images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Поліцейські застерігають: не перераховуйте гроші на невідомі вам рахунки

Вівторок, 22 листопада 2022, 11:36

У шахрайську пастку потрапила 59-річна жителька Тернополя. Жінка повірила телефонному незнайомцю, який представився працівником банку, і перекинула на невідомий їй рахунок понад 33 000 гривень.

Зі слів потерпілої, до неї начебто зателефонували з банку і повідомили, що невідомі особи намагаються отримати доступ до банківської бази, аби викрасти гроші клієнтів. Співрозмовник порадив жінці задля безпеки перекинути гроші на інший рахунок. Тернополянка повірила. Зайшовши в мобільний банківський додаток, вона перерахувала зі своєї картки понад 33 000 гривень на номер рахунку, який їй продиктував телефонний незнайомець. Після трансакції співрозмовник більше не виходив на зв’язок. Потерпіла звернулася за допомогою до працівників поліції.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Поліцейські вживають оперативно-розшукові заходи для розкриття афери.

Правоохоронці вкотре застерігають жителів краю: не довіряйте телефонним незнайомцям. За жодних обставин не переказуйте ваші кошти на будь-які інші рахунки та рахунки третіх осіб. Будь-які операції з платіжною карткою краще проводити особисто у відділенні банку.

Якщо все ж таки ви стали жертвою шахраїв, не зволікайте телефонуйте на лінію 102.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Шахраї блокують мобільні номери і викрадають гроші з банківських карток

Вівторок, 22 листопада 2022, 11:34


Одразу п’ять повідомлень про шахрайські дії з банківськими картками надійшло минулої доби до співробітників Тернопільського районного управління поліції. Зловмисники спочатку заблокували мобільні номери потерпілих, відтак викрали з банківських карток від п’яти до п’ятдесяти тисяч гривень. За усіма фактами шахрайських дій розпочато кримінальні провадження за статтею 190 ККУ.

Виготовлення дубліката SIM-карти з метою заволодіння коштів, які знаходяться на картковому рахунку, - давно відомий вид шахрайства. На ваш мобільний номер телефонують з невідомих номерів та, не дочекавшись відповіді, переривають дзвінок, а ви перетелефоновуєте. Після чого шахрай телефонує вашому оператору та блокує номер телефону начебто у зв’язку з втратою.

Згодом шахрай повторно телефонує мобільному оператору, який обслуговує SIM-картку, та з метою отримання дубліката раніше заблокованої SIM-картки відповідає на запитання оператора для підтвердження, що саме він є власником картки. У більшості випадків питання стосуються останніх номерів абонентів, з якими спілкувався клієнт.

Далі шахрай отримує дублікат вашої SIM-карти і доступ до мобільних додатків, у тому числі, й контроль над фінансовими операціями.

Як не стати жертвою шахраїв? По-перше, не телефонувати та не відповідати на дзвінки з невідомих номерів. По-друге, не зазначати номер мобільного телефону, закріплений за платіжною карткою в оголошеннях. По-третє, не розголошувати номери мобільних телефонів близьких стороннім особам. По-четверте, не передавати стороннім особам SMS-коди, які вам надходять на номер. Також варто звернутися до оператора мобільного зв’язку із заявою про те, що дублікат вашої SIM-карти може бути виданий лише за наявності паспорта, або перейти на контрактне обслуговування номера.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

Дітям загиблих військових збирають кошти на подарунки до Миколая: як долучитися

Понеділок, 21 листопада 2022, 12:27

Для дітей, чиї батьки-військові загинули на війні, щороку збирають кошти на подарунки до Дня Святого Миколая. Кожен охочий може зробити свій внесок у збір, аби подарувати свято дітям.

Цьогоріч через повномасштабне вторнення РФ кількість таких дітей значно вища, ніж у попередні роки війни, розповідає ветеран АТО, письменник і менеджер проєктів ДК "Укроборонпром" Олег Болдирєв, більш відомий як Мартін Брест.

За його словами, "майор С.В. Миколай" дотримується трьох правил, доставляючи подарунки дітям, які втратили батьків-військових.

По-перше, діти отримують від "Святого Миколая" саме той подарунок, про який вони мріють і пишуть про нього у листі. Це речі, які могли б для них купити тато або мама, але вони загинули на війні.

Фото: panovka/Depositphotos

"Не побутову техніку, не покращення житлових умов, не щось необхідне у господарстві, а саме подарунок. Той, який би купили батько чи мати, але вони загинули на нашій війні. Якщо це телефон – це телефон, а якщо піжама "кігурумі" – то піжама "кігурумі", щоб це не значило", – пояснює Брест.

По-друге, "майор С.В. Миколай" ніколи не оцінює стан справ у сім'ях, зокрема і достаток.

Кошти на подарунки осиротілим українським дітям уже п'ять років збирає фонд "Народний тил – реабілітація".

"Так, ми поки не знаємо, як ми впораємось, бо порівняно з груднями 2017-2021 років кількість дітей… ну ви розумієте. Але в українців серед рис, які відрізняють нас від противника, є, мабуть, найголовніша: ми ніколи не даємо задню. Ніколи не опускаємо руки. І ніколи не здаємося", – наголошує Мартін Брест.

Він також зізнався, що йому особисто вдалося накопичити суму у 12,4 тис. гривень. Кожен охочий може долучитися до збору коштів на подарунки до Дня Святого Миколая дітям, чиї тато або мама загинули, захищаючи Україну. Реквізити фонду можна знайти на посиланням.

За словами Бреста, діти отримають омріяні подарунки і на Новий рік.

"Ми вже почали отримувати листи від дітей та підбирати подарунки, і будемо це робити до Нового Року включно", –  додав він.

 

У США біля статуї розлюченого бика зооволонтери встановили російську ракету

Понеділок, 21 листопада 2022, 12:24

У Нью-Йорку біля статуї розлюченого бика зооволонтери на один день розмістили інсталяцію у вигляді російської ракети.

Про це розповів засновник організації UAnimals Олександр Тодарчук.

Мета інсталяції – привернути увагу до екоциду, який Росія вчиняє під час війни в Україні.

"Цією акцією ми переосмислюємо зміст популярної статуї та показуємо, що розлютований бик може виявитись всього лише наляканою твариною, яка тікає від війни", – пише Олександр Тодарчук.

Мета інсталяції – привернути увагу до екоциду, який Росія вчиняє під час війни в Україні
У Нью-Йорку біля статуї розлюченого бика зооволонтери на один день розмістили інсталяцію

Засновник організації зазначає, що під час російського вторгнення було вбито мільйони тварин, забруднено майже 183 тис. кв.м ґрунту, а під окупацією знаходяться 8 заповідників і 12 національних природних парків.

Він також закликає підписати міжнародну петицію до ООН та ЄС з вимогою покарати РФ за екологічні злочини.

Нагадаємо, російські окупанти на Запорізькійї атомній електростанції можуть спровокувати екологічну катастрофу.

Яна Осадчажурналіст

Rozetka повернулася в Херсон: коли відновлять роботу

Понеділок, 21 листопада 2022, 12:14

Онлайн-маркетплейс Rozetka у середу, 23 листопада, відновить роботу в Херсоні.

Про це повідомив у Faceebok співзасновник Rozetka Владислав Чечоткін.

"Доїхали. Довезли. Повернулися. Rozetka. Херсон. В середу відкриття", - написав Чечоткін, додавши відео з автомобілями Rozetka на тлі стели при в'їзді в місто.

Нагадаємо:

До звільненого Херсона 19 листопада прибув потяг з Києва вперше з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Державний Приватбанк у середу, 16 листопада, відкрив перше відділення у деокупованому Херсоні.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

 

Сторінка 467 з 1430

«ПочатокПопередня461462463464465466467468469470НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер