images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


У Тернополі бібліотекарі створили артбук до 150-ї річниці від дня народження Соломії Крушельницької

П'ятниця, 23 вересня 2022, 11:02

23 вересня минає 150-та річниця від Дня народження української оперної співачки Соломії Крушельницької. Ще за життя вона була визнана найвидатнішою тогочасною співачкою світу.

З метою вшанування видатної для Тернополя особистості, працівники центральної міської бібліотеки створили мистецький артбук, присвяченій Соломії Крушельницькій.

Сторінки артбуку в хронологічному порядку розповідають про життєвий та творчий шлях великої українки. До кожного періоду життя зібрано фото, документи з архіву Крушельницьких, цитати зі спогадів родини, а також самої співачки.

Як розповідають автори ідеї, артбук містить сім сторінок – як і нот на музичному стані й ховаються вони під кришкою стилізованого рояля. А на титульній сторінці зображена Соломія Крушельницька на фоні оперної сцени.

 

Таємний пункт указу Путіна дозволяє мобілізувати 1 млн росіян - ЗМІ

Четвер, 22 вересня 2022, 12:40

ФОТО: МІНОБОРОНИ РФ

Таємний сьомий пункт указу президента РФ про часткову мобілізацію дає змогу Міноборони країни призвати на війну 1 мільйон осіб, повідомило джерело в адміністрації президента "Новой газете. Европа".

Джерело"Новая газета. Европа", російське пропагандистське агентство "РИА "Новости"

Деталі: Співрозмовник видання сказав, що спочатку обговорювалося питання занесення під гриф "для службового користування" всього тексту указу. Пізніше було ухвалено рішення приховати під грифом тільки сьомий пункт, у якому справді йшлося про чисельність тих, хто має бути мобілізований.

"Цифру кілька разів виправляли, і в підсумку, зупинилися на мільйоні", - уточнив співрозмовник видання.

Для підтвердження цієї інформації видання спробувало також зв'язатися з органами виконавчої влади, які, як правило, отримують повні тексти указів президента, зокрема й тих, що віднесені до грифу "для службового користування".

За повідомленнями джерел у кількох міністерствах, повний текст указу до них не надходив, і побачити його через систему міжвідомчого документообігу немає можливості.

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков у коментарі російським пропагандистам "РИА "Новости" назвав "брехнею" інформацію про те, що у пункті №7 указу йдеться про можливість мобілізації 1 млн громадян, які підлягають призову. "Це брехня", - заявив Пєсков.

Передісторія:

  • Президент Росії Володимир Путін вранці 21 вересня у зверненні до росіян заявив про часткову мобілізацію. За його словами, це необхідно "для захисту країни".
  • Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков відмовився розкрити зміст засекреченого 7 пункту указу Володимира Путіна про часткову мобілізацію, вказавши лише, що він стосується кількості призовників.
  • Після оголошеної часткової мобілізації в російських містах пройшли протести. За даними правозахиників, поліція затримала щонайменше 1 176 людей.
  • В Москві та Воронежі затриманим під час акції протесту проти часткової мобілізації почали видавати повістки до військкоматів.
  • СТАНІСЛАВ ПОГОРІЛОВ 

Учасники скасованого пробного ЗНО можуть повернути кошти або перерахувати їх на ЗСУ – МОН

Четвер, 22 вересня 2022, 12:12

Абітурієнти, які реєструвалися на участь у пробному ЗНО-2022, що було скасоване в Україні на тлі повномасштабної війни, вже можуть повернути кошти.

Про це повідомляють у Міністерстві освіти і науки 22 вересня.

"Особам, які зареєструвалися для проходження пробного ЗНО, буде повернуто частину сплачених, але не використаних для підготовлення тестувань коштів", – резюмували у МОН.

Розмір суми, що підлягає поверненню, буде залежати від регіону, де вступник планував складати тестування. Крім того, українці, за бажанням, можуть перерахувати повернені кошти на підтримку Збройних сил.

У МОН також надали громадянам інструкцію, як повернути гроші, сплачені за скасоване пробне ЗНО-2022:

  • спершу необхідно авторизуватися на спеціальному сервісі на сайті Українського або відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти за посиланням. Зокрема, вказати назву регіонального центру, якому було сплачено за послугу, логін та пароль доступу до персональної сторінки учасника пробного ЗНО;
  • обрати, куди перерахувати кошти: на підтримку Збройних сил України чи на особистий (або іншої фізичної особи) рахунок.

Фото: belchonock/Depositphotos

Охочі перерахувати кошти на ЗСУ мають підтвердити згоду на переказ коштів, вписавши свої прізвище та ім’я так, як зазначили їх під час реєстрації для участі у пробному ЗНО.

"Сьогодні наша країна веде боротьбу за цілісність і незалежність, тож кожному надзвичайно важливо підтримати державу в цій боротьбі. Тому МОН спільно з Українським і регіональними центрами оцінювання якості освіти ухвалили рішення надати можливість учасникам пробного ЗНО здійснити перерахунок тих коштів, які мають бути повернені за послугу з проведення пробного тестування, на підтримку Збройних Сил України. Ми впевнені, що кожен робить свій внесок у нашу перемогу!" – наголошують в УЦОЯО.

Важливо! У разі неправильного заповнення заяви учасникові доведеться особисто звертатися до регіонального центру оцінювання якості освіти й очікувати опрацювання документів для повернення коштів.

Нагадаємо, випускники шкіл з тимчасово окупованих територій та прифронтових зон можуть вступити до університетів до 29 вересня.

Діана Кречетоважурналістка УП.Життя

 

Ще одна освіта: МОН пропонує українцям вступати до профтехів протягом року

Четвер, 22 вересня 2022, 12:04

Українці, які вже мають освіту, можуть вступити до профтеху, щоб отримати ще одну робітничу спеціальність.

Це можна зробити впродовж року, повідомляють у Міністерстві освіти і науки.

"Дорослі можуть вступати до профтеху протягом року, а не лише в період вступної кампанії.

Вартість та термін навчання залежать від оцінки наявних знань, вмінь та навичок. Оплата навчання відбувається власним коштом або коштом роботодавця", – зазначають у МОН.

Фото: photography33 / Depositphotos

Щоб змінити професію або отримати додаткову спеціальність, треба знайти заклад та звернутися до приймальної комісії. Можна дізнатися:

  • умови вступу;
  • терміни навчання;
  • перелік необхідних документів.

При закладах профтехосвіти також є навчально-практичні центри. У них можна пройти короткі курси. Вони тривають від кількох тижнів до кількох місяців.

Вікторія Андрєєважурналістка УП.Життя

Фінляндія заарештувала активи братів Ротенбергів та засновника Yandex

Четвер, 22 вересня 2022, 12:03

У Фінляндії заарештовано активи, які належать російським бізнесменам Аркадію Воложу, Борису та Аркадію Ротенбергам.

Про це пише Helsingin Sanomat, повідомляє "Європейська правда".

За даними видання, нові рішення про арешт фінська влада прийняла в серпні та на початку вересня. Волож і брати Ротенберги перебувають у списку санкцій ЄС.

У Фінляндії заарештовано активи найбільшої російської пошукової компанії "Яндекс", засновником та генеральним директором якої є Волож.

Згідно з серпневим рішенням, "Яндекс" керує транспортною службою Yango у Фінляндії та має центр обробки даних у Мянтсяля, відпрацьоване тепло якого використовується в значній частині виробництва централізованого теплопостачання Мянтсяля.

Навесні Yandex Oy змінила назву на Global DC Oy у Фінляндії. Волож вже залишив посаду генерального директора та місце у раді директорів компанії. Однак це не звільнило його від санкцій.

Ротенберги заарештували акції компанії Långvik Capital та її частки у двох інших компаніях, у тому числі найбільший критий льодовий стадіон країни, раніше відомий як Hartwall Arena, і СПА-готель Långvik в передмісті Гельсінкі.

Крім Ротенберга, ще один олігарх Геннадій Тимченко володіє значною часткою компанії Helsinki Halli. Його акції вже заарештовано.

Заморожування означає, що активи Långvik Capital не можуть бути передані в заставу, продані або іншим чином вжиті без дозволу судового пристава. Що стосується Ротенбергів, то це тимчасові заходи, які зазвичай передують фактичному рішенню про конфіскацію.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто оголосив, що уряд країни розробить рішення для обмеження в’їзду туристів із Росії.

Європейська правда

 

Сторінка 539 з 1430

«ПочатокПопередня531532533534535536537538539540НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер