images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Рада ліквідувала скандальний ОАСК

Вівторок, 13 грудня 2022, 12:04

ФОТО RADIOSVOBODA.ORG

Народні депутати на пленарному засіданні проголосували за ліквідацію скандального Окружного адміністративного суду міста Києва.

Джерело: голова правління фундації "Dejure" Михайло Жернаков у Facebook

Деталі: "За" відповідне рішення проголосували 310 народних обранців, утрималось 2 депутатів.

В фундації "Dejure" повідомили, що ліквідація ОАСКу – це лише перший крок.

На думку фахівців, необхідно буде створити новий окружний адмінсуд для Києва і Київської області, провести прозорий конкурс на посади суддів.

Також мова йде про звільнення суддів, подібних до очільника ОАСК Павла Вовка, і завершення судових процесів "над обвинуваченими "вовчими" суддями у ВАКСі".

Передісторія:

  • Законопроєкт про ліквідацію ОАСК був поданий у Раду президентом Володимиром Зеленським ще у квітні 2021 як "невідкладний", проте рішення комітету через 1,5 роки співпало з тижнем, коли Держдеп США наклав санкції на скандального главу ОАСК Павла Вовка.
  • 12 грудня комітет Верховної Ради з питань правової політики підтримав законопроєкт №5369 "Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду".
  • В Україні Павло Вовк фігурує в справі "плівок ОАСК", оприлюднених Національним антикорупційним бюро. Згідно з ними, Вовк втручався у роботу ОАСК, впливаючи на ухвалення рішень у певних справах за гроші.
  • У 2020 році НАБУ оголосило Вовку, його заступнику Євгену Аблову та ще п'ятьом суддям цього суду, а також голові Державної судової адміністрації Зеновію Холоднюку підозру у створенні злочинної організації та захопленні влади.
  • За керівництва Вовка Окружний адмінсуд Києва став відомий такими скандальними рішеннями, як відсторонення в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, протиправність дій директора НАБУ Артема Ситника і нардепа Сергія Лещенка щодо розголошення інформації про Пола Манафорта, скасування рішення про націоналізацію "Приватбанку".
  • У листопаді 2022-го Вищий антикорупційний суд дозволив примусовий привід Вовка, а також суддів Євгенія Аблова, Ігоря Качура та Ігоря Погрібніченка у справі "плівок ОАСК".
  • СТАНІСЛАВ ПОГОРІЛОВ 
 

Нова Зеландія першою у світі заборонила куріння для наступного покоління

Вівторок, 13 грудня 2022, 11:53

Нова Зеландія першою у світі ухвалила закон, який забороняє куріння для наступного покоління.

У країні не будуть продавати тютюнові вироби людям, що народилися 1 січня 2009 року і пізніше.

Відповідний закон набуде чинності у 2023 році, повідомляє The Guardian. Водночас продаж вейпу у країні не обмежуватимуть.

"Ми хочемо переконатися, що молоді люди ніколи не почнуть палити, тому ми вважатимемо правопорушенням продаж або постачання тютюнових виробів новим поколінням молоді.

Люди, яким зараз 14 років, ніколи не зможуть легально купувати тютюн, коли закон набуде чинності", – сказала заступниця міністра охорони здоров’я Айша Верралл.

Читайте також: Захист українців від тютюнового диму: з 11 липня починають діяти нові заборони щодо куріння

 

Фото: Rangizzz/Depositphotos

Нова Зеландія стала першою країною в світі, яка запровадила заборону на продаж тютюну особам, які народилися 1 січня 2009 року або пізніше.

Так влада намагається зробити країну "вільною від тютюнового диму" до 2025 року.

Закон супроводжується низкою інших заходів, щоб зробити куріння менш доступним – зокрема, у країні сильно знизили дозволену кількість нікотину в тютюнових виробах.

Продавати тютюнові вироби можна лише через спеціалізовані тютюнові магазини, а не в магазинах і супермаркетах.

При цьому кількість магазинів, яким дозволено продавати сигарети, скоротиться у 10 разів – з 6 тисяч до лише 600 по всій країні.

Нова Зеландія також збільшила фінансування медичних послуг і кампаній і розгорнула послуги з припинення куріння спеціально для корінного народу маорі та жителів тихоокеанських островів. Усі ці закони вже пройшли остаточне читання і набудуть чинності 2023 року.

"Тисячі людей житимуть довше, стануть здоровішими, а система охорони здоров’я стане на 5 мільярдів доларів кращою, оскільки їй не доведеться лікувати хвороби, спричинені курінням, наприклад численні види раку, інфаркти, інсульти, ампутації", – сказала заступниця міністра охорони здоров’я Айша Верралл.

За даними МОЗ Нової Зеландії, боротьба з тютюном працює, адже кількість курців впала до найнижчого за всю історію спостережень. Однак деякі люди перейшли з тютюну на електронні сигарети.

Кількість новозеландців, які курять тютюн щодня, впала до 8% проти 9,4% минулого року. Натомість зростання кількості "вейперів" було більшим, ніж зниження кількості курців: 8,3% дорослих курять вейп щодня, порівняно з 6,2% у 2021 році.

Раніше у Всесвітній організації охорони здоров’я пояснили, чому вейпінг також небезпечний для здоров'я.

Нагадаємо, в Україні запустили платформу для скарг про куріння у громадських місцях.

Олена Барсукова

У депутата Держдуми РФ виявили 11 квартир у Києві

Вівторок, 13 грудня 2022, 11:50

ДМИТРО САБЛІН. ФОТО З ВІКІПЕДІЇ

Українські правоохоронці повідомили про підозру депутату російської Держдуми Дмитру Сабліну за посягання на територіальну цілісність України.

Джерело: Нацполіція, співрозмовник УП в правоохоронних органах

Дослівно НПУ: "Досудове розслідування стосовно протиправної діяльності російського політика 1968 року народження проводять працівники слідчого управління Головного управління Національної поліції в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі.

Перед повномасштабним вторгненням як депутат теперішнього скликання Державної думи РФ голосував серед інших депутатів про надання дозволу на ведення військ на територію України.

Водночас чоловік є уродженцем міста Маріуполь Донецької області. Встановлено, що фігурант у цьому році нагороджений медаллю "за отвагу" та "бойовою" медаллю "за асвабаждєніє Маріуполя" наказом так званого голови так званої "ДНР" Пушиліна".

Деталі: Правоохоронці традиційно не називають ім'я підозрюваного, але за даними УП, йдеться про Дмитра Сабліна.

Йому заочно повідомлено про підозру в фінансуванні дій, вчинених з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, та посяганні на територіальну цілісність і недоторканість України, вчинені особою, яка є представником влади.

Крім цього правоохороці виявили квартири російського депутата в Києві.

Повідомляється, що в ході досудового розслідування було проведено 8 санкціонованих судом обшуків. Під час вказаних заходів виявлені та вилучені оригінали документів, що підтверджують наявність у Сабліна 11 квартир у місті Києва.

Зазначається, що на даний час вирішується питання про накладення арешту на вказану нерухомість.

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО

 

Уродженця Миколаєва тернопільські поліцейські підозрюють у вчиненні десяти крадіжок з торгових закладів

Вівторок, 13 грудня 2022, 11:42

Зловмисник приїхав до Тернополя ще на початку літа і відтоді став «героєм» кримінальних зведень. Декілька карних проваджень за вчинення майнових злочинів слідчі вже скерували до суду, а деякі досі документують оперативники. Останні два факти крадіжок, вчинених 37-річним жителем Миколаєва, – з мережевих магазинів.

У ході оперативних заходів співробітники карного розшуку Тернопільського районного управління поліції встановили, що зловмисник причетний до крадіжок з магазинів торгової мережі, що розташовані по вулиці Руській та Торговиці. Камери відеоспостережень зафіксували, як лиходій бере товар зі стелажів і виходить, не оплативши його.

Сума збитків - від півсотні до декількох тисяч гривень.

Відомості за даними фактами внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 4 статті 185 Кримінального кодексу – крадіжка, скоєна в умовах воєнного стану. Зловмисникові оголошено підозру, вирішується питання про обрання запобіжного заходу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

Знайомство в інтернеті: інтимні фото, шантаж та відкрите кримінальне провадження

Вівторок, 13 грудня 2022, 11:36

Факт шахрайства задокументували працівники відділення поліції № 1 м. Борщів вчинене щодо місцевого мешканця. Правоохоронців проводять розшукові заходи аби встановити осіб причетних до злочину.

До поліцейських за допомогою звернувся ошуканий 27-річний краянин. Він розповів неприємну історію, як знайомство в інтернеті обернулося для нього проблемою. В одній із соціальних мереж він познайомився з дівчиною. Спілкування набуло «пікантності» й нова знайома запропонувала хлопцеві обмінятися інтимними фото. Заявник не відмовив, й перший скинув своє фото. Однак у відповідь отримав не бажане, а повідомлення з шантажем. Дівчина-аферистка вимагала 10000 гривень, за не розповсюдження в мережі Інтернет відвертих фото молодика. Хлопець без роздумів переказав обумовлену суму на вказаний банківський рахунок й вже тоді звернувся за допомогою в поліцію.

Відомості про подію слідчі територіального підрозділу поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 Кримінального кодексу України.

Правоохоронці наголошують, ніхто не застрахований від злому телефону, комп'ютера, сторінок до соціальних мереж і знайомства з психами. Але, дотримуючись деяких рекомендацій, можна мінімізувати використання вашої приватної інформації іншими особами:

  • закрийте свої сторінки в соціальних мережах;
  • не додавайте в «друзі» сумнівні особистості;
  • закрийте особисті повідомлення, щоб незнайомі люди не могли вам писати;
  • періодично міняйте паролі, вибираючи надійні і складні комбінації букв і цифр;
  • нікому не шліть інтимні фото і відео;
  • не викладайте в соціальні мережі фотографії, які можуть стати компроматом на вас;
  • не ведіть у соціальних мережах листування інтимного характеру;
  • не спілкуйтеся в відеочатах з незнайомцями;
  • якщо вас зламали, повідомте про це в технічну підтримку;
  • уважніше ставтеся до нових знайомих.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Сторінка 441 з 1430

«ПочатокПопередня441442443444445446447448449450НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер