images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Стипендія та зарплата студента - бюджетника, що оподатковується?

Четвер, 29 жовтня 2015, 07:07

Навчаюсь в університеті на державній формі навчання та отримую стипендію. Хочу офіційно працевлаштуватися на приватне підприємство. Чи втрачу я право на стипендію та чи вплине працевлаштування на її оподаткування?

У випадках, коли студент бажає поєднати навчання з роботою, право на стипендію не втрачається. Якщо сума стипендії (враховуючи індексацію, нараховану відповідно до закону) не буде перевищувати розмір встановлений підпунктом 169 пункту 1 статті 169 Податкового кодексу (у 2015 році – 1710 гривень) – в такому випадку вона не буде оподатковуватись податком на доходи фізичних осіб. Однак, для зарплати – уже не працюватимуть звичні правила оподаткування.

А саме: працевлаштований студент не зможе скористатись правом на податкову соціальну пільгу. Адже, відповідно до вимог Податкового кодексу, податкова соціальна пільга не може бути застосована до заробітної плати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, що виплачується з бюджету.

Таким чином, уся сума зарплати, в такому випадку, буде оподатковуватись податком на доходи фізичних осіб на загальних підставах за ставкою 15% (20%).

Детальнішу інформацію стосовно цього питання можна отримати у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 або за телефоном: 43-46-46

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Яка відповідальність за несвоєчасну сплату військового збору?

Середа, 28 жовтня 2015, 18:02

Згідно із Податковим кодексом платники збору зобов’язані забезпечувати виконання податкових зобов’язань у формі та спосіб, визначений даним кодексом для податку на доходи фізичних осіб.

Особи, котрі мають статус податкового агента, несуть відповідальність у випадках, визначених Податковим кодексом. При цьому за несплату військового збору наступає така ж відповідальність, як і за несплату податку на доходи фізичних осіб.

Не нарахування, неутримання чи несплата податків платником податків, у тому числі податковим агентом, до чи під час виплати доходу на користь іншого платника податків, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 25% суми податку, що підлягає нарахуванню та сплаті до бюджету. Ті ж самі дії, котрі були вчиненні впродовж 1095 днів, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі уже – 50%. Якщо такі ж дії вчиненні впродовж тих же 1095 днів втретє чи більше разів – це тягне за собою накладення штрафних санкцій в розмірі 75% суми податку, що підлягає нарахуванню та сплаті до бюджету.

Передбачені штрафи не застосовуються, коли не нарахування, неутримання та несплата військового збору самостійно виявляється податковим агентом при проведенні перерахунку та виправляється в наступних податкових періодах звітного року.

За вказані порушення нараховується пеня із розрахунку 120% річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день нарахування доходів на користь платників податків – фізичних осіб.

Притягнення до фінансової відповідальності платників податків за вказані порушення, не звільняє їх посадових осіб від притягнення до адміністративної або ж кримінальної відповідальності.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

Продана картопля не оподатковується?

Середа, 28 жовтня 2015, 18:01

В цей осінній період люди часто здають заготівельникам власну сільгосппродукцію – картоплю, квасолю, горіхи, гарбузове насіння. Чи правда, що дохід від такої діяльності не оподатковується?

Щоб дати відповідь на це питання, слід звернутися до пп. 165.1.24 п. 165.1 ст.165 Податкового кодексу України. Тут вказано, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, оброблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України.

Такі доходи громадян не оподатковуються, якщо вони підтвердять факт вирощування квасолі та насіння на власних земельних ділянках копією Довідки за формою 3-ДФ.

Для отримання такої довідки, громадянам необхідно звернутися із письмовою заявою до сільської, селищної або міської ради за місцем податкової адреси (місцем проживання).

Довідка за формою 3-ДФ видається безоплатно протягом п’яти робочих днів. Строк її дії - п’ять років.

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Чи впливає підвищення мінімальної зарплати на ставку єдиного податку?

Середа, 28 жовтня 2015, 07:12

Платникам I-II груп єдиного податку у зв’язку зі зміною розміру мінімальної зарплати не потрібно перераховувати суму єдиного податку, яку було сплачено авансовим внеском до кінця поточного звітного року.

Адже сума єдиного податку за фіксованою ставкою, що підлягає сплаті до бюджету, розраховується від розміру мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня цього року, а це – 1218 грн., і не підлягає зміні протягом звітного року. Таким чином, до кінця цього року платникам І групи необхідно сплачувати місячного платежу у сумі: 121 грн. 80 коп. єдиного податку, а платникам ІІ групи – 243 грн. 60 коп.

Детальніші консультації з цього питання можна отримати у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 або за телефоном: 43-46-46.


Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

День відкритих дверей на КП “Тернопільелектротранс”

Вівторок, 27 жовтня 2015, 10:22

За ініціативи Тернопільського міськрайонного центру зайнятості пройшов День відкритих дверей на виробництві у комунальному підприємстві “Тернопільелектротранс”.

Головний інженер КП Ростислав Кулина зазначив, що “Тернопільелектротранс” було засновано у 1975 році. 25 грудня цього ж року відбулось урочисте відкриття тролейбусного руху в Тернополі, відтак найекологічніший транспорт обласного центру у 2015 році святкує ювілей - 40 років.

2015-10-27-1

У своєму виступі він акцентував увагу на перспективах розвитку підприємства. «За останні три роки у рамках програми «Екологічний транспорт» у Тернополі оновлено 30% тролейбусного парку. У 2015-му плануємо закупити ще 8 тролейбусів, а також прокласти три нові тролейбусні лінії, щоб сполучити вул. Академіка Корольова - Академіка Сахарова - Романа Купчинського; вул. Протасевича - О. Довженка - Лесі Українки; вул. Бережанську – Лучаківського - С.Будного — Тролейбусну. У 2016 році 80% міста будуть охоплені тролейбусними лініями, а основним перевізником буде «Тернопільелектротранс», - зазначив Ростислав Кулина.

Під час заходу представник роботодавця презентував роботу свого підприємства, розповів про умови праці та її оплати, графік роботи, вимоги до працівників.

2015-10-27-2

Головний інженер КП також розповів про те, що ті, хто зацікавиться роботою в КП “Тернопільелектротранс”, за направленням центру зайнятості, можуть пройти навчання за професією водій тролейбуса, а також на виробництві здобути фах електрогазозварника, фрезерувальника, токаря, кухара, простажуватися на виробництві.

До речі, за спрямуванням Тернопільського міськрайонного центру зайнятості з початку 2015-го у комунальному підприємстві вже працевлаштовано 20 осіб з числа безробітних, зареєстрованих у пошуках роботи.

 

Сторінка 1257 з 1430

«ПочатокПопередня1251125212531254125512561257125812591260НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер