images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


На Бандери у Тернополі – ДТП: на місці працюють медики та патрульні

Понеділок, 19 лютого 2024, 10:13

На Бандери у Тернополі – ДТП: на місці працюють медики та патрульні
Вранці 19 лютого на проспекті Степана Бандери у Тернополі сталася дорожньо-транспортною пригодою з травмованими.

Як повідомляє Патрульна поліція, рух транспорту частково ускладнений.

На місці працюють правоохоронці, медики та слідчий по ДТП.

"Плануйте маршрут своєї поїздки з урахуванням цієї інформації", – зазначили у поліції.

Як дізнались журналісти "20 хвилин", водій автомобіля Peugeot скоїв наїзд на пішохода, який переходив дорогу по зебрі. У соціальних мережах свідки аварії повідомляють, що під колесами авто опинилась 15-річна дівчина.

 

У США вперше схвалили ліки проти обмороження

П'ятниця, 16 лютого 2024, 11:04

Вперше в історії схвалили препарат проти обморожень
YANGTAK/DEPOSITPHOTOS
4162

Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) вперше схвалило препарат для лікування сильного обмороження в дорослих.

Ліки зменшують ризик ампутації пальців рук або ніг, йдеться у пресрелізі.

Обмороження може відбуватися в кілька стадій.

Перша стадія або легке обмороження не потребує медичного втручання. Однак важке обмороження спричиняє замерзання шкіри та тканин, через що й припиняється кровотік. Коли кровопостачання у тканинах відновити вже неможливо, лікарі вимушені ампутувати кінцівку.

Ін'єкційний препарат Aurlumyn, який схвалили у США, має у складі діючу речовину ілопрост, яка розширює судини та запобігає згортанню крові. Таким чином ліки допомагали відновити кровотік в обморожених ділянках рук та ніг.

“Це схвалення (препарату – ред.) надає пацієнтам перший в історії варіант лікування серйозного обмороження”, – зазначив доктор медичних наук, директор відділу кардіології та нефрології в Центрі оцінки та дослідження ліків FDA Норман Стокбрідж.

Засіб має доведену ефективність у лікуванні важких обморожень: вчені проводили дослідження у 1996-2008 роках.

В експерименті взяли участь 47 дорослих із сильним обмороженнями. Їх поділили на три групи. Перша отримувала аспірин та ілопрост кожні 6 годин протягом 8 днів.

Друга група отримувала аспірин та аналог ілопросту (який не схвалила FDA), а пацієнти третьої групи отримували виключно аспірин.

Основним показником ефективності було сканування кісток, яке робили через 7 днів після початкового обмороження. За цим рентгенівським знімком медики вирішували щодо необхідності ампутації принаймні одного пальця руки або ноги.

У групи, яка приймала ілопрост з аспірином, не було жодної людини, якій треба було провести ампутацію.

Однак препарат від обморожень також має низку побічних ефектів. Серед них – головний біль, прискорене серцебиття, нудота, блювота, запаморочення та гіпотонія (надто низький артеріальний тиск).

Нагадаємо, що найчастіше з важким обмороженням найчастіше стикаються військові, які перебувають в окопах. У Держприкордонслужбі надали 9 порад, як уникнути обмороження.

Зеленський прибув до Німеччини, попереду "два важливих дні"

П'ятниця, 16 лютого 2024, 10:56

Третя штурмова пояснила, чому в Авдіївці складніше, ніж в Бахмуті
АВДІЇВКА, СКРІН З МАПИ DEEPSTATE СТАНОМ НА РАНОК 16 ЛЮТОГО

Третя окрема штурмова бригада пояснила, чим бойові дії в Авдіївці наразі відрізняються від боїв, які були у Бахмуті з тодішньою ПВК "Вагнер".

Джерело: пресофіцер 3-ї ОШБр Олександр Бородін в ефірі національного телемарафону новин

Пряма мова: "Бо (в Авдіївці - ред.) у ворога величезна кількість КАБів і техніки. "Вагнера" (в Бахмуті - ред.) берегли техніку і працювали переважно людьми. Тут (в Авдіївці - ред.) – танкові атаки разом з піхотою, велика кількість БТР та БМП, авіації та FPV-дронів.

Такого в Бахмуті під час "Вагнерів" не було. Там було складно, але зараз – надскладно".

Деталі: Пресофіцер додав, що на деяких ділянках оборонні дії ведуться на 360 градусів ураження від ворога. Він уточнив, що не має на увазі оточення.

При цьому ворог постійно перекидає нові сили в район Авдіївки.

Передісторія:

  • 15 лютого Третя окрема штурмова бригада підтвердила, що була терміново передислокована для посилення українських військ у районі Авдіївки, а також повідомила, що на Авдіївському напрямку двом бригадам ворога завдано критичного ураження, проте українським захисниками доводиться "воювати на 360 градусів", а росіяни перекидають до Авдіївки нові сили.
  • ОСУВ "Таврія" наголошувала, що на Авдіївському напрямку Сили оборони України протистоять у тому числі російським спецпризначенцям та десанту, в останні дні ворог залучає більше бронетехніки для наступу.
 

У Тернополі розпочався туристичний форум «Тернопільщина вражає»

П'ятниця, 16 лютого 2024, 10:52

Сьогодні, 16 лютого у Тернополі розпочався туристичний форум «Тернопільщина вражає». Мета форуму – популяризація нашого краю завдяки використанню внутрішнього туристичного потенціалу поєднаного з унікальними особливостями крафтового виробництва, фермерства, садівництва, яким наділена наша область.

Розпочався захід із благословення та молитви директора благодійного фонду «Карітас», отця Романа Загородного. Привітав учасників форуму і міський голова Сергій Надал.

«До початку епідемії коронавірусу та повномасштабного вторгнення Тернопіль входив у десятку найбільших туристичних міст України. Лише у 2019 році наше місто відвідало понад 2 млн громадян. Однак всі ці події внесли свої корективи у туристичне життя. Багато працівників цієї сфери стали військовими і волонтерами. Туристів замінили внутрішньо переміщені особи, хостели та готелі стали прихистками для тисяч переселенців, – зазначає Сергій Надал. –  Сфера туризму напевно одна із тих, що найбільше постраждала за ці роки. Але вона втрималась і почала адаптуватись до нових умов життя. Тому дякуємо сьогодні усіх підприємцям, які продовжили працювати, реалізувати нові ідеї, сплачувати податки, давати робочі місця і зарплатню. Дякуємо усім, хто щодня долучається до підтримки та допомоги нашим воїнам. Спільно наближаємо нашу перемогу».

Для учасників форуму підготували багато цікавого, зокрема, нові знання, мотиваційні настанови від спікерів, багато нових знайомств для розвитку та популяризації туризму Тернопільщини.

Окрім того, під час форуму діятиме виставка крафтового виробництва Тернопільської області. Свою продукцію презентують 11 представників крафтового виробництва – це: чаї, пиво, олії, вино, сири тощо.

Поліція зацікавилася фактом погроз журналісту з Тернополя Сергію Сінкевичу

П'ятниця, 16 лютого 2024, 10:43

нардеп Людмила Марченко та журналіст Сергій Сінкевичнардеп Людмила Марченко та журналіст Сергій Сінкевич
У поліції "Тернополянам" повідомили, що зацікавилися справою щодо можливих погроз місцевому журналісту Сергію Сінкевичу.

"За повідомленням у ЗМІ, отримавши та опрацювавши дану інформацію, працівники Тернопільського районного управління поліції, внесли в єдиний журнал обліку заяв та повідомлень про скоєнні злочини та правопорушення щодо погроз журналісту Сергію Сінкевичу зі сторони наразі невстановлених  на сьогодні осіб. Відповідно за цією інформацією працівники поліції за даним фактом проводять перевірку та встановлюють всі обставини цієї інформації. Буде опитано тих людей, що беруть участь у даній справі, якщо з'ясується, що це дійсно погроза журналісту, тоді буде - стаття 345-1 Кримінального кодексу України (ред. погроза вбивством, насильством або знищенням чи пошкодженням майна щодо журналіста, його близьких родичів чи членів сім’ї у зв’язку із здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності - карається виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до трьох років)", - відзначили у поліції.

Нагадаємо, вчора, "Тернополяни" писали, що помічниця скандальної народної депутатки Людмили Марченко Наталія Клек спробувала замовити побиття відомого тернопільського журналіста.

9 липня 2023 року Сергій Сінкевич написав пост про нардепку Людмилу Марченко, яку детективи НАБУ затримали після того, як вона з помічницею за гроші відправляла чоловіків призовного віку за кордон.

 

Сторінка 58 з 1439

«ПочатокПопередня51525354555657585960НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер