images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Ізраїльські вчені заявили, що знайшли гробницю "повитухи Ісуса". ФОТО

П'ятниця, 23 грудня 2022, 12:49

Ізраїльські археологи дослідили 2000-літню печеру і заявили, що вона може бути місцем поховання "повитухи Ісуса" Саломеї.

Вчені знайшли нові артефакти та різьблення в печері, яка була місцем паломництва ранніх християн. Про це повідомило Управління старожитностей Ізраїлю (IAA), пише Live Science.

Зокрема, дослідники знайшли сотні глиняних олійних ламп, які купували паломники, перш ніж увійти в печеру.

Також на стінах виявили написи, висічені вірянами, причому деякі з них – арабською мовою.

 

Фото: IAA

Історія про Саломею-повитуху розповідається у Євангелії від Якова, яке вважається апокрифічним і не входить у біблійний канон.

Сьогодні Саломея майже невідома західним християнам, але ранні християни шанували її і зображали як повитуху Ісуса на іконах.

 

Ізраїльські вчені вважають, що виявили гробницю "повитухи Ісуса"

У Євангелії від Якова йдеться, що Саломея була сподвижницею іншої неназваної акушерки під час народження Ісуса.

За легендою, вона не могла повірити у незайманість Діви Марії, тому рука Саломеї засохла і зцілилася лише тоді, коли вона доторкнулась до колиски Ісуса.

 

Науковці дослідили печеру Саломеї і знайшли нові артефакти

Дослідження проводились у печері поблизу стародавнього міста Лахіш і приблизно за 48 кілометрів на південний захід від Єрусалиму.

Цю печеру ще 40 років тому знайшли грабіжники, а в 1984 році за розкопки взялися археологи.

 

Вчені вперше дослідили передній двір і знайшли у печері релігійні написи

Нове дослідження стало першим, у рамках якого археологи вивчали передній двір площею 350 квадратних метрів біля входу у печеру. Він прикрашений мозаїчною підлогою та оточений кам’яними стінами.

 

У Євангелії від Якова йдеться, що Саломея була сподвижницею іншої неназваної акушерки під час народження Ісуса

Сама печера складається з декількох камер з висіченими в скелях поховальними нішами (кохімами) й осуаріями (це місця для зберігання кісток).

"Саломея – загадкова фігура. Сімейна гробниця засвідчує, що її власники були високопоставленою родиною в юдейській Шефелі періоду "другого храму". Ім’я Саломея, ймовірно, з’явилося в давнину на одному з нині не збережених осуаріїв у гробниці", – кажуть дослідники.

 

Загалом Саломея – загадкова постать

Печера Саломеї залишалася закритою для публіки з моменту її відкриття, але після завершення поточних розкопок її відкриють для відвідувачів.

 

Після завершення поточних розкопок печеру Саломеї відкриють для відвідувачів

Нагадаємо, раніше в історичному центрі Києва знайшли древню печеру часів Київської Русі з наскельними малюнками.

Олена Барсукова

 

За жарти третьокласника відповідатимуть батьки

П'ятниця, 23 грудня 2022, 12:30

Пожартувати з поліцейськими вирішив учень третього класу однієї зі шкіл Бучача. Восьмирічний хлопець зателефонував на лінію "102" і повідомив, що в Тернополі на Бульварі Тараса Шевченка вбили людину.

Відповідні служби відреагували та виїхали перевірити слова додзвонювача. Проте інформація не підтвердилася.

Проведеними оперативними заходами правоохоронці з'ясували, що дзвінок надійшов з Бучача, а власник телефону - третьокласник. Коли до нього прийшли люди у формі, то він сказав, що вирішив просто розіграти поліціянтів.

Такі жарти не залишатимуться без уваги. Батьки школяра відповідатимуть перед законом згідно зі статтею 184 КУпАП - "Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей". Дана стаття передбачає попередження або накладення штрафу від 850 – 1700 грн.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

за жарти третьокласника відповідатимуть батьки

Неуважність та безпечність усіх учасників дорожнього руху - одна з причин автопригод

П'ятниця, 23 грудня 2022, 12:26


Пішоходи й водії автомобілів часто забувають, що на дорозі потрібно поводитися обережно та уважно всім учасникам дорожнього руху.

У четвер, 22 грудня, працівники поліції на автошляхах Тернополя та області зареєстрували три ДТП з потерпілими. Усі травмовані - це пішоходи.

В обласному центрі на вулиці Клінічна о 15:30 водій автомобіля Volkswagen Caddy, здійснюючи маневр повороту, на нерегульованому пішохідному переході збив жителя обласного центру, 1954 року народження. Чоловіка доправили до лікарні із забоями.

Ще один пішохід - 20-річний уродженець Івано-Франківщини став жертвою автопригоди, яка трапилася у селі Смиківці. О 17:30 водій автомобіля Peugeot Partner на переході здійснив наїзд на чоловіка. Останньому надавали меддопомогу, але без госпіталізації.

Із забоями, травмами та іншими ушкодженнями до реанімаційного відділення потрапив ще один пішохід. Потерпілого на нерегульованому переході на вулиці Микулинецькій в Тернополі збив водій автомобіля Daewoo Nubira.

Працівники поліції розшукують очевидців даної автопригоди. Якщо ви проходили чи проїжджали повз місце, де трапилася автопригода або бачили сам момент нещастя, зателефонуйте за вказаними телефонами та повідомте деталі. Анонімність гарантується.

Телефони: (067)351-38-37, (096)197-68-38 або на лінію "102".

У всіх водіїв взяли кров для перевірки на вміст алкоголю. Триває слідство.

Кожен пішохід повинен бути впевнений, що водій знає і дотримується всіх правил дорожнього руху і пропустить його на переході, а кожен водій повинен розраховувати на те, що ніхто з пішоходів, які переходять дорогу, не створять для водія аварію.

 

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

неуважність та безпечність усіх учасників дорожнього руху - одна з причин автопригод
 

Іран погрожує Зеленському через промову в Конгресі

Четвер, 22 грудня 2022, 14:16

Речник міністерства закордонних справ Ірану Нассер Канаані в четвер розкритикував заяви Володимира Зеленського про військову підтримку Тегераном Москви у війні проти України.

Як повідомляє "Європейська правда", коментар Канаані було опубліковано на сайті іранського МЗС.

У ньому стверджується, що Іран "не постачав жодної військової техніки жодній стороні для використання у війні в Україні" та завжди поважав територіальну цілісність усіх країн включно з Україною.

"Зеленському варто було б знати, що стратегічне терпіння Ірану щодо таких безпідставних звинувачень не є безмежним", – заявив представник іранського МЗС.

Також Канаані порадив українському президенту "винести урок з долі деяких інших політичних лідерів, які задовольнялися підтримкою США".

Нагадаємо, у промові перед обома палатами Конгресу глава держави вкотре заявив про військову підтримку Іраном Росії.

"Коли Росія не дістає до наших міст артилерією, вона намагається знищити їх ракетами. Ба більше, Росія знайшла спільника в цій геноцидній політиці – Іран. Іранські вбивчі дрони, які йдуть до Росії сотнями, стали загрозою для нашої критичної інфраструктури. Так один терорист знаходить іншого. Питання часу, коли вони вдарять по інших ваших союзниках, якщо ми не зупинимо їх зараз", – сказав він.

Як відомо, Росія останні кілька місяців активно використовувала іранські безпілотники-камікадзе Shahed, видаючи їх за російські дрони "Герань", а також вела переговори з Тегераном про постачання додаткової зброї, насамперед ракет. Крім того, за деякими даними, в окупованій Україні були іранські інструктори, які допомагали російським силам.

США, Європейський Союз і Канада вже запровадили санкції проти Ірану за військову допомогу Росії, а Україна обговорює можливість розриву дипломатичних відносин з Іраном. Офіційно Москва й Тегеран заперечують звинувачення Заходу.

Держдума РФ зобов'язала таксі передавати дані ФСБ

Четвер, 22 грудня 2022, 13:58

Російська Держдума на засіданні 22 грудня ухвалила закон, що регулює роботу сфери таксі.

Джерело: російське видання РБК

Деталі: Розгляд законопроєкту вівся з травня 2022 року.

Згідно із законом служба замовлення легкового таксі буде зобов'язана надати органам ФСБ автоматизований віддалений доступ до інформаційних систем і баз даних, які використовуються для отримання, зберігання, оброблення та передачі замовлень легкового таксі.

Закон також передбачає створення трьох регіональних реєстрів таксі - регіонального реєстру служб замовлення таксі, регіонального реєстру перевізників легковими таксі, а також регіонального реєстру легкових таксі.

Передбачається також створення федеральної державної інформаційної системи легкових таксі, яка здійснюватиме збір, обробку, систематизацію, зберігання відомостей з реєстрів з наданням уповноваженим органам можливості ведення зазначених реєстрів і доступу до відомостей, що містяться в зазначеній інформаційно-аналітичній системі.

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО

 

Сторінка 431 з 1430

«ПочатокПопередня431432433434435436437438439440НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер