images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


У заповіднику на Тернопільщині гуляють сарни (ФОТО)

П'ятниця, 26 січня 2024, 11:28

Фото Арсена КапустинськогоФото Арсена Капустинського
Цікаві зустрічі зі звірами відбуваються у природному заповіднику «Медобори» на Тернопільщині.

У заповіднику «Медобори» розповіли, що на території часто зустрічається сарна європейська. Її ще називають дика коза, козуля — ссавець родини оленевих. Це маленький олень з легким та струнким тілом. Завдовжки вона сягає 90-130 см, а заввишки – 75-90 см, тоді як вага становить 20-37 кг.

Самці сарни європейської зазвичай більші за самиць. Мають тонкі ноги з роздвоєними копитами та короткий, майже непомітний хвіст (лише 2-3 см), вуха довгі (12—14 см), загострені. Забарвлення одноколірне — руде, взимку сіре. Світле волосся на сідницях під хвостом утворює «дзеркало». Самиці безрогі. Роги в самців прямі, невеликі, поставлені майже вертикально.

Віддає перевагу світлим розрідженим лісам, з великими галявинами, вирубками та лісостепу. Зустрічається й у чагарникових та очеретяних заростях по берегах степових річок й озер; по гірських схилах. У Західній Європі тримається в невеликих лісах, звідки виходить на поля. Сарни погано переносять високий сніговий покрив; узимку намагаються ходити по звіриних стежках, по лижні або дорозі.

Найбільшу (до 70 %) частку в кормовому раціоні сарни цілий рік складають трав'янисті рослини. Загалом вид є осілим і часто — з виразною територіальністю.

Сарни мають декілька різних засобів спілкування. У разі тривоги вони видають гучний гавкіт та блимають своїми білими сідницями та хвостом. Самці козулі також гарчать або хрюкають у сезон розмноження, а самиці видають високий скиглявий звук, щоб залучити партнера. Однак найважливішим засобом спілкування сарни є запах. Різноманітні залози, включаючи роги та копита, допомагають козулям позначати свою територію та ідентифікувати одна одну. Сарна має неймовірно тонкий слух та дуже розвинений нюх, що дозволяє їй відчути хижака на значній відстані. У заповіднику – звичайний вид.

 

На виконання рішення виконавчого комітету демонтовано металеву огорожу

П'ятниця, 26 січня 2024, 10:34

25 січня постійно діючою робочою групою з організації проведення демонтажів, спільно з управлінням муніципальної інспекції міської ради в присутності працівників поліції,   демонтовано металеву огорожу,   яка розміщена  на вулиці Наливайка, на землях комунальної власності  в м. Тернополі.

Демонтаж проведено на виконання рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 24.01.2023 року  № 100 «Про усунення порушень у сфері земельного законодавства та містобудування»

 

Новий автоматизований комбікормовий завод може з’явитися на Тернопільщині

П'ятниця, 26 січня 2024, 10:33

фото ілюстративне з вільних джерелфото ілюстративне з вільних джерел
Будівництво автоматизованого комбікормового заводу планують у Тернопільській області.

Компанія «Агропродсервіс» має намір побудувати новий сучасний комбікормовий завод. Про це розповів генеральний директор Андрій Баран, зазначає «Сільський господар».

«Наш комбікормовий завод нині вичерпує свої потенційні можливості. У перспективі – підготовка до будівництва нового сучасного автоматизованого заводу потужністю виробництва тисячі тонн комбікормів за добу. А це ‒ переробка, додана вартість і нові робочі місця», - зазначив він.

Зазначається, що у 2023 році компанія виробила на власному заводі 110 тис. тонн комбікормів для свинарства, скотарства і птахівництва. Для цього вона переробляє майже 60% вирощених зернових.

 

У маршрутках і тролейбусах Тернополя тривають перевірки

П'ятниця, 26 січня 2024, 10:32

У маршрутках і тролейбусах Тернополя тривають перевірки
У Тернополі тривають перевірки у муніципальному транспорті.

Зокрема здійснюється контроль за оплатою у громадському транспорті.

У середньому, за день, під час спільних обстежень, працівники перевіряють 35-40 одиниць громадського транспорту – автобусів та тролейбусів.

«Працівники управління муніципальної інспекції спільно з контролерами КП «Тернопільелектротрансу» проводять перевірки оплати за проїзд пасажирами та дотримання порядку розрахунків за проїзд водіями комунального та приватного громадського транспорту», - пояснили у міськраді.

Пасажири, в яких відсутні проїзні документи, притягуються до відповідальності за ст. 135 КУпАП. Водії, які отримують готівкові кошти за проїзд, притягуються до дисциплінарної відповідальності.

Захиснику з Тернополя не виплатили майже пів мільйона гривень бойових та лікарняних

П'ятниця, 26 січня 2024, 10:31

Захиснику з Тернополя не виплатили майже пів мільйона гривень бойових та лікарняних
Військовому з Тернополя Юрію Орденасу не виплатили 450 тисяч гривень бойових та лікарняних.

Через це захисник звернувся до суду, повідомляє "Суспільне".

Юрій – розвідник номера обслуги. Виконував бойові завдання на запорізькому напрямку. Там 10 серпня минулого року його поранив дрон-камікадзе.

За його словами, згідно з законом, йому повинні були сплатити 450 тисяч гривень: 350 тисяч бойових та 100 тисяч на лікування.

"Ми подали відповідні адвокатські запити у військові частини, оскаржили бездіяльність щодо ненадання відповідей на адвокатські запити, подали позов до суду. Справа в суді, чекаємо рішення, періодично дзвонимо помічнику секретаря й нагадуємо про себе, запитуємо, чи є позиція військової частини. На жаль, позиції військової частини в цій справі немає", – розповіла адвокат захисника Наталія Фещик.

Щоб дізнатися, чому Юрію Орденасу не виплатили гроші, кореспонденти "Суспільного" написали інформаційний запит у Міністерство оборони та у військову частину, де служив Юрій. Відповідь чекають.

Зараз військовий перебуває в запасі та займається виробництвом дронів. Він звільнився зі служби за сімейними обставинами.

 

Сторінка 70 з 1427

«ПочатокПопередня61626364656667686970НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер