images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Різдвяні ярмарки в Європі пройдуть в режимі економії освітлення, але не всюди

Понеділок, 28 листопада 2022, 13:40

 
GETTY IMAGES

Міська влада столиць європейських країн обмежує години різдвяного святкового освітлення або переходить на енергозберігаючі лампи.

Про це повідомляє агентство Associated Press, передає Інтерфакс-Україна.

Зазначається, що у багатьох європейських містах до кінця листопада все відкрились традиційні ярмарки.

Повідомляється, що світлодіодні лампи встановлені на Оксфорд-стріт у Лондоні, святкове освітлення у місті працює з 15:00 до 23:00.

У Парижі Єлисейські поля освітлюватимуться цьогоріч до 23:45, а не до 2:00, як у минулі роки.

Також заощаджують на декоративному освітленні і у Вероні, Страсбурзі, Будапешті та багатьох інших європейських містах.

Натомість у Німеччині святкова ілюмінація буде яскравою, навіть попри заклики до стриманості з боку природоохоронних організацій. А в Іспанії у меріях багатьох міст також вважають, що різдвяні вогні - це важлива складова святкового сезону, і міські прикраси допомагають містянам і туристам налаштуватися на різдвяний лад і витрачати гроші на ярмарках.

Нагадуємо:

Задля економії електроенергії Європейська організація ядерних досліджень (CERN) зупинила великий адронний колайдер.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

 

Нові обшуки в УПЦ МП: СБУ знайшла пропаганду, яка заперечує існування України

Понеділок, 28 листопада 2022, 13:37

ФОТО СБУ

Співробітники СБУ та Нацполіції знайшли велику кількість антиукраїнських матеріалів під час безпекових заходів на території Почаївської духовної семінарії та Івано-Франківської єпархії УПЦ МП.

Джерело: пресслужба СБУ

Деталі: Зокрема СБУ виявила літературу, в якій заперечується існування українського народу, його мови, а також саме право України на державність, і навпаки наголошується, що це нібито штучно створена держава.

 
 

Також спецслужба знайшла брошури та книжки ксенофобського і ненависницького змісту з образливими вигадками про інші національності та релігії.

 

Більшість літератури – авторства російських діячів за видавництва російських друкарень.

Крім того повідомляється, що СБУ вивчає походження зразків символіки "великого войска Донского", яку виявили в одному з підсобних приміщень Івано-Франківської єпархії УПЦ (МП). Зокрема, йдеться про шеврони цього незаконного збройного формування, яке у 2014 році допомогло росіянам окупувати частину Донецької та Луганської областей.

 

Дослівно: "Всі ці речові докази є підставою для відкриття двох кримінальних проваджень за 161 статтею Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками). Наразі всі вони направлені на відповідні незалежні експертизи.

За результатами цих досліджень будуть вживатися подальші процесуальні дії".

Деталі: Обшуки в Почаївській духовній семінарії відбулися 25 листопада, на Івано-Франківщині мали місце 27 листопада.

Передісторія:

Наукові розробки українських учнів полетіли у космос на американському кораблі

Понеділок, 28 листопада 2022, 13:34


Міні-лабораторії українських учнів з Харкова та Одеси полетіли у космос на американському космічному кораблі.

Проєкти старшокласників перемогли у конкурсі NASA за програмою шкільних космічних експериментів, повідомляють у Малій академії наук України.

Як розповів заступник директора МАН Євген Кудрявець в ефірі телемарафону, у цьому проєкті брали участь лише українські та американські школярі. Загалом у конкурсі взяли участь понад 900 учнів і 30 вчителів.

Переможцями конкурсу стали проєкти вихованців комунального закладу "Рішельєвський науковий ліцей" (м. Одеса), які досліджували вплив мікрогравітації на калій, а також Харківської гімназії №47, що вивчали затвердіння стоматологічних матеріалів в умовах мікрогравітації.

Учень харківської гімназії, один з авторів проєкту Михайло Гарьковець розповів, що мета їхньої роботи перевірити – чи можна зробити нормальну зубну пломбу у космосі.

Євген Кудрявець і школярі-переможці

"Декілька зубів, у які завантажений порошок, буде взаємодіяти з іншою речовиною, яка його затвердить у космосі. І після повернення на Землю ми перевіримо характеристики", – розповів учень.

МАП приєдналася до спільного з США проєкту рік тому, однак закінчувати підготовку до запуску у космос учням та вчителям довелося під час війни.

Проєкти старшокласників перемогли у конкурсі NASA

Будівлю харківської гімназії, учні якої проводили експеримент, розбомбили. Михайлу Гарьковцю довелося забирати міні-лабораторію зі зруйнованого навчального закладу і допрацьовувати проєкт в умовах війни.

"Такі проєкти демонструють дітям, що їхні мрії можуть летіти до зірок на борту американського космічного корабля. Це показує світу, які українці стійкі, не дивлячись на обстріли та відключення світла", – каже Євген Кудрявець.

рії можуть летіти до зірок на борту американського космічного корабля"

Цьогоріч конкурс серед українських шкіл триває, у ньому вже беруть участь 20 навчальних заклади. У 2023-му році ще два проєкти-переможці полетять у космос.

Нагадаємо, раніше ми писали про 8 унікальних наукових об'єктів отримали статус національного надбання.

Яна Осадчажурналіст


 

У Тернополі на нерегульованому перехресті зіткнулися два пасажирських транспорти

Понеділок, 28 листопада 2022, 13:31


Четверо пасажирів отримали тілесні ушкодження в результаті дорожньо-транспортної пригоди. Аварія трапилася 25 листопада в обласному центрі близько 12:40. На вулиці 15 Квітня не розминулися маршрутка та рейсовий автобус.

За попередньою інформацією, водій маршрутного таксі, виїжджаючи з другорядної дороги на головну, не пропустив автобус Mercedes Benz 609 "Тернопіль-Березовиця" і врізався в нього. В результаті удару, четверо пасажирів з автобуса звернулися за меддопомогою.

Три автопригоди зареєстрували поліціянти і в неділю, 27 листопада. Про наїзд на пішохода на вулиці Микулинецькій на лінію "102" повідомив сам водій. Він, керуючи автомобілем Audi A6, на нерегульованому пішохідному переході збив жінку, 1935 року народження. Потерпілу доправили в травмпункт.

Ще одна автопригода, але уже з летальними наслідками, трапилася на тій же вулиці о 18:00. Під колесами Volkswagen Caddy загинув тернополянин, 1984 року народження. Потерпілий переходив дорогу за межами пішохідного переходу.

О 23:10 аварію з потерпілими зареєстрували поліціянти й на перехресті вулиць Острозького-Замонастириського. Там водій Skoda Oktavia збив велосипедиста. Чоловіка після надання меддопомоги відпустили додому.

Усі автопригоди внесені в ЄРДР згідно із частинами 1 та 2 статті 286 ККУ. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

У жителя Борщівської громади поліцейські вилучили 350 грамів наркотичної речовини

Понеділок, 28 листопада 2022, 13:30

Наркотичний препарат було вилучено під час обшуку за місцем проживання зловмисника.

Співробітники відділення поліції №1 міста Борщева отримали оперативну інформацію про те, що житель місцевої громади може зберігати наркотичні речовини.

У ході санкціонованого обшуку за місцем проживання 22-річного жителя Борщева було виявлено та вилучено 350 грамів речовини рослинного походження, схожої на канабіс.

Речовий доказ вилучено та направлено на експертизу. Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2 статті 309 Кримінального кодексу. Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Сторінка 456 з 1430

«ПочатокПопередня451452453454455456457458459460НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер