images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Поради тернополянам, які їдуть на заробітки

П'ятниця, 31 липня 2015, 05:28

Заробітки в Польщі сьогодні можна порівняти з грою в "російську ролетку" -  або ти - пан, або - пропав. Цього року гастарбайтерські терени настільки переповнені заробітчанами, що конкуренція просто зашкалює. Умови та оплата праці, як не дивно, залишають бажати кращого, пише Моя газета.

З роками, у нашому суспільстві склалася думка про те, що в Польщі високий та стабільний дохід, сьогодні це не зовсім так. Негаразди в економіці України та дефіцит робочих місць змушують подаватись на заробітки рекордну кількість людей. У зв’язку з цим оплата праці різко зменшилася.

За декілька років проведених у Польщі, 38-річна тернополянка Ніна Василевич виконувала різні види робіт. З її розмови ми винесли декілька порад, які допоможуть заробітчанам-початківцям і не тільки.

1. Якщо ви вирішили подаватись у заробітчани, візьміть на замітку, що польські працедавці надають перевагу молоді, старшим людям роботу знайти важче.

2. Робота в полі потребує фізичної підготовки. Зазвичай, жителі міст до такої роботи не підготовлені, тому не кожен зможе витримати такі навантаження.

3. Довіряйте, але перевіряйте. Часто наші земляки потрапляють у фінансову пастку відразу по прибуттю на заробітки. Справа у тому, що сьогодні перевізники не лише везуть вас до Польщі, але й домовляються про умови праці. За їх словами, робота є завжди, і завжди - високооплачувана. Припустимо, якщо до Польщі ви потрапляєте «не в сезон», то якщо з робочим місцем вам пощастить, то - лиш з малооплачуваним. Буває, що заробітчани працюють лише за їжу та житло.

4. Протягом роботи за вами слідкує наглядач і може робити зауваження. А в кінці робочого дня, з тих чи інших причин, може знизити оплату за день.

5. Чітко обговорюйте умови праці та житла. Деякі польські пани поселяють заробітчан у перебудований барак чи в кімнату, де проживає по 10 чоловік. Якщо харчування не входить в умови вашого перебування, то, в залежності від домовленості з іншими гастарбайтерами, по графіку, після важкого робочого дня доведеться готувати для усіх.

6. Зверніть увагу, що договір праці написаний польською мовою.

7. По завершенню робочого контракту добиратись додому краще тамтешнім транспортом. Судячи по цінах наших перевізників, польським транспортом ви доїдете значно дешевше.

8. Не погоджуйтесь працювати за мізерні кошти, тим самим ви понижуєте оплату української праці загалом.


Павло Куций

 

Тернопільські волонтери допомогли військовим відстояти придбаного позашляховика

Четвер, 30 липня 2015, 14:00

Логістичний центр допомоги бійцям АТО – це не лише забезпечення армії необхідним та підтримка різноманітних проектів і об’єднань тернополян. Це ще й титанічна робота, постійні форс-мажори, затрати людського ресурсу та часу волонтерів,небайдужих підприємців та спеціалістів для вирішення проблем захисників із транспортними засобами, що безпосередньо виконують надважливі завдання та рятують хлопцям життя у найгарячіших та пекельних точках фронту.

Тернополяни часто можуть бачити у місті транспортні засоби із номерами «Ядро». Це – автомобілі, надані волонтерам підприємцями, для користування у потребах забезпечення АТО, або машини військовослужбовців, які тимчасово перебувають у Тернополі на обслуговуванні та ремонті при сприянні Логістичного центру.

Завдяки активній підтримці автосервісів, станцій технічного обслуговування, магазинів запчастин та підприємців Тернополя, які завжди щиро відгукуються на прохання Логістичного центру і після першого ж дзвінка абсолютно безкоштовно, в любий час дня і ночі, та поза чергою надають всебічну допомогу, у зоні проведення антитерористичної операції нещодавно з’явилося ще два автомобілі із тернопільськими номерами: УАЗ «Ядро 9» та позашляховик HyundaiGalloper«Ядро 11».

Усі запчастини та комплектуючі до цих транспортних засобів волонтерам продавали виключно по закупівельній ціні, або й узагалі надавали безкоштовно. Жодної копійки з грошей, пожертвуванихтернополянами через Логістичний центр, не було потрачено і на діагностику та ремонт. По мінімуму волонтери намагаються витрачати кошти й на пальне для поїздок в зону АТО. Адже в Логістичного центру уже є постійні меценати-патріоти, які безкоштовно заправляють повні баки завантажених допомогою бусів.

Проте насправді дорогими ці машини є по кількості затрачених зусиль, нервів та часу, адже, як виявилося, і серед своїх є «вовки в овечій шкірі». Так, львівські «бізнесмени» продали молодим танкістам з Тернопілля несправного позашляховика!!! Як то кажуть: для кого війна, а для кого – нічого святого, а лиш спосіб збагатитися.

Уже не вперше Логістичний центр допомоги бійцям АТО допомагає першій танковій бригаді, у складі якої є наші земляки. Тому, придбавши «джипа» для потреб бригади на передовій, їдучи зі Львова через Тернопіль, військові попросили нас допомогти із діагностикою. Розібравшись, місцеві автомайстри дійшли висновку: ця машина непридатна для виконання завдань у зоні ризику на сході України. Вони були вражені недобросовісністю бізнесменів, які продали позашляховика із тріснутою рамою, іржою в моторі та радіаторі, із забитим інтеркулером, неробочою турбіною, з відсутньою ходовою, тощо. При цьому добре знаючи, що продають захисникам, перед лицем яких ворог, а за спиною яких спокійний сон мільйонів українців!

Ще ніколи Логістичний центр допомоги бійцям АТО не вів переговори із людьми, для яких війна – це спосіб заробітку. Проте довелося, адже на сході, в небезпеці,джипа якнайшвидше чекали бійці танкової бригади. Без нього вони не мали можливості виїжджати до штабу по провіант чи передачі з дому.

Через місяць дзвінків, поїздок до Львова, намагань підремонтувати позашляховика, перемовин та нервового напруження, тернопільським волонтерам Логістичного центру та активістам ГО ВО «Автомайдан» усе ж вдалося очі-в-очі зустрітися із непорядними продавцями. Було домовлено про обмін на кращий автомобіль, проте не було змоги забрати робочі запчастини із попереднього авто, оскільки всі автосервіси у Львові вже були зачинені.

Сутеніло, йшов дощ, різко похолодало, машина протікала… Допомогло тернополянам у відстоюванні справедливості лише Боже провидіння: навпроти автозаправки де вони вимушено зупинилися, незважаючи на вихідний та святковий день ще працював невеличкий автосервіс. Вислухавши історію тернополян, власник, не вагаючись, запросив волонтерів у майстерню. Там львівські майстри до першої години ночі проводили необхідну діагностикута заміну деталей і запчастин. М’яко кажучи, із двох машин «клепали» одну.

І от ужепідремонтованийHyundaiGalloper«Ядро 11», завантажений допомогою, зібраною щирими тернополянами на складі Логістичного центру допомоги бійцям АТО, був відправлений на схід, допомагати танкістам з першої танкової бригади.

Волонтери Логістичного центру застерігають усіх бажаючих купувати транспортні засоби для потреб військових: добре перевіряйте відгуки про продавців, радьтеся із автоспеціалістами, не спішіть купувати красиві чи дешеві машини. А найкраще – проконсультуйтеся із волонтерами, які як ніхто інший порадять, на що звертати увагу, яка бригада чи батальйон має більшу потребу, де дешевше знайти та як легше доставити автомобіль на передову. Адже за рік титанічної роботи у сфері допомоги армії, волонтерів уже можна кваліфікувати, як досвідчених логістів, які впевнено керують відправками машин та добре знають, наскільки важким є цей процес для доброчинців без досвіду.

Скільки ремонтних робіт проведено за тиждень у Тернополі

Четвер, 30 липня 2015, 13:17

Уже четвертий рік поспіль проведення капітальних ремонтів є пріоритетним для діяльності Тернопільської міської ради. Роботи тривають одночасно на багатьох об’єктах: на прибудинкових територіях, міжквартальних проїздах, дорогах, тротуарах, бульварах та скверах та на інших об’єктах благоустрою.

Прибудинкові території:

Продовжуються роботи:

  1. вул. Фабрична, 3
  2. вул. Фабрична, 5
  3. вул. Вишневецького, 3
  4. вул. Київська, 10
  5. вул. Морозенка, 1

Завершені роботи:

  1. вул. Козацька, 7
  2. пр. Злуки, 39
  3. бул. Д.Галицького, 4

Продовжуються роботи з ремонту спортивних майданчиків:

  1. вул. П. Орлика, 4, 5
  2. бул. Д.Галицького, 28

Продовжуються роботи з капітального ремонту міжквартальних проїздів за адресами:

  1. вул. М. Вербицького, 4 – вул. Є. Коновальця
  2. вул. Карпенка, 22а
  3. вул. Морозенка – бул. Д.Вишневецького

Капітальний ремонт тротуарів:

Завершено роботи:

  1. від вул. Б. Лепкого до ДНЗ № 27

 

Розпочато роботи на:

  1. на транспортній розв'язці вул. Генерала М. Тарнавського – В. Симоненка – В. Великого (в районі ринку «Аляска-Тер»).

Капітальний ремонт доріг:

Завершено роботи на:

  1. вул. Текстильній.


Продовжувались роботи на:

  1. вул. Живова,
  2. зливової каналізації по провулку Липовому з відведенням дощових стоків
  3. вул. Танцорова в м. Тернополі (від майдану Героїв Євромайдану до вул. Паращука)
  4. вул. Шпитальній.

Капітальний ремонт об’єктів благоустрою:

Продовжуються роботи:

  1. з капітального ремонту бульвару Дмитра Вишневецького,
  2. реконструкція набережної Тернопільського ставу,
  3. з капітального ремонту бульвару Данила Галицького,
  4. з капітального ремонту містків в парку «Топільче»,
  5. з капітального ремонту зупинки громадського транспорту «ПК Березіль» по вул. Миру,
  6. з капітального ремонту підвищення навколо Хреста в парку ім. Т. Шевченка,
  7. з капітального ремонту бульвару Куліша.

У Тернополі створена інтерактивна карта стану проведення ремонтних робіт у місті (http://mape.te.ua/), де тернополяни та пересічні користувачі Інтернету зможуть побачити, де проводяться у Тернополі ремонтні роботи, скільки коштів із міського бюджету було витрачено на той чи інший об’єкт. Вона допоможе тернополянам слідкувати за термінами проведення ремонтів у місті та проводити громадський контроль якості виконаних робіт.

 

Фестиваль їжі та задоволення “Вуличний Ринок” відбудеться вдруге

Четвер, 30 липня 2015, 11:29

28-30 серпня в рамках святкування днів міста Тернополя відбудеться другий фестиваль їжі та задоволення “Вуличний ринок”. Цього разу фестиваль розтягнеться по території всього парку імені Тараса Шевченка щоб створити комфортніші умови як для учасників так і для відвідувачів, пише сайт Культурно.vyl

— Перший фестиваль, який проходив ще в травні, показав, що в Тернополі є потреба у створені якісної вуличної їжі на заміну яток з біляшами та булочками з картоплею. Гості хотіли спробувати щось нове та хотіли це спробувати і після самого фестивалю у нових закладах чи точках по місту, — розповідає організатор другого фестивалю, ресторатор Сергій Шашурін. — Скажемо чесно, було дуже приємно та неочікувано, що до нас завітала така кількість гостей, та долучились люди готові підтримати ідею зміни гастрономічної ситуації у нашому місті. Надіємось, що вже після цього фестивалю можна буде чекати на появу нових майданчиків де можна буде покуштувати смачні бургери, локшину чи інші витвори вуличної кухні.

Метою нашого фестивалю є підтримка молодих творчих людей, які прагнуть втілити заповітну мрію, показавши свої вміння для тернополян та гостей міста. Тому організатори фестивалю оголошують конкурс на п’ять грантів для молодих людей, які хочуть взяти участь у ньому. Грант від фестивалю дозволяє стати його учасником без сплати внеску. Він надає право людині чи команді пройти навчання та консультацію щодо того, як правильно та креативно підійти до організації своєї торгової точки.

Окрім місцевих кулінарів, учасниками фестивалю будуть “майданчики”, які успішно себе показали на інших гастрономічних фестивалях по території всієї України. Це і є однією з причин збільшення території проведення фестивалю. Також територія збільшується ще й тому, що паралельно на тернопільському ставі буде відбуватись чемпіонат Європи з водомоторного спорту, який в Тернополі проводять вже третій рік поспіль, і учасникам потрібно буде нагодувати вдвічі, а то і втричі більше людей аніж минулого разу.

Зареєструватись учасники можуть за посиланням (до 20 серпня): http://bit.ly/foodternopil Подати заявку на грант фестивалю можна за посиланням (до 10 серпня): http://bit.ly/foodgrant

Посилання в соц. мережах: https://vk.com/street.market.ternopil, https://www.facebook.com/street.market.ternopil

Як керувати своїми фінансами

Четвер, 30 липня 2015, 08:33

Нажити багато грошей – хоробрість;зберегти їх – мудрість,а вміло витрачати – мистецтво.

Б. Авербах.

Уміння правильно, раціонально витрачати кошти-особливо цінна якість в умовах фінансової кризи, коли купівельна спроможність населення скорочується, інфляція росте, а курси валют абсолютно непередбачувані. Як сказав Авербах — це мистецтво, проте, за великим бажанням його можна опанувати, адже нічого нездоланого немає.

Оволодіти основними азами управління особистими фінансами навчали учасниць липневого засідання жіночого клубу ”Гармонія”, що у гендерному центрі Тернопільського міськрайонного центру зайнятості.

”Гроші люблять лік. Це правило стосується як великих компаній, так і фінансів окремої людини. Тож правильно керувати особистими доходами й видатками мають не лише бізнесмени, а й пересічні українці- відзначила запрошена на захід Леся Колінець-доцент кафедри ”Міжнародної економіки” Тернопільського національного економічного університету, активний громадський діяч організації ”Об'єднання ”Самопоміч”.

У ході заходу учасницям розповідали як правильно формувати сімейний бютжет, витрачати, заощаджувати та врешті примножувати власні кошти. Активно обговорювали учасниці завдання, поставлене запрошеною гостею. Зокрема, потрібно було раціонально розприділити місячний сімейний бютжет пересічної сім'ї так, щоб вистачило грошей на все необхідне, та ще й залишилася певна сума для скарбнички.

Задля підвищення фінансової грамотності жінок учасницям запропонували скористатися певними правилами:

* Щоб контролювати свої фінанси, необхідно розуміти, звідки та в якому обсязі до нас приходять і куди йдуть наші гроші. Тому, потрібно записувати свої доходи та витрати.

* Заздалегідь планувати витрати та фіксувати їх. Аналізувати категорії витрат, з'ясовувати, що є необхідним та важливим (оплата комунальних послуг, проїзд, поповнення телефону), а від чого можна відмовитися.

* Оптимізація витрат полягає не в тому, щоб бездумно обмежити свої бажання, а в тому, щоб раціонально підходити до придбання товарів і послуг. Складаючи список запланованих покупок (шопінг-листок), необхідно зробити поділ на життєво необхідні речі та ті, без яких можна обійтися. Від останніх відмовляємось,а усе, що залишилося, записуємо у порядку пріоритетності.

* Відмова від шкідливих фінансових звичок: придбання непотрібних у даний час речей, товарів, значної кількості продуктів, які швидко псуються та ін...

* Розрахунок готівкою, а не банківськими картками. Це допоможе відчувати ”фінансові витрати” та збереже кошти у гаманці.

* Правильне інвестування. Гроші потрібно не лише заробляти та раціонально витрачати, а й вкладати так, щоб вони приносили прибутки. Найбільший дохід можна отримати в тому випадку, якщо ваші заощадження не зберігаються вдома в затишному місці, а працюють разом з вами, подвоюючи при цьому ваш прибуток. Поштовхом до такого заробітку може послужити розумне інвестування, наприклад, в нерухомість, власний бізнес, в розвиток стартапів та ін.

Слід пам'ятати, матеріальна сторона в нашому житті має велике значення. Проте, ніколи не потрібно гроші ставити за першоціль, рахувати кожну ”копійку”, шкодувати за витреченою ”гривнею”. Адже тоді зникає відчуття насолоди від самого життя, не відчувається смак перемоги, та непомітною стає краса, яка є навколо нас.

 

Відділ активної підтримки безробітних ТМРЦЗ

І.Лісовська

52-89-30 

 

Сторінка 1310 з 1430

«ПочатокПопередня1301130213031304130513061307130813091310НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер