images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Завдяки індивідуально-тепловим пунктам у домівках тернополян буде гаряча вода цілодобово

П'ятниця, 09 лютого 2018, 08:14

У Тернополі триває процес модернізації існуючої системи централізованого теплопостачання з встановленням індивідуальних теплових пунктів (ІТП). Таким чином, тернополяни будуть забезпечені екологічно чистим та економічно ефективним теплопостачанням.

Директор КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» Андрій Чумак пояснює, що впровадження даної програми в місті з допомогою Проекту DemoUkrainaDH дає можливість застосувати нові технології та сучасні високотехнологічні рішення в системі централізованого опалення Тернополя.

Встановлені ІТП працюватимуть в режимі пріоритетної подачі гарячої води, тобто в години підвищеного споживання гарячої води, опалення тимчасово буде зменшуватися, що забезпечить зниження пікового навантаження. Ще однієї перевагою ІТП є економія за рахунок уникнення так званих «перетопів», а також за рахунок вимірювання кількості теплової енергії та виставлення рахунків за фактично спожите тепло, що спонукатиме споживачів вживати заходів з енергозбереження.

Отже, передбачуваний ефект від встановлення ІТП:

  1. Можливість керувати споживанням теплової енергії у кожному будинку;
  2. цілодобове гаряче водопостачання споживачам;
  3. досягнення комфортної температури в квартирах споживачів та будинку в цілому;
  4. зменшення споживання теплової енергії, а відтак – природного газу;
  5. економія коштів.

 

Для забезпечення безперебійного опалення, гарячого водопостачання та економії електроенергії, комунальники також провели роботи зі встановлення 6 нових циркуляційних насосів з частотними перетворювачами на котельні за адресою вулиця Київська, 3с та 2 насоси – на котельні за адресою вулиця Купчинського, 14а. Одночасно було замінено обв’язку насосів (запірна арматура, труби), прокладено нові електричні шинопроводи та встановлено щити управління.

Встановлення нового обладнання дає можливість застосувати нові технології та суттєво зекономити використання електроенергії.

 

Тернопільським підприємцям про граничні терміни

П'ятниця, 09 лютого 2018, 08:12

У Тернопільській ОДПІ нагадали, що 9 лютого 2018 року закінчується термін сплати та подання деякої звітності. А саме:


У п’ятницю, 9 лютого, останній день сплати:

  • єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування з доходу фізичних осіб – підприємців за себе (крім ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування, і членів сімей таких осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності) за 2017 рік.

У п’ятницю, 9 лютого, останній день подання:

  • звіту про суми податкових пільг за IV квартал 2017 року;

  • декларації про валютні цінності, доходи та майно, що належать резиденту України, у т. ч. спільному підприємству з іноземними інвестиціями, і знаходяться за її межами, за 2017 рік;

  • податкової декларації з податку на додану вартість за IV квартал 2017 року платниками, у яких податковий період дорівнює календарному кварталу;

  • заяви про вибір квартального звітного (податкового) періоду з податку на додану вартість у 2018 році;

  • податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку за IV квартал 2017 року (форма № 1ДФ);

  • податкової декларації про майновий стан і доходи, отримані фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності, за 2017 рік;

  • податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця та юридичними особами за 2017 рік платниками, віднесеними до 3-ї групи;

  • податкової декларації екологічного податку за IV квартал 2017 року;

  • податкової декларації з рентної плати за IV квартал 2017 року;

  • розрахунку з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин (додаток 1 та додаток 3 до декларації) за IV квартал 2017 року;

  • розрахунку з рентної плати за спеціальне використання поверхневих вод для потреб водного транспорту (додаток 5, додаток 6 та додаток 7 до декларації) за IV квартал 2017 року;

  • звіту про використання води за 2017 рік (форма № 2ТП-водгосп (річна)) до органів ДФСУ;

  • розрахунку з рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів в частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування (додаток 8 до декларації), за IV квартал 2017 року;

  • розрахунку з рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів (крім рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів в частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування) (додаток 9 до декларації) за IV квартал 2017 року;

  • податкової декларації збору за місця для паркування транспортних засобів за 2017 рік;

  • податкової декларації туристичного збору за 2017 рік;

  • звіту про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (додаток Д5) за 2017 рік;

  • звіту про обсяги виробництва та реалізації алкогольних напоїв та тютюнових виробів (форма № 2-РС та форма № 3-РС) за січень 2018 року;

  • звіту про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв та тютюнових виробів у оптовій мережі (форма № 1-ОА та форма № 1-ОТ) за січень 2018 року.

Як працює Центр обслуговування говорили на податкові «гарячій» лінії

Четвер, 08 лютого 2018, 08:47

Днями у Тернопільській ОДПІ відбулась «гаряча» лінії щодо принципів роботи Центру обслуговування платників. На запитання додзвонювачів відповідала начальник управління обслуговування платників Лілія Волянюк.

До Вашої уваги актуальні запитання й відповіді на них.


Хочу виготовити електронний цифровий підпис платники. Його видають лише у Центрі обслуговування чи можна іншим чином?

Так, у Центрі обслуговування платників таку послугу надають безкоштовно фахівці сектору реєстрації користувачів при ГУ ДФС у Тернопільській області акредитованого центру сертифікації ключів ДФС України – в к. № 122.

Однак, платники можуть це зробити і через «Приват-24», в АЦСК органів юстиції, АТ «Ощадбанк, ТОВ «АРТ – Мастер» та інших установ.

Електронний реєстр суб’єктів, які надають послуги, пов’язані з ЕЦП, оприлюднюється на офіційному сайті Центрального засвідчуваного органу Міністерства юстиції України. З ним також можна ознайомитись і на офіційному порталі ДФС України.


Мені потрібно отримати довідку про свої доходи для заповнення декларації державного службовця. Куди мені звернутиcь?

Можете скористатись онлайн сервісом ДФС - «Електронним кабінетом платника», у приватній частині даного сервісу є інформація про суми виплачених доходів та утриманих податків.

Для цього, необхідно мати особистий ключ електронного цифрового підпису, отриманого як на фізичну особу, та заповнити в «особистому кабінеті» запропоновану форму «Запиту про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків.

Після обробки запиту до особистого електронного кабінету надійде спеціальне повідомлення, при натисканні на яке відкриється необхідна інформація. ЇЇ можна переглянути, зберегти чи надрукувати.

Запитувані відомості можна отримати за останні три роки (поквартально), а відомості за останній звітний квартал надаються через 60 днів після його закінчення. Можна сміливо стверджувати, що така інформація є правдивою, адже джерело інформації як у нас, так і у платників, в даному випадку, одне – Державний реєстр.

Також можете звернутись у Центр обслуговування, к. № 121.


Для пред’явлення у школу моїй дитині потрібно отримати ідентифікаційний код. Як це зробити?

Так, таку послугу ми надаємо у Центрі обслуговування платників, у залі № 3 «Надання адміністративних послуг», вікно № 17. Реєстрація здійснюється протягом 3-хробочих днів від дати подання заяви. Процедура отримання картки платника на дитину передбачає два способи, залежно від віку дитини.

Для реєстрації дітей віком до 14 років, один з батьків подає до Центру обслуговування за місцем проживання заяву, пред’являє свій паспорт та свідоцтво про народження дитини. Якщо свідоцтво про народження дитини видане не українською мовою, необхідно подати засвідчений в установчому порядку переклад такого свідоцтва українською мовою та його копію.

Картка платника податків видається одному з батьків за наявності його паспорта та свідоцтва про  народження дитини.

Однак, кожна дитина, яка досягла 14 років, повинна отримати паспорт громадянина України та може самостійно звернутись за отриманням такої картки. Для цього вона подає заяву, пред’являє свій паспорт та довідку у форму витягу про місце проживання або довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.


У минулому році я, як вчитель, додатково займалась з декількома своїми учнями. Чула, що маю у 2018 році подати Декларацію про майновий стан і доходи. Є конкретно визначений термін, до якого потрібно це зробити?

Дійсно, вчителі та викладачі, які у минулому році надавали репетиторські послуги, проте не були зареєстровані як фізичні особи–підприємці, зобов’язані включити суму таких доходів до загальногорічного оподатковуваного доходу та задекларувати їх шляхом подання до податкової інспекції декларації про майновий стан і доходи.

Доходи від репетиторства відповідно до Податкового кодексу України оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 %. Також із вказаних доходів справляється військовий збір за ставкою 1,5 %.

Зробити це слід до 1 травня 2018 року за місцем реєстрації декларанта (Граничний термін у 2018 році – 2 травня 2018 року).

Звертаю Вашу увагу, що з 1 січня 2018 року декларація подається за новою формою, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 №556.

У Центрі обслуговування платників Вам нададуть усі необхідні консультації щодо правильності заповнення Декларації.

Матеріали тернопільської ОДПІ


 

Посилення відповідальності злісних неплатників аліментів

Четвер, 08 лютого 2018, 08:40

Проблема безвідповідального ставлення батьків до утримання своїх дітей є однією з найбільш актуальних в Україні. На примусовому виконанні в органах державної виконавчої служби України перебуває майже 600 тисяч виконавчих проваджень з примусового стягнення аліментів, з яких понад 90 тисяч стосуються боргу по аліментах, що перевищує 6 місяців. В органах державної виконавчої служби Тернопільській області із залишку близько 31 тисячі виконавчих документів, 8811 – виконавчі документи про стягнення аліментів, з яких у 1292 виконавчих провадженнях заборгованість становить понад 6 місяців.

Слід зазначити, що лише за минулий рік державними виконавцями органів Державної виконавчої служби України стягнуто понад 2,4 млрд. грн. заборгованості по аліментах на користь 576 тисяч дітей. Державними виконавцями Тернопільської області забезпечено стягнення 47 млн. грн. на користь 12 544 дітей.

З 06.02.2018 почав діяти Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів» від 07.12.2017 № 2234-VIII (далі – Закон), розроблений Мін’юстом разом з депутатами та представниками громадянського суспільства.

Новоприйнятий Закон спрямований на забезпечення належного виконання рішень щодо стягнення аліментів та дозволить зменшити заборгованість зі сплати аліментів, а також забезпечить належне утримання осіб, які отримують аліменти.

Зокрема, внесено зміни до Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» від 21.01.1994 № 3857-XII (із змінами). Встановлено, що право громадянина України на виїзд з України може бути тимчасово обмежено у випадках, коли він ухиляється від виконання зобов’язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом, – до виконання зобов’язань або сплати заборгованості зі сплати аліментів.

Також Законом передбачається тимчасове обмеження боржника у праві керування транспортними засобом.

Слід зазначити, що відповідно до внесених змін, несплата аліментів на утримання дитини одним з подружжя, батьків або інших членів сім’ї, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання, тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від 120 до 240 годин.

Відповідно до ухваленого Закону, за виконання суспільно корисних робіт порушнику нараховується плата за виконану ним роботу. Оплата праці здійснюється погодинно за фактично відпрацьований час у розмірі не меншому, ніж встановлений законом мінімальний розмір оплати праці.

У разі ухилення порушника від виконання суспільно корисних робіт постановою суду за поданням центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань, строк невиконаних суспільно корисних робіт може бути замінений адміністративним арештом.

Строк арешту визначається з розрахунку, що одна доба арешту дорівнює п’ятнадцяти годинам невиконаних суспільно корисних робіт, але не може перевищувати п’ятнадцять діб.

Окрім того, внесеними змінами передбачено, що той із батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина, самостійно може вирішувати питання щодо тимчасового виїзду дитини за кордон з метою лікування, навчання дитини за кордоном, відпочинку, за наявності довідки, виданої органом державної виконавчої служби про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців.

Таким чином Законом запроваджено нові засоби примусового виконання рішень відносно боржників, які мають заборгованість зі сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців.

Зокрема, встановлюється тимчасове обмеження таких осіб у праві виїзду за межі України, тимчасове обмеження боржника у праві керування транспортними засобами, тимчасове обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною зброєю, тимчасове обмеження боржника у праві полювання.

Отже, при ухиленні від сплати аліментів з 06.02.2018 діють наступні обмеження:

- виїзду за межі України;

- керування транспортним засобом;

- користування вогнепальною мисливською, пневматичною, охолощеною та іншими видами зброї;

- полювання;

- позбавлення боржника права вирішувати питання тимчасового виїзду дитини за межі України;

- право на звернення стягувача про вчинене кримінальне правопорушення;

- суспільно корисні роботи від 120 до 240 годин зі спрямуванням плати на погашення заборгованості.

З питань отримання інформації щодо заборгованості із сплати аліментів необхідно звертатися за місцем проживання платників аліментів до територіальних відділів державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції, адреса розташування яких розміщена на сайті Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області за посиланням http://terjust.gov.ua/.


Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області


Тернопільські школярі можуть виграти 50 000 грн на навчання

Четвер, 08 лютого 2018, 08:39

ПриватБанк оголосив початок реєстрації у VI всеукраїнській олімпіаді “Фінансовий геній” для школярів від 6 до 17 років включно.

Діти з усієї України змагатимуться за головний приз - 50 000 грн на навчання, виконуючи завдання з економіки та фінансів.

Щоб взяти участь в олімпіаді, школярам потрібно оформити Картку Юніора, зареєструватися на сайті www.juniorbank.com.ua та подати заявку на участь в олімпіаді на сторінці www.juniorbank.com.ua/fingenius.

Сама олімпіада проходитиме у 2 тури:

1. Дистанційний. Виконання завдань 3-х етапів у період з 12 березня до 1 квітня 2018 року.

2. Очний. Формування групи з 20 учасників, які набрали максимальну кількість балів.

Ступінь складності завдань залежить від вікової категорії учасників.

Дату проведення очного туру буде призначено протягом 2 тижнів після закінчення дистанційного туру.

Нагородження учасників проводитиметься в трьох вікових категоріях:

6–10 років

1 місце – 5 000 грн

2 місце – 3 000 грн

3 місце – 1 500 грн

11–13 років

1 місце – 10 000 грн

2 місце – 5 000 грн

3 місце – 3 000 грн

14–17 років

1 місце – 50 000 грн

2 місце – 15 000 грн

3 місце – 10 000 грн

Нагадаємо, у 2017 році за право вважатися фінансовим генієм змагалися майже 1 000 випускників шкіл із 268 населених пунктів України. “Фінансовим генієм” 2017 року року став харківський дев’ятикласник Артем Філімонов. Найбільш обізнаний в економіці та фінансах український школяр отримав від організатора олімпіади ПриватБанку грант 50 000 гривень на навчання у виші. Очікуємо перемоги наших юних земляків!

 

Сторінка 944 з 1430

«ПочатокПопередня941942943944945946947948949950НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер