images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Суддя Багрій – за кримінал? У Тернополі потерпілі, яким спалили елітні авто, звинувачують суд в необ’єктивності

Четвер, 22 лютого 2024, 12:15

Суддя Багрій – за кримінал? У Тернополі потерпілі, яким спалили елітні авто, звинувачують суд в необ’єктивності
Тернопільські бізнесмени, яким спалили три дорогі автівки, звинувачують суд під керівництвом судді Багрія в умисному затягуванні справи.

Вони вважають, що суддя та злочинці співпрацюють.

У нашу редакцію знову звернулися потерпілі – Тарас Синишин, Руслан Синишин та Ярослав Сирота. Чоловіки та їхні сім’ї збентежені. Вони кажуть, що судові засідання затягують зумисно.

– Схоже, суддя Багрій та його колеги вже забули про наші протестні настрої, тому хочуть «спустити все на гальмах». Та ми не здамося! Якщо потрібно буде, то підемо до Верховного Суду,  кажуть потерпілі.

Суддя Багрій «зливає» справу?

Серед причин, через які переносять засідання, потерпілі називають такі: зміна адвокатів підозрюваних, їх хворобливий стан, незапланована відпустка судді Делікатної, технічні несправності у судовій залі тощо.

Потерпілі кажуть, що більша частина судових засідань під керівництвом Багрія були підготовчими, а по суті справу майже не розглядали. Вони не розуміють, чому, наприклад, технічні несправності у судовій залі не можна вирішити до початку слухання справи, а забирати на це кілька годин часу.

І хоч у пресслужбі суду звинувачення у затягуванні справи відхиляють, та ситуація складається доволі цікаво…

– Ще восени 2022 року спалили перше авто, потім було ще два підпали. З того часу ми не можемо спокійно спати, адже Палагнюка та його поплічників все ніяк не можуть відправити «за ґрати», хоча докази є стовідсоткові. Виглядає все так, наче злочинці добряче підплатили судді Багрію та прокурору Барабану. Інакше не пояснити, чому засідання щоразу переносять через якісь безглузді відмовки,  розповів потерпілий Тарас Синишин.

Нагадаємо, півтора року минулого з часу резонансного підпалу трьох елітних автівок у Тернополі.

У вересні 2022 року за три місяці на згарище перетворилися три дорогі автівки – Mercedes-Benz E220D, BMW X5 та Mercedes-Benz GLA 250. Загальна сума збитків становить майже 150 тисяч доларів.

Головним підозрюваним у підпалі машин виявився відомий 65-річний бізнесмен Михайло Палагнюк, який є власником торгово-готельного комплексу «Золоте кільце», що на масиві Східний. Виконавці злочинів – троє найманців. Спалені авто належали колишнім бізнес-партнерам Палагнюка.

Справу слухають у Тернопільському міськрайонному суді під керівництвом головуючого судді Тараса Багрія. Прокурор – Юрій Барабан.

«Ми з сусідами вже давно забули про спокійний сон»

Сім’ї потерпілих повідомляють про психологічний тиск. Вони розповідають, що понад півтора року живуть у постійному напруженні та страху.

– Звісно, щодня ми думаємо, чи не повториться це знову. Мова йде не лише про матеріальні збитки, а, в першу чергу, про наш моральний стан. Вночі не можемо спати спокійно ні ми, ні сусіди довкола. Як тільки чуємо якийсь стукіт надворі – одразу весь будинок виходить дивитися, чи часом не горять машини. Сусіди щоразу питають: «Ну що там? Ще досі не закрили злочинців?» –поділився Ярослав Сирота.

Із початку повномасштабної війни потерпілі передали українським воїнам на передову вже понад 20 автомобілів через Березовицьку громаду. Кажуть, у той час коли одні наближають перемогу, інші – палять авто та ще й уникають відповідальності.

Також потерпілі розповідають, що поблизу своєї роботи часто помічають авто обвинуваченого Палагнюка.

– Дуже насторожує, що поки Палагнюк та злочинці на волі, за нами часто стежать підозрілі авто. Схоже на те, що він знову планує щось заподіяти через третіх осіб,  пояснив Тарас Синишин.

«Якщо так буде далі – підемо до Верховного Суду»

У вересні минулого року під Тернопільським міськрайонним судом відбувся мирний пікет. Тоді кілька десятків людей вимагали суддю Багрія відправити «за ґрати» фігурантів резонансної справи –Палагнюка та його найманців.

– Одразу після пікету судді «заворушилися», однак тепер знову справа ледве «плентається». Збираємося знову йти під міськрайонний суд з протестом. Якщо і це не допоможе – поїдемо під Верховний Суд,  підкреслив потерпілий Руслан Синишин.

Далі буде…

 

Погрожував розправою і вимагав грошей: затримали 21-річного жителя Борщівщини

Середа, 21 лютого 2024, 11:38

Погрожував розправою і вимагав грошей: затримали 21-річного жителя Борщівщини
У Борщівській громаді на Тернопільщині 21-річний молодик напав на сусіда.

Випадок трапився 20 лютого. У поліцію про розбійний напад повідомив житель села Озеряни.

«Потерпілий розповів, що до нього близько 20:00 прийшов сусід. Гість був у стані сильного алкогольного сп'яніння й під час розмови схопив ніж і, погрожуючи ним, почав вимагати гроші», - розповіли у поліції Тернопільської області.

Господар віддав усі заощадження – 8600 гривень. Потерпілий розповів про інцидент сусідові, який і викликав поліцію.

Місце перебування нападника встановили правоохоронці та затримали його. Відомо, що 21-річний чоловік уже притягувався до відповідальності за крадіжки. Його затримали через кілька годин після розбою відповідно до статті 208 КПК. Частину грошей правоохоронці вилучили, де інша – зловмисник не пам'ятає. Вирішується питання про оголошення йому підозри та обрання запобіжного заходу.

За скоєне молодику загрожує позбавлення волі від 8 до 15 років з конфіскацією майна.

Триває слідство.

 

424887805_710238631297778_5209509476879155097_n.jpg

Звернення міського голови Тернополя з нагоди Міжнародного дня рідної мови

Середа, 21 лютого 2024, 11:21

Шановні українці! Друзі!

Щиро вітаю Вас з Міжнародним днем рідної мови!

Це свято допомагає нам ще раз усвідомити, що без рідної української мови ніколи не буде української держави та української нації.

Відомий український письменник XIX ст. Панас Мирний писав: «Найбільше і найдорожче добро кожного народу — це його мова, ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподівання, роздум, досвід».

Мова є душею нації, її генетичним кодом, у її глибинах народилося багато з того, чим може пишатися наш народ. Найголовніше, мова – це головна зброя нації.

Заберіть мову і не буде нації. Саме за мовою, як основною ознакою визначають націю.

Тому московські окупанти нищать все, що пов’язано з українською мовою. Спалюють підручники української мови та літератури, знищують книжки українських класиків.

Але ворогам не знищити українську душу – нашу рідну мову. Бо на її сторожі стоять наші Герої-захисники. Вони звільнять окуповані міста та села. Рідна мова знову вільно зазвучить в українському Луганську, Донецьку, Сімферополі та Севастополі.

Нехай українське слово буде для всіх нас духовним джерелом життя і оберегом.

Бережімо, плекаймо, збагачуймо, примножуймо красу рідної мови.


Міський голова Тернополя                                         Сергій Надал

 

У п'яти областях СБУ викрила чергові схеми для ухилянтів (фото)

Середа, 21 лютого 2024, 11:12

У п'яти областях СБУ викрила чергові схеми для ухилянтів (фото)
СБУ викрила нові «схеми для ухилянтів»: серед затриманих – воєнком, який вимагав хабарі за бронювання від призову.

Служба безпеки заблокувала ще п’ять схем ухилення від мобілізації та нелегального виїзду за кордон чоловіків призовного віку.

У результаті комплексних заходів у різних регіонах України затримано організаторів оборудок. Вони пропонували військовозобов’язаним уникнути призову на підставі підроблених документів або допомагали ухилянтам перейти кордон поза пунктами пропуску.

Вартість таких «послуг» становила до 10 тис. американських доларів.

Так, на Полтавщині викрито очільника районного військкомату, який вимагав гроші з керівників підприємств, зокрема місцевих агрокомпаній.

За хабарі він обіцяв забронювати від призову їхніх підлеглих як працівників критичної інфраструктури.

У Вінниці контррозвідники СБУ затримали двох посадовців військово-лікарської комісії, які продавали своїм клієнтам фіктивні довідки про «погане» здоров’я.

У подальшому підробку використовували для «списання» з військового обліку та незаконного виїзду за межі України.

Нагадаємо, що наприкінці серпня 2023 року було затримано організатора цієї злочинної схеми. Ним виявився чиновник місцевого лікувально-діагностичного центру.

У Дніпрі затримали адвоката, який за гроші вносив персональні дані ухилянтів до списків благодійних фондів.

Потім інформацію про клієнтів подавали до системи «Шлях» як водіїв міжнародних рейсів, що перевозять гуманітарні вантажі.

На Закарпатті викрито трьох місцевих жителів, які переправляли ухилянтів до сусідньої країни ЄС.

Щоб вивести потенційних призовників за межі України, фігуранти спочатку підвозили їх до прикордонної річки, а потім показували водний «маршрут» до зарубіжної країни. Гідрокостюми входили у вартість «послуг».

На Львівщині «на гарячому» затримано двох ділків, які пропонували потенційним призовникам приховано виїхати за межі нашої держави як водії волонтерської організації.

За всіма викритими фактами тривають розслідування для встановлення всіх обставин злочинів та притягнення винних до відповідальності.

Комплексні заходи проводили спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва органів прокуратури.

 

 

 

 

На окупованих територіях рф масово блокує українські медіа та насаджує «русскій мір»

Середа, 21 лютого 2024, 11:09

На окупованих територіях рф масово блокує українські медіа та насаджує «русскій мір»
Окупанти блокують трансляцію українських медіа та насаджують «русскій мір-тв».

Про це повідомили у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України

«Російські загарбники посилюють заходи інформаційно-психологічного впливу на українців в окупації. Аби перекрити канали доступу до інформації про реальну ситуацію на фронті, в Україні та світі, мешканців окупованих громад Херсонщини масово під’єднують до російського супутникового телебачення під назвою «русскій мір». Наразі росіяни встановили вже понад 18 тисяч відповідних пристроїв», - зазначили у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України.

Також у тимчасово окупованих українських громадах Донеччини загарбники переводять на власне програмне забезпечення та комунікаційні сервіси роботу окупаційних адміністрацій: йдеться, зокрема, про «Автоматизированное рабочее место госслужащего» та федеральну платформу «госвеб».

Водночас московити розширюють мережу покриття російського мобільного зв’язку: у 2023-24 роках на Донеччині встановили понад 700 базових станцій, а на Херсонщині — більше 200, що становить понад 85% усього мобільного покриття в окупованому регіоні.

 

 

Сторінка 55 з 1439

«ПочатокПопередня51525354555657585960НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер