 грн),

сидр i пeppi (без додання спирту) – 0,95 грн/л (з 0,63 грн/л) тощо,

- для спирту та лікеро-горілчаної продукції ставки збільшено у півтора рази – 105,80 грн за 1 літр 100-відсоткового спирту (з 70,53 грн),

- для слабоалкогольних напоїв, в яких вміст спирту від 0,5 до 8,5% – у 3 рази (з 70,53 грн до 211,59 грн за 1 літр 100-відсоткового спирту).

Для спиртових дистилятів та спиртних напоїв, одержаних шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду, ставку акцизного податку збільшено у 1,4 рази (з 63,50 грн до 89,94 грн за 1 літр 100-відсоткового спирту).

Для тютюнових виробів:

- збільшилися специфічні ставки акцизного податку на 40% (зокрема, для сигарет iз фільтром та без фільтра ставка зросла з 227,33 грн до 318,26 грн за 1000 штук, тоді як адвалорна ставка акцизного податку залишилася на рівні 12%);

- мінімальне акцизне податкове зобов’язання зросло з 304,11 грн до 425,75 грн за 1000 штук.

Ставка акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів:

- для пального – 0,042 євро за 1 літр реалізованого товару (з 01.01.2016 р.);

- для інших видів підакцизних товарів – залишилась незмінною (5% вартості реалізованого товару).

Водночас визначено терміни запровадження нових ставок акцизного податку:

- на спирт етиловий, пиво, слабоалкогольні напої та інші алкогольні напої, які не маркуються акцизними марками, а також тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну, паливо – з 01.01.2016 року;

- алкогольні напої, що маркуються акцизними марками – з 01.03.2016 року;

спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду, – з 01.04.2016 року.

Для пального тимчасово, з 1 січня 2016 року до 29 лютого 2016 року (включно), встановлено ставки акцизного податку, які збільшені на 13% порівняно зi ставками, чинними в 2015 році, при цьому одиниця виміру – євро за 1000 кілограмів.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

«А той третій-п’ятий-десятий празник…», або Як побороти подвійну мораль

Понеділок, 01 лютого 2016, 07:57

У році є дванадцять місяців, але тільки один із них унікальний – це січень. На планеті є сотні країн, але тільки одна із них унікальна – це Україна. А тепер поєднайте Україну із січнем і ви отримаєте справжній «вибуховий вінегрет».

Судіть самі: кожного дня у цьому місяці наша країна відзначає якесь свято. Ну, з Новим роком чи Різдвом ще все зрозуміло – це одні з головних свят, які відзначають у цілому світі, а тому цілком закономірно, що в часі цих свят економіка завмирає, бо настають вихідні. Але так – у цивілізованому світі. Натомість, що маємо в Україні? Що не день у січні – то нове свято і новий вихідний. Сьогодні Степана, завтра Івана, післязавтра ще один Новий рік, а потім ще якогось персонажа і все – країна стоїть на місці. Вона і без свят стоїть, а тут ще й така нагода з’явилася – січень настав. Лікарі якщо й працюють в ці дні, то напідпитку, комунальні служби вдають, нібито морози і снігопади застали їх зненацька (бо як можна було сподіватися снігу у січні?! То ж сніг зазвичай випадає у червні), банки позачинялися так, що й замки в дверях позамерзали. Словом, не доведи вас, Господи, померти у січні. Це все. Крах. Вас навіть поховати по-людськи не зможуть, бо ніхто і ніщо не працює, а все тільки п’є, п’є і навіть не закусує.

І лише тепер до витверезілої свідомості українців починають доходити новини про те, що, виявляється, в Україні лютує «свинячий грип». Що в Тернополі вже одна людина померла від нього. Що школи міста зачинені на карантин. Що іноземна валюта вкотре показала, чого вартує наша гривня. Що у зв’язку з загостренням ситуації на Сході варто очікувати чергової хвилі мобілізації. Що – увага, іронія! – через різке зниження цін на нафту і здешевлення пального у світі тернопільські маршрутки планують збільшити вартість проїзду.

Встигаєте за ходом подій? Отож-бо й воно: важкувато за всім встигнути. Тільки-но встали з-за столу, а тут на тобі – відразу купа проблем. Що із цим робити? Який вихід?

Як на мене, корінь наших бід зовсім непомітний і, на перший погляд, є річчю другорядною. Але це на перший погляд. Насправді ж – це річ фундаментальна. Я б навіть сказав, світоглядна і геополітична. Йдеться про календар. Причому про церковний. Про той самий, який нам нав’язали ще в часи Київської Русі. Той календар, який не дозволяє нам зараз йти в ногу з усім цивілізованим світом, міцно тримаючи у «скрєпах» Росії. 

epa04551264 Ukrainians sing Christmas carols as they carry decorated stars symbolizing the Star of Bethlehem during a parade in Lviv, western Ukrainie, 08 January 2015. Ukrainian believers celebrate the Orthodox Christmas Day according to the old Julian calendar on 07 January.  EPA/IVAN BOBERSKYY

Вирватися з православного гетто

19 грудня минулого року, на День Святого Миколая, у Тернополі засвітилися вогні головної різдвяно-новорічної ялинки. Цим дійством розпочався черговий цикл новорічно-різдвяних свят, який тривав цілий місяць. А разом із початком цього циклу в черговий раз унаочнила себе застаріла проблема. Бо ж 24 і 25 грудня, а нерідко і напередодні цих днів, щороку на всю країну озвучується словосполучення «католицьке Різдво». Мовляв, у ці дні народження Спасителя відзначають католики, а от 7 січня Різдво відзначають православні…

Насправді ніякого «католицького Різдва» не існує й існувати не може. Й ось чому. Наразі по всій планеті послуговуються григоріанським календарем (його запровадив Римський Папа Григорій XIII), хоча разом із тим у багатьох країнах і в цілій низці конфесій паралельно існують свої літочислення. Але абсолютна більшість християнських Церков користується саме цим календарем (їхній перехід на нього розпочався 1582 року), натомість менша частина християн досі дотримується юліанського календаря, що не вповні узгоджується з астрономічним часом (набігло вже понад 13 діб відставання цього календаря від астрономічного часу). При цьому до 221 року день народження Христа пов’язували з 25 березня – як із днем початку весни. А у 221 році Секстус Юліус Афріканус назвав саме 25 грудня Днем народження Ісуса Христа, оскільки було вирахувано, що між днем Благовіщення і Різдвом саме цього дня минає 9 місяців. Тоді ще єдина Церква майже 1800 років тому (скоро ювілей!) прийняла його аргументацію, а відтак Різдво настає 25 грудня. А вже потім іде Новий рік. Запам’ятаймо це – і рушмо далі.

Крім того, заявами про «католицьке Різдво» браві журналісти й політики несамохіть відлучають від Церкви приблизно п’яту частину від загальної кількості православних християн і більшість православних патріархів, включно із Вселенським, які відзначають Різдво Христове саме 25 грудня, в один день із католиками та майже всіма протестантами. Ба більше: навіть частина вірних Російської православної церкви дотримується цієї норми (скажімо, Латвійська православна церква Московського патріархату).

Два календарі – дві моралі

А тепер про головне. Свято починається не тільки з запалення вогнів головної ялинки Тернополя. Бо паралельно із цим починають працювати новорічно-різдвяні ярмарки, набуває все більшого розмаху – від Тернополя до Коханівки – серія незчисленних корпоративів, шоу-вистав, програм нічних клубів та інших розваг для дорослих. За святковими столами, щедро заставленими напоями і наїдками, в останню декаду грудня збирається ледь не вся Україна. І гуляє, як то кажуть, на повну котушку.

А тим часом у православних (належать вони до Київського чи Московського патріархату) та у греко-католиків 28 листопада 2015 року починався Різдвяний піст («Пилипівка»), який тривав аж по 6 січня включно. Піст же передбачає суворі обмеження в їжі (виключаються м’ясні та молочні страви і яйця) та забороняє вживання алкогольних напоїв. Ну, а різного роду гульбища дорослого люду у цей період беззаперечно теж належать до розряду скоромного і є гріхом…

А разом із тим, за даними соціологів, віруючими себе вважають понад 2/3 дорослих громадян України; із них православних і греко-католиків – понад 80%. Інакше кажучи, понад половину українців мала б дотримуватися Різдвяного посту та навчати цього своїх дітей. Зважаючи ж на почуття християн, притлумити веселощі в цей час мали б й агностики та атеїсти. Але ні – практично вся країна дружно грішить, і не кається в цьому.

Отож в підсумку маємо серйозну проблему масової «подвійної моралі» та, образно кажучи, «роздвоєності душ» значної кількості українських громадян, коли люди діють одночасно і як віруючі християни, і як запеклі атеїсти, не вбачаючи в тому великого лиха. Впадає в око, що церковні діячі фактично з цим змирилися, не знаходячи можливості якось зарадити і відбуваючись резонерством: мовляв, треба дотримуватися канонів, і тоді все буде добре…

А тим часом роздвоєність українських душ наочно проявляє себе в усіх сферах життя: і в поточній політиці (коли ті самі люди на виборах за змішаною системою голосують за список патріотичної партії і водночас – за мажоритарного кандидата від «Опоблоку»), і в геополітичній стратегії (хоча тут за останні два роки взяла гору проєвропейська тенденція, все одно чимало опитаних соціологами прагне одночасно і до Росії, і до Європи), і в культурній сфері (досить послухати, з якими піснями на телеконкурсах виступають численні представники всіх поколінь)… За словами відомого вітчизняного публіциста Сергія Грабовського, не можна сказати, що коріння всіх згаданих проблем – у сфері церковного життя й у розбіжності календарів. Але й недооцінювати новорічно-різдвяну звичку до лицемірства не можна. Все взаємопов’язане, і поєднання непоєднуваного в сакрально-символічній сфері посилює такі самі тенденції в інших сферах…

Отож, почавши з тези, що вислів «католицьке Різдво» є глибоко невірним, ми закономірно вийшли на фундаментальні проблеми та суперечності життя країни. Яким же може бути тут вихід?

Можливо, Україні, яка так прагне вирватися з пазурів «старшого православного брата», час зробити логічний крок і, нарешті, почати на рівні православних та греко-католицької церков відзначати Різдво Христове не 7 січня, а 25 грудня, як це роблять всі католики, протестанти і більшість православних у світі? Ясна річ, спершу будуть проблеми, протести, розколи. Але чи не варто нарешті ризикнути і спробувати йти в ногу з цивілізованим світом, а не лише з Росією?

А там, дивись, і кількість вихідних поступово зменшиться, і пити будемо менше, і з мораллю нарешті почнемо товаришувати. Кажуть, якщо багато працювати, мало випивати і старатися жити морально, то від цього недалеко і до досягнення добробуту. Чого й бажаю всім нам у новому році.

 

Підготував Адам Стрижнюк

 

Сторінка 1218 з 1442

«ПочатокПопередня1211121212131214121512161217121812191220НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер